5 király film, amiben Trónok harca-sztárok szerepelnek

Natalie Dormer és Lena Headey már a sorozat előtt is ismert volt, Kit Haringtonnak és Gwendoline Christie-nek az HBO fantasy eposza hozta meg a világhírt.

Hétfő: Pusszantalak, drágám! - A film

Gwendoline Christie-nek a Trónok harca hozta meg a világhírt, előtte ugyanis alig voltak filmszerepei, inkább underground modellként volt ismert. 2007-ben a Time Surgeon című sci-fiben volt az áldozat, aztán 2009-ben a Doktor Parnassus és a képzelet birodalmában bukkant fel, 2012 óta a viszont jól megy neki a szekér: Tarth-i Brienne-ként mostanra állandó Trónok harca-szereplő lett, Phasma kapitányként pedig valószínűleg Az ébredő Erő után is láthatjuk még Star Wars-filmekben. 

Pusszantalak, drágám! tévésorozat 2016-os filmes folytatásában saját magát alakította. Gwendoline Christie-ként jelent meg azon a puccos londoni celebpartin, ahol a két bunkó angol díva, Edina (Jennifer Saunders) és Patsy (Joanna Lumley) véletlenül belökik a Temzébe Kate Mosst, bonyodalmak egész lavináját elindítva ezzel. 

Kedd: X-Men – Apokalipszis

Gwendoline Christie-hez Sophie Turner is teljesen ismeretlen volt a Trónok harca előtt. Ráadásul a széria 2011-es induláskor még annyira fiatal volt, hogy az anyukája akkor még nem is engedte meg neki, hogy elolvassa George R. R. Martin belezésekben és szexjelenetekben tobzódó könyveit!

Sophie Turner azóta látványosan megnőtt, és a sorozat kirobbanó sikere után filmszerepeket is kapott. Feltűnt többek között az Another Me című thrillerben és egy akcióvígjátékban, a Gyilkos gimiben is, az eddigi legnagyobb dobása pedig az X-Men - Apokalipszis volt. Az itteni alternatív idősíkban ugyanis ő örökölte meg Famke Janssen karakterét, a telepatikus képességekkel rendelkező Jean Greyt – aki állítólag jövőre saját mozifilmmel tér vissza.

Szerda: Tükör/Szilánk

A Bermuda szigetén született Lena Headey már a Trónok harca előtt is ismert volt, a Sarah Connor krónikái című Terminator-széria mellett szerepelt a Grimmben és a 300-ban is. Az HBO fantasy sorozatában pedig olyan jól alakította az ármánykodó régenskirálynőt, Cersei Lannistert, hogy amikor Karl Urban főszereplésével 2012-ben remake készült Stallone Dredd bírójából, ő kapta meg a kegyetlen maffiafőnök, Ma-Ma szerepét.

A Tükör/Szilánk egy 2008-as thriller, amiben Lena Headey egy Gina nevű fiatal nőt alakít, aki az apja (Richard Jenkins) születésnapi vacsoráján végignézi, ahogy a falitükör a földre zuhan és ripityára törik, másnap pedig saját magát pillantja meg, ahogy kocsijában elhajt az utcán. Megdöbbenve követi hasonmását, de frontálisan ütközik egy teherautóval, és csak a kórházban tér magához. Természetesen ahogy ez ilyenkor lenni szokott, amnéziája lesz, ám Gina a sok aggasztó rejtély és sötét folt ellenére sem adja fel: tudni akarja, mi történt az elmúlt napokban.

Csütörtök: Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész

Natalie Dormer szintén ismert sztár volt a Trónok harca előtt: pont azért kapta meg az intrikus és néha igen buja Margarey Tyrell karakterét, mert egy hasonló karaktert alakított a Tudorokban is, Boleyn Anna angol királynét, az asszonyait lefejező VIII. Henrik második feleségét.

2012-től egészen tavalyig alakította Margarey hercegnőt, és a szerep megnyitotta számára az ajtókat a nagy blockbusterekhez is. Az éhezők viadala-franchise duplarészesre nyújtott zárófejezetében ő alakította Cressidát, a vagány haditudósítót, aki háborús propagandavideókat forgatott az ezredforduló utáni digitális világ tinédzsereinek kedvenc női akcióhőséről, a zsarnok ellen küzdő íjászlányról, Katniss Everdeenről (Jennifer Lawrence).

Péntek: Az ifjúság végrendelete

Sophie Turnerhez hasonlóan Kit Harington is ismeretlenként került bele a Trónok harca csapatába. Mára viszont ő lett a grandiózus történetfolyam egyik legfontosabb szereplője és a közönség első számú kedvence: Havas Jon, aki lenézett fattyúból az Éjjeli Őrség parancsnoka, majd Észak Királya lett, így nem csoda, ha a producerek már előszeretettel hívják mindenféle kardozós-háborús filmbe.

Pompeji című szandálos filmje mondjuk elég gyenge lett, és A hetedik fiú is megbukott, Az ifjúság végrendelete viszont egy egész tisztességesen összerakott, brit háborús dráma tavalyról. Harington természetesen ebben is egy katonaviselt, fiatal fiút alakít. Csak most nem a Falon túli zombikkal és Másokkal harcol, hanem az első világháborús lövészárkok pokla szakítja el a szerelmétől (Alicia Vikander), aki írói ambíciókat dédelgetett, de végül önkéntes ápolónő lett belőle.