5 sorozat, ami gyönyörűen reagált egy-egy valódi tragédiára

Fikció és valóság gyakran összeér a tévézés világában, hiszen akár a szériákban szereplő színészekkel, akár a köröttünk lévő világban történhet valami, amire egyszerűen muszáj reflektálni a cselekményben is. Mutatunk öt megható példát.

A Különleges ügyosztály harmadik évadát a 2001. szeptember 11-én elhunyt áldozatoknak és a mentésben segítőknek ajánlották

Az NBC 1999 óta futó bűnügyi sorozata (ami a magyar forgalmazásban Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatok címen is ismert) New Yorkban játszódik, szóval az alkotók kötelességüknek érezték, hogy reagáljanak valahogy a 9/11-es terrortámadásra. A széria harmadik évada ráadásul a tragédiához időben nagyon közel, 2001. szeptember 28-án indult, ezért a producerek úgy döntöttek,

eltávolítják az ikertornyokat ábrázoló képeket a főcímből, ezenkívül hangalámondást kevertek a nyitány alá, amiben a következő mondatok hangzottak el:


„2001. szeptember 11-én New Yorkot könyörtelenül és kriminális módon megtámadták. Semmiféle megemlékezés nem gyógyíthatja meg annak a bizonyos napnak a fájdalmát, a Különleges ügyosztály alkotói azonban ezt az évadot az áldozatoknak és családjaiknak, ezenkívül azoknak a hős tűzoltóknak és rendőröknek ajánlják,

akik életükkel és bátorságukkal minden nap emlékeztetnek minket rá,

mit is jelent igazából amerikainak lenni.” A krimisorozat mellett egyébként a Szezám utca című gyerekszériában is megemlékeztek 9/11 igazi hőseiről: itt az egyik aktuális epizódban azt láthatták a nézők, hogy Elmót traumatizálja egy tűzeset, de a tűzoltók segítségével sikerül felülkerekedni a félelmén.


A Sandy Hook iskolai lövöldözés után kukázták a Hannibal egyik részét, ami gyilkos gyerekekről szólt

Szintén az NBC sorozata volt a Thomas Harris által megalkotott kannibál pszichiáter, Hannibal Lecter karakterét a középpontba helyező Hannibal, amelyben 2013-tól 2015-ig, három évadon át nem a filmbeli sorozatgyilkost alakító Anthony Hopkins, hanem kedvenc dán színészünk, Mads Mikkelsen játszotta a címszerepet. Habár a széria a benne látható sok véres esemény miatt korhatárosan került adásba, így sok minden belefért volna, a készítők igazán nemes lélekről tettek tanúbizonyságot, miután 2012 decemberében egy 20 éves fiatal otthon megölte az anyját, majd egy iskolai lövöldözés során húsz gyerekkel, hat dolgozóval, végül saját magával is végzett a Connecticut állambeli Newtown Sandy Hook Általános Iskolájában.

Forrás: John Moore / Getty Images


A Hannibal szóban forgó epizódját addigra már leforgatták, Bryan Fuller, a széria kreátora azonban megkérte az NBC-t, hogy pár hónappal az incidenst követően, 2013 áprilisában ne tegyék adásba az első évad Oeuf című részét, az ugyanis arról szólt, hogy egy Molly Shannon által megformált nő átmossa a gyerekek agyát, és arra veszi rá őket, hogy megöljenek más gyerekeket.

„Nem akartam, hogy bárkinek is negatív tapasztalata legyen a nézőink közül”

– indokolta a nemes gesztust Fuller, akinek a kérését annak rendje és módja szerint teljesítették is az NBC-nél, és az Oeuf sosem került adásba, kizárólag a széria DVD- és egyéb házimozis kiadásaiban látható.


Elhalasztották a Buffy, a vámpírok réme egyik epizódját a Columbine iskolai mészárlás miatt

A Colorado állambeli Littletonban 1999 áprilisában történt Columbine középiskolai lövöldözésről még magyarként is sokat hallhattunk, elsősorban a tragédiát feldolgozó filmeknek, köztük a Kóla, puska, sültkrumpli című Michael Moore-dokunak és Gus Van Sant Elefántjának köszönhetően. A sors pedig úgy hozta, hogy a Buffy, a vámpírok réme harmadik évadának Hallótávolság című epizódja mindössze egy héttel azután került volna adásba, hogy a Columbine végzősei, Eric Harris és Dylan Klebold elvették 12 társuk és egy tanár életét, mielőtt magukkal is végeztek. Ami azért lett volna kellemetlen, mert a szóban forgó részben egy tömött iskolai menzán valakinek, feltételezhetően egy diáknak a belső monológját halljuk, amint végigfut az agyán a gondolat:

„holnap ilyenkorra mindannyiótokat megöllek”.

 


A (sajnos csak addig) példa nélküli Columbine iskolai mészárlás annyira felzaklatta a közvéleményt, hogy a Buffy producerei akkor nem engedték adásba a szóban forgó epizódot: azt végül csak két hónappal az évadzáró finálét követően mutatták be a tévében. A készítők egyébként annak ellenére döntöttek így, hogy SPOILER! a Hallótávolság végén kiderült, hogy nem egy diáknak, hanem a menza egy dolgozójának a monológját hallhattuk korábban, a cselekmény egy pontján pedig Buffy megmenti egy tanuló életét, aki öngyilkosságot akar elkövetni. De az alkotók nagyon helyesen nem akartak kockáztatni, annak oka pedig, hogy nem törölték végleg az epizódot, az volt, hogy az rendkívül fontos tanulságokkal szolgált a mentális betegségeket és a magányt illetően.


A Glee – Sztárok leszünk egy teljes epizódját a néhai Cory Monteithnek szentelték

Ahogy arról ebben és ebben a korábbi cikkünkben is megemlékeztünk, a mindössze 31 éves Cory Monteith, aki a zenés sorozatban a középiskolai kórustag focisztár, Finn Hudson szerepét alakította, 2013-ban hunyt el, véletlen heroin- és alkoholtúladagolás miatt. Az eset tragikumát tovább fokozta, hogy kollégája, a Rachelt játszó Lea Michele nemcsak a szériában, hanem a való életben is egy párt alkotott vele. A Glee pedig ezt követően Az irányító című részét teljes egészében a Monteithtől és karakterétől, Finntől való búcsúnak szentelte, anélkül, hogy kitértek volna rá, miért halt meg a figura. A hangsúly ehelyett csupán azon volt, milyen elviselhetetlen a tragédia, és mekkora űrt hagyott maga után a fiú.


A Matthew Morrison által alakított zenetanár a szóban forgó epizódban kijelentette, hogy úgy akar emléket állítani néhai tanítványának, hogy egész héten énekelni fog. Ennek jegyében pedig Rachel a Make You Feel My Love-ot, az Amber Riley által megformált Mercedes a Stand By Me-t, a pár évvel ezelőtt szintén tragikusan fiatalon távozott Naya Rivera által játszott Santana pedig az If I Die Youngot énekelte el Finn (és Monteith) emlékére.

 

Ez is érdekelhet

Sztárok, akik nem tudták feldolgozni színészkollégájuk halálát

A hollywoodi filmcsillagok is emberből vannak, őket is megrázza, ha elveszítenek valakit, akivel előtte nap mint nap együtt dolgoztak. Valaki hosszú évtizedek után is siratja egykori kollégáját, más életre szóló döntést hozott a gyász hatására.

Tovább


Az irányító
t a széria egyik kreátora, Brad Falchuk rendezte, és később a The Hollywood Reporternek bevallotta, hogy ez volt a legnehezebb dolog, amit valaha csinálnia kellett, mivel direktorként az volt a feladata, hogy minden színészt a lehető legtovább megtartson a valódi gyász, fájdalom és szomorúság állapotában, hogy a végeredmény ne tűnjön hamisnak.

Habár saját bevallása szerint mindez eléggé nehezére esett, a végeredményre nagyon büszke, mivel Coryért tette.


Carrie Fishert a Family Guyban is elbúcsúztatták

A 2016 decemberében elhunyt Star Wars-sztár volt húsz részen át Angela szinkronhangja az animációs sorozatban. Angela a főhős, Peter Griffin főnöke a sörfőzdében, ahol dolgozik, és halála után Carrie Fisher 2017 novemberében hallható volt még két részben, ahogy az az évi karácsonyi epizódban is. 2018-ban azonban a szériában búcsút vettek a karaktertől, és Fisher halála miatt kiírták Angelát a sorozatból, méghozzá úgy, hogy ő is életét veszti. Temetésére a FOX csatornán 2018. december 9-én adásba került epizódban került sor, ahol Peter tartott gyászbeszédet a koporsó mellett.


A sorozat executive producere, Steve Callaghan elmondta, hogy ezzel a jelenettel egyszerre akartak tiszteletteljes búcsút venni Angelától és Fishertől is. Peter a beszédében végig Angeláról beszél, de közben a közönség tudja, hogy mondanivalóját a színésznőre is érti – főleg, amikor utolsó mondatához ér:

„Lehet, hogy elvesztettem egy főnököt, de a menny nyert egy hercegnőt.”

Persze nem a Family Guyról lenne szó, ha a megható jelenet végén nem az történne, hogy Peter észreveszi, hogy valaki másnak a temetésén mondta el a szívhez szóló szavakat.


(via Ranker)

 

Ez is érdekelhet

Színészek, akik fájdalmasan korán hagytak itt minket

A Glee – Sztárok leszünk! című sorozat 2020-ban mindössze 33 évesen, csónakbalesetben elhunyt sztárja, Naya Rivera halálának évfordulója alkalmából megemlékezünk néhány hasonlóan szomorú esetről.

Tovább

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.