5 parázs hangulatú politikai vitaműsor, amit már a YouTube-on is megnézhetsz!

Egyenes beszéd, Csörte, Angard, Lapzárta, A nap híre – néha jobban megemeli a vérnyomásodat, mint egy erős kávé!

Coming outtal kell kezdenem az eheti tévéajánlót... Évekig politológia szakra jártam az ELTE jogi karára, és bár végül sosem diplomáztam le belőle, annyi haszna mégiscsak volt a dolognak, hogy a mai napig intenzíven érdeklődöm a közügyek és a politika iránt, plusz falom a történészek olvasmányos szakkönyveit az 1989-es magyar rendszerváltásról, valamint az odáig vezető útról. Ma már elképzelhetetlen lenne az életem úgy, hogy a reggeli kávé mellé ne kapcsoljak be valami elemző- vagy hírműsort, illetve esténként is ilyeneket nézek vacsora közben, vagy ha épp kell valami háttérzaj a mosogatáshoz. Igen ám, de mi van, ha túl korán vagy túl későn kelek fel, esetleg még éjfélkor is molyolok, és pont nem tudok semmi ilyesmit elcsípni a tévében? Szerencsére ilyen gondom évek óta nincs – ma már minden hazai tévécsatornának van saját weboldala és archívuma, valamint külön YouTube-csatornája, ahová még a sugárzás napján felkerül minden adásuk. Eheti rendhagyó tévéajánlónkba az ATV a Hír TV, valamint a hamarosan megszűnő Echo TV legizgalmasabb politikai-közéleti vitaműsoraiból válogattunk most össze egy csokorra valót. Ezek egyébként néha jobban megemelik a vérnyomásomat, mint egy bivalyerős reggeli kávé!

Hétfő: Egyenes beszéd

Az Egyenes beszéd minden hétköznap este 8-kor kezdődik. A két műsorvezető, Rónai Egon és Krug Emília másfél órán át faggatja a meghívott politikusokat, újságírókat és politikai elemzőket a nap legfontosabb politikai eseményeivel kapcsolatban. Érdekesség, hogy pár évvel ezelőtt a műsor arca (és egyben a csatorna húzóneve) még Kálmán Olga volt.

A meghívott vendégek között vannak rendszeresen visszatérő arcok, például olyan politikai elemzők, mint Tóth Csaba, Mráz Ágoston Sámuel vagy Lengyel László – akik egyébként mind tanáraim voltak anno a politológia szakon. Az Egyenes beszédnek emellett van egy különkiadása is, az Egyenes beszéd kontra, amit leginkább úgy lehetne jellemezni, mint a megboldogult Nap TV egykori híres-hírhedt vallatóműsora, a Kereszttűzben kistestvére: három karakán baloldali újságíró jól megizzaszt egy random politikust.

Kedd: Lapzárta

Az ATV Egyenes beszédének a Hír TV-n is van egy párja: itt hétköznap esténként 20:30-tól látható a Lapzárta. Ebben, ahogy az már a cím is sugallja, Földi-Kovács Andrea és Kis Kornélia váltásban beszélgetnek két meghívott újságíróval az adott nap legfontosabb politikai történéseiről.

A két vendégelemző közül általában az egyik vállaltan baloldali, míg a másik nyíltan jobbos, így többnyire jó kis viták szoktak kialakulni. A műsor állandó visszatérő vendége Dull Szabolcs, az Index politika rovatának újságírója, aki évekig a kollégám volt, a műsorvezető, Kis Kornália pedig az évfolyamtársam volt politológia szakon.

Szerda: Angard

Ez a műsor egyértelműen az április 1-jén megszűnő Echo TV egyik zászlóshajója, ahol hétről hétre garantált a parázs politikai vita és a vitriolos szópárbaj. A műsorvezető, Dobos Marianne ugyanis egy ideje már mindig ugyanazt a négy embert szokta meghívni: Závecz Tibort, a Závecz Research alapítóját, Tóth Csabát, a Republikon Intézet elemzőjét, G. Fodor Gábor 888-főszerkesztőt és Gajdics Ottót, a Magyar Idők volt főszerkesztőjét, aki jelenleg a Szabad Föld főszerkesztője. Závecz, Tóth és G. Fodor egyébként mindannyian a tanáraim voltak a politológia szakon, így nem titok, ez a vitaműsor az egyik nagy kedvencem.

Dobos Marianne másik műsoráról, a Trollról már most tudni lehet, hogy a Hír TV-n fog folytatódni, az Angard jövője azonban jóval bizonytalanabb, hiszen vívós intróval, 2+3-as baloldali-jobboldali felállással a Hír TV-nek már van egy dettó ugyanilyen műsora, a Csörte. Én bevallom, szomorú lennék, ha nem venné át a Hír TV az Angardot, mert akkor nem lehetne ivós játékot rendezni Gajdics Ottó tyúkólazásakor... Gajdics ugyanis minden egyes műsorban elmondta eddig, hogy a mostani ellenzékre még a tyúkólat sem bízná rá, nemhogy az országot – ez a bon montja visszatérő humorforrás a műsorban, sőt, egy mémként is terjed az interneten:

Csütörtök: Csörte

A Hír TV egyik koronaékszere, a verbális politikai adok-kapok állandó színtere, ahol a G-napot követő néhány évben még a HVG-s Hont András, az egykori SZDSZ-es Horn Gábor, Zárug Péter Farkas politológus és Stumpf András újságíró (akkoriban még a Heti Válasz és a Mandiner munkatársa) beszélgettek – csak hát ugye azóta már egy kicsit megváltozott errefelé a politikai széljárás.

A Csörte jelenlegi felállásában Szarvas Szilveszter (és néha Huth Gergely) moderálásával vívja meg a heti kötelező szópárbaját a két baloldali és a két jobboldali vendég. Az Angardhoz hasonlóan mostanra a Csörtében is kialakult egy rendszeresen visszatérő szereplőgárda: a baloldalról jó ideje Szakonyi Péter, a Napi.hu szerkesztője és Böcskei Balázs politikai elemző, míg a jobb oldalról Farkas Örs politológus és Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője lépnek hétről hétre a pástra. Nagy kérdés, hogy a nagy Echo TV-Hír TV összevonás után megmarad-e a Csörte, vagy bekebelezi az Angard? Én személy szerint annak örülnék legjobban, ha mindkettő párhuzamosan létezne tovább.

Péntek: A nap híre

Az ATV-vel kezdtük, fejezzük is be a heti műsorajánlót ezzel a csatornával: itt fut ugyanis hétfőtől péntekig 17:55-ös kezdéssel „a szegény ember Heti Hetese”, A nap híre, amiben az adott nap három legfontosabb hírét három szókimondó vendég kommentálja vitatkozó, vagy éppen humoros hangnemben.

A műsort Simon András és Krug Emilia vezetik felváltva – igaz, eredetileg Havas Henrik volt a társházigazda Simon mellett, csak a zaklatási botránya miatt távoznia kellett az ATV-től (a Havas a pályánt pedig Fiala János viszi tovább a csatornán Civil a pályán néven). A humorfaktor szinte mindig garantált, mert ebben a műsorban ma már visszatérő vendégnek számítanak az olyan veterán tévés celebek, mint Vágó István, Dömsödi Gábor vagy Magyar György ügyvéd, akik időközben a nagypolitikában is kipróbálták már magukat. Vitát viszont én itt maximum akkor szoktam látni, amikor olyan levitézlett MSZP-s harcosok a meghívottak, mint Szanyi Tibor, akivel szinte biztos, hogy nem értenek egyet a műsorba meghívott DK-s, LMP-s vagy épp Momentumos politikusok.