5 sztár, akiről álmodban sem gondoltad volna, hogy képregényfilmben is szerepelt

Tom Hanks, Al Pacino, Dustin Hoffman és Kate Beckinsale is forgatott már képregényadaptációt, nem is akármilyet! Rendhagyó heti tévéajánló.

Manapság, amikor minden hónapra jut egy szuperhősös blockbuster, hajlamosak vagyunk azt hinni: a 2010-es évek a képregényfilmek aranykoraként fog bevonulni a történelembe. Pedig készült korábban is egy rakás képregényadaptáció, híresebbnél híresebb sztárokkal a főszerepben – csak nem volt harsogó Marvel-logó egyiknek sem az elején. Eheti tévéajánlónkban olyan színészek filmjeit szedtük össze, akikről csak a hardcore rajongók tudják, hogy képregényfilmben is szerepeltek.

Hétfő: A Keresztapa 2

Az A-kategóriás sztárokkal teli, látványos képregényfilmek egyik első fecskéje volt az 1990-es Dick Tracy. A film az azonos című képregény alapján készült, ami 1931-től évtizedeken keresztül futott a Detroit Mirror utolsó oldalán, kis comic strip csíkokban. A filmváltozat fölött a Disney bábáskodott a nem gyerekfilmekre specializálódott fiókcégén, a Touchstone-on keresztül, a főbb szerepeket pedig a korszak legnagyobb sztárjai alakították: Warren Beatty volt a címbéli, ballonkabátos bűnüldöző, Al Pacino a tarka ruhás gengszterek gátlástalan vezére, Madonna pedig a maffiafőnök lenge öltözetű szeretője!

Al Pacino persze nemcsak a Dick Tracyben alakított gengszterfőnököt, hanem szinte minden második filmjében. A Keresztapa 2-ben az öreg Corleone halála után Michael lépett az apja örökébe, akit Al Pacino alakított lenyűgözően. Michael a szerteágazó kapcsolatrendszerének felhasználásával új profilt alakított ki a családja vezette maffiának, ám az újabb összeütközéseket és árulásokat így sem kerülhette el. Michael azonban nem habozott a legveszedelmesebb fegyverekhez nyúlni, hogy hatalmát, befolyását és pénzét megtartsa, és védelmet biztosítson családjának...

Kedd: Bolondos dallamok - Újra bevetésen

Bátran ki merem jelenteni, hogy a '90-es években sokkal ambiciózusabb, ötletesebb és humorosabb képregényfilmeket láthattunk, mint mostanság, amikor egy kaptafára készülnek a Marvel-blockbusterek! Az 1991-es Rocketeer a Dick Tracyhez hasonlóan szintén a Disney és a Touchstone sztárokkal teli látványmozija volt az 1982-es Rocketeer-képregény alapján, ami a '30-as évek nácikat püfölő amerikai ponyvahősei előtt tisztelgett. A címbéli, art deco sisakos rakétaembert Bill Campbell alakította, a szerelmét Jennifer Connelly, a nácikkal összejátszó, intrikus főgonoszt pedig a '80-as évek végi, komor James Bond, Timothy Dalton!

Szegény Timothy Daltonra ugyanúgy ráégett a szuperkém szerepe, ahogy a többi 007-esre is, és még jóval az utolsó, 1989-es Bond-filmje után is rendre megtalálták az elegáns titkosügynök-szerepek. Ilyen karaktert alakított a Bolondos dallamok - Újra bevetésen című Brendan Fraser-blődliben is, amiben Fraser a Warner stúdió biztonsági őreként, Dodó kacsával az oldalán indult el megkeresni az eltűnt apját (őt alakította Dalton), hogy megállíthassák az ACME vállalat gonosz igazgatóját (Steve Martin), aki a Föld teljes lakosságát majommá akarja változtatni!

Szerda: Underworld - Az ébredés

Sokan valószínűleg nem is tudják, hogy bizony a 2009-es Vakító fehérség is képregényfilm volt! A Kate Beckinsale által megformált nyomozónő ugyanis először Greg Rucka és Steve Lieber 1998-as Whiteout című képregényében eredt a titokzatos antarktiszi halálesetek nyomába.

Kate Beckinsale neve persze mára az Underworld-filmekkel forrt össze, amiket a férjével, Len Wisemannal forgatott le 2003 és 2016 között. Az Underworld - Az ébredésben Selena, a harcias vámpír  fogságba kerül, ahonnan csak 12 évvel később sikerül megszöknie. Rájön, hogy az emberek tudomást szereztek a vámpírok és a farkasemberek létéről, és most mind a két fajt ki akarják pusztítani. Megtudja, hogy a lányát kísérleti alanyként használják egy új, mutáns faj kitenyésztéséhez, melynek tagjai egyszer és mindenkorra leszámolhatnak a vámpírokkal.

Csütörtök: Hook

Dustin Hoffman is szerepelt a Dick Tracy-ben: ő alakította a kissé kettyós gengsztert, Mumblest. Szegény flótásról mindenki azt hitte, érthetetlenül dünnyög, egyedül Tracy jött rá arra, hogy csak hadar, és ha egy magnetofonnal lelassítva visszajátssza a vallomását, akkor Mumbles motyogása rögtön érthető lesz!

Hoffman persze nemcsak az Esőemberben és a Dick Tracyben látott autista karaktereket tudta kiválóan eljátszani, hanem az olyan harsány pojácákat is, mint a Hook című Spielberg-film kalózkapitánya. A Hook a jól ismert Pán Péter-sztori folytatása: Pán Péter (Robin Williams) felnőtt, Peter Banningként sikeres ügyvédi karriert futott be, New Yorkban él a családjával, mindene megvan – mégsem boldog. Amikor ősi ellensége, Hook kapitány elrabolja a gyerekeit, rá kell döbbennie, hogy ő az a fiú, aki réges-régen Seholsziget felett repdesett, Giling-galang pedig visszavárja, mert ő az egyetlen, aki legyőzheti Hookot és kiszabadíthatja a fogságba vetett gyermekeket. 

Péntek: Angyalok és démonok

Tom Hanks 2002-es maffiaeposza, A kárhozat útja is azon filmek közé tartozik, amikről legfeljebb csak egy maroknyi geek tudja, hogy képregényadaptáció: Max Allan Collins és Richard Piers Rayner 1998-as, azonos című képregénye volt az alapja. A történet egy megtért gengszterről szól, aki a fia védelme érdekében kiszállna a bűn világából, ám a maffiafőnök (Paul Newman) rájön, hogy a fiú szemtanúja volt egy gyilkosságnak, ezért az egyik emberével (Jude Law) mindkettejüket meg akarja öletni.

Tom Hanks természetesen fedorakalapos gengszternek is tökéletes, de mégiscsak olyan filmekben szerettük meg, ahol egyértelműen ő a jófiú. Ilyen testhezálló szerep volt neki többek között a szimbólumkutató Robert Langdon professzor, akit A Da Vinci-kódban, az Angyalok és démonokban valamint az Infernóban is eljátszott. A trilógia középső darabjában a katolikus egyház és az illuminátus testvériség régi, kibékíthetetlen árnyékháborújába csöppen bele, ahol a világ sorsa a tét!