5 sztár, akiről tudjuk, hogy idén töltik be az 50-et, de nem akarjuk elhinni!

Jennifer Aniston, Matthew McConaughey és Paul Rudd is '69-ben születtek, filmjeiket sűrűn vetítik a tévéadók. Heti műsorajánló.

Hétfő: True Detective

Matthew McConaughey 1969. november 4-én született. Ő napjaink egyik legmenőbb hollywoodi színésze, aki mostanra legalább olyan népszerű lett, mint Leonardo DiCaprio vagy Brad Pitt. És ez azért nagy szó, mert a karrierjét az 1994-es A texasi láncfűrészes gyilkos visszatérrel kezdte, aztán meg évtizedeken keresztül villogtatta a kockahasát és a napbarnított bőrét olyan blődségekben, mint a Szahara, a Bolondok aranya vagy a Magic Mike.

A 2012-ben elinduló True Detective tévésorozat első évadában viszont bárki láthatta, hogy ebben a fickóban több van, mint a nyálas romkomok és könnyed kalandfilmek jóképű amorózója! A több idősíkban játszódó, izgalmas történet múltbéli jeleneteiben Matthew MConaughey és Woody Harrelson zsarupárosa folytatott nyomozást Louisiana fülledt vidékén a 90-es években, ám a gyilkost akkor nem sikerült elkapniuk. Ez pedig nagy mértékben kihat a jelenükre is, amikor évtizedekkel később ismét fel akarják gombolyítani az ügy szálait.

Kedd: Jóbarátok

Paul Rudd 1969. április 6-án született. Bár már a 90-es években is benne volt egy rakás jó és kevésbé jó filmben (Spinédzserek, Óvszer módszer, Árvák hercege, stb.) a nagyközönség leginkább a Jóbarátokban szerette meg: itt ő alakította Mike Hannigant, Phoebe pasiját, majd később férjét. A világ legnépszerűbb sitcomjának köszönhetően Rudd karrierje rakétasebességgel ívelt felfelé a 2000-es évektől. A mai napig sorra ontja a vígjátékokat és drámákat, amiben kicsit lúzer, de nagyon jóképű, jószívű és vicces figurákat alakít – nem véletlen, hogy egy ilyen habitusú szuperhősszerep is megtalálta, és Hangyaként most már ő is ott van a legmenőbb Marvel-hősök között.

No de mitől lett a Jóbarátok minden idők egyik legkedveltebb tévésorozata? Valószínűleg azért, mert könnyen lehetett azonosulni a hat főszereplővel, akik szülői segítség nélkül próbáltak karriert csinálni, családot alapítani, meg úgy egyáltalán, elboldogulni New Yorkban, ez azonban eléggé döcögősen ment nekik. A néző viszont mindig jót röhöghetett azon, hogy lám-lám, a pipogya Ross meg a cinikus Chandler még nála is szerencsétlenebb figura, és bizony még a rendmániás Monica is egy külön szobában gyűjti a kacatokat!

Szerda: Boldogság bármi áron

És ha már Jóbarátok, folytassuk a sort Jennifer Anistonnal, aki február 11-én lesz 50 éves! Ő már a Jóbarátok előtt is ismert volt – persze csak azok számára, akik a Halloween, a Péntek 13 és a Rémálom az Elm utcában gagyi másolatait is szívesen nézték. A Gyilkos kobold címmel futó Leprechaun ugyanis pont ilyen volt 1993-ban: a 24 éves Aniston puskával üldözte benne az ír manónak beöltöztetett Warwick Davist!

Aniston nagyon ügyesen használta fel a Jóbarátokkal elért népszerűségét. Sorozatbeli karaktere, Rachel kezdetben még egy nagyszájú naiva volt, aki nagyon vágyott a szeretetre, de annyi csalódás érte már az életben, hogy tiszta lappal újra akar kezdeni mindent – így lett belőle a széria végére egy sikeres, határozott és talpraesett nő, aki a sok nehézség árán ugyan, de végül a magánéletben is megtalálja a boldogságát. Aniston a későbbi karrierjében szinte mindig hasonló karaktereket alakított. A Boldogság bármi áronban például egy szép, kiállhatatlan és cinikus fúriát, aki elmart maga mellől minden rokont és barátot. Az egyetlen, aki még megmaradt a zsörtölődő remetelány mellett, az Nina (Anna Kendrick), aki ugyanabba a terápiás csoportba jár, ahová ő. Nina azonban öngyilkos lesz. Főhősnőnk megkeresi a nő exférjét (Sam Worthington), és hamar megtalálják a közös hangot: a két abszolút érzelmi mélypontra került ember szépen elkezdi kihúzni a másikat a totális apátiából.

Csütörtök: Baywatch

Erika Eleniak 1969. szeptember 29-én lesz 50 éves. Valószínűleg minden film- és sorozatkedvelő férfinek a Baywatch fürdőruhás életmentője és az Úszó erőd tortából kiugró sztriptíztáncosa ugrik be először a színésznő neve hallatán... Pedig Erika Eleniak szerepelt többek között az E.T.-ben is! No persze az elmúlt évtizedekben jobbára csak olyan beszédes című, B-kategóriás horrorokban és akciófilmekben láthattuk, mint a Mesék a kriptából: Vérbordély, A halál pillanata, Halálos felfedezés és a Halálos lecke.

A Baywatch, ami idén szeptemberben lesz 30 éves, természetesen nem a fuldoklókon segítő, szőrös mellkasú David Hasselhoff miatt lett a televíziózás történetének egyik legnépszerűbb sorozata. Hanem leginkább azért, mert világszerte férfiak milliói nézték a tengerparton belassítva futó, fürdőruhás Erika Eleniakot, Pamela Andersont, Carmen Electrát és a többi, Playboy-ban is rendre levetkőző vízi mentőt.

Péntek: Tenenbaum, a háziátok

Most komolyan, ki gondolná, hogy a szelíd tekintetű, harmincéves, garbós bölcsésznek és szürke kardigános filmesztétának kinéző rendezőzseni, Wes Anderson május 1-jén lesz 50 éves? Pedig így van, de reméljük, még vagy két-három évtizeden keresztül ellát bennünket olyan ínyencfalatokkal,  mint az Édes vízi élet, A fantasztikus Róka úr, A Grand Budapest Hotel és a Holdfény királyság!

A Tenenbaum família egy olyan család, ahol csak fekete bárányok vannak. Apjuk, Royal (Gene Hackman) még gyerekkorukba elszökött otthonról, azóta hitelbe él egy hotelben. Gyermekei mind zsenik voltak, és neurotikusok lettek. Chas (Ben Stiller) pénzügyi lángész, Margot (Gwyneth Paltrow) az évszázad drámaírója, Ritchie (Luke Wilson) teniszbajnok. A család azonban több ennél: a fura anya mellett még furább figurák gyülekeznek; a bogaras tudós (Bill Murray), a részeges aranyifjú (Owen Wilson) és még sokan mások veszik körül őket. Így aztán nem csoda, hogy Tenenbauméknál soha senki és semmi nem normális.