5 ok, amiért imádjuk a Szívek szállodáját

A komolyabb díjak elkerülték, és sosem övezte akkora zajos őrület, mint a Jóbarátokat, mégis rengetegen rajonganak őszintén a 2000-ben indult Szívek szállodájáért. Segítünk megfejteni, mi okozza ezt a vonzalmat.

1. A magyar cím alapján valami sablonos romantikus tinisorozatra számítanánk, ehhez képest a Szívek szállodája egy meglepően jól megírt sorozat őszinte és ütős poénokkal, magasröptű kulturális utalásokkal és pörgős párbeszédekkel.

2. Nincs szerethető sorozat szerethető karakterek nélkül, és a két lökött Lorelai Gilmore mellett további szerethető figurák garmadája népesíti be a Stars Hollow nevű álmos amerikai kisvárost. Ide szökött el szemtelenül gazdag szülei elől az idősebb Lorelai Gilmore, mikor tizenévesen teherbe esett. Azóta egyedülálló anyaként neveli a tizenéves lányát, akit saját magáról nevezett el. A sorozat részben a kisváros és a gazdag szülők világa közötti szembenállásra épül, és mindkét oldal telis-tele van hatalmas karakterekkel, a gömbölyű és harsány séftől (Melissa McCarthy) Lorelai anyjáig, aki egy vérlázító nőszemély, mégis az egyik legviccesebb karakter.

3. A sorozat főszereplője a tizenéves Lorelai, azaz Rory, aki amellett, hogy a fiúk párszor összetörik a szívét, a Harvardra készül, és rengeteg könyvet olvas. A legelvadultabb rajongók összegyűjtötték mind a 339 könyvet, ami a sorozat folyamán előfordult a kezében. A Gilmore lányok emellett nagy filmmániások is, és természetesen azt a több száz filmet is listába szedték, ami így vagy úgy megjelenik a sorozatban.

4. A feministák gyakori panasza, hogy nincsenek elég erős női karakterek a filmekben és sorozatokban, de a Szívek szállodájában valósággal hemzsegnek. Lorelai Gilmore tizenévesen lett anya, és ahelyett, hogy hagyta volna, hogy a gazdag szülei eltartsák, egy hotelben kezdett dolgozni, aminek másfél évtizeddel később a menedzsere lett. A legjobb barátnője Sookie, a hotel éttermének séfje, akivel később saját vállalkozást indítanak. Rory maga is egy céltudatos, erős nő, ahogy a legjobb barátnője, a koreai származású Lane is, aki szembeszáll vaskalapos és szigorú édesanyjával, hogy megvalósíthassa az álmait.

5. A szereplők gyakran követnek el hibákat, és mindenkinek megvannak a maga gyengeségei, de Lorelai és Rory kapcsolata mindig erős marad, és mindig támogatja őket a kisváros közössége, ahol élnek. Stars Hollow egy olyan hely, ahol sokféle kedves ismerős és futóbolond lakik, de ad egy otthonos biztonságot, aminek köszönhetően tudjuk, hogy történjék bármi, előbb-utóbb minden helyrejön.