5 szuper film, amivel elütheted az időt a Trónok harca 8. évadáig

Tyriont, Jaime-t és Aryát is rendhagyó szerepben láthatod a héten a tévében.

Hétfő: Pixel

A Tyriont alakító Peter Dinklage elég régi motoros Hollywoodban: már a '90-es években is szerepelt különböző produkciókban. A 2003-as Az állomásfőnökkel szerencsére ki tudott törni a törpe színészek szokásos skatulyájából, vagyis hogy csak buta vígjátékokba, cirkuszos horrorokba és kosztümös fantasy filmekbe hívják őket. Ironikus módon persze pont egy kosztümös fantasy, a Trónok harca tévésorozat sikere hozta meg neki az igazi világhírt és az Emmy-díjat.

Dinklage a Trónok harca 2011-es indulása után több blockbusterben is felbukkant. Ő volt többek között a gonosz robottervező tudós, Dr. Bolivar Trask a 2014-es X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban. Egy évre rá pedig Adam Sandlerrel forgatott egy Szellemirtók-szerű akcióvígjátékot  Pixel címmel, amibe egy csapat bogaras figurának nem a nagyvárosban grasszáló kísérteteket kellett megfékeznie, hanem az oldszkúl videojátékok életre kelt figuráit: Pac-Mant, Donkey Kongot és a társaikat.

Kedd: Egyiptom istenei

A Jaime Lannistert alakító Nikolaj Coster-Waldau Mads Mikkelsenhez hasonlóan Dániából indulva hódította meg Hollywoodot, és persze a női nézők szívét. Csak amíg a kollégája a jellegzetes fejszerkezete miatt leginkább az eszelős sorozatgyilkosok és filmes főgonoszok szerepét kapta meg (lásd: Hannibal, Casino Royale, stb.), addig Waldau, aki pont úgy néz ki, mint a Shrek-rajzfilmek jóképű hercegének hús-vér változata, leginkább romantikus drámákban és vígjátékokban, vagy a Trónok harcához hasonló kosztümös alkotásokban tűnik fel rendszeresen.

Utóbbiak közé tartozik a tavaly mozikba került Egyiptom istenei is, amit a Holló és a Dark City atyja, Alex Proyas rendezett. Ebben Nikolaj Coster-Waldau az egyik legfontosabb egyiptomi istent, a sólyomfejű Hóruszt alakította.

Szerda: A végső megoldás: Halál

A Trónok harca nagy konspirátorát, Tywin Lannistert azaz Charles Dance-t sem nagyon kell bemutatni a filmek és tévésorozatok rajongóknak: a 70 éves brit sztár évtizedek óta folyamatosan felbukkan a legkülönfélébb brit és amerikai produkciókban. Láthattuk többek között bérgyilkosként a Schwarzenegger-féle Az utolsó akcióhősében, vámpírúrként az Underworldben és Az ismeretlen Drakulában, és az Alien 3-ban is, amiben Dr. Clemenst, az Isten háta mögötti űr-fegyenctelep orvosát alakította. 

A végső megoldás: Halál legalább olyan végletesen megosztja az Alien-rajongókat, mint a Prometheus és a Covenant – sokan imádják, de legalább annyira gyűlölik. Utóbbiak táborába tartozik James Cameron, A bolygó neve: Halál rendezője is, aki szerint óriási hiba volt leforgatni a harmadik részt, de ha már megtörtént, a Fox stúdiónak nem lett volna szabad engednie, hogy rögtön az elején, a börtönbolygóra zuhanást követően meghaljon Hicks, és az előző részben megmentett kislány.

Csütörtök: Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

Natalie Dormer is ismert volt már a Trónok harca előtt is. Pont azért kapta meg az intrikus és sokszor levetkőző Margaery hercegnő karakterét, mert egy ugyanilyen karaktert alakított a Tudorokban is: Boleyn Anna angol királynét, az asszonyait lefejező VIII. Henrik második feleségét.

A 2011-es Amerika kapitányban (ami nem mellesleg a kedélyes, nácigyepáló tematikája miatt egy nagyon jó Marvel-film, ellentétben a mostani, egy kaptafára készülő blockbusterekkel) Tommy Lee Jones titkos szuperkatona-divíziójánál alakította a dögös irodistát, Lorraine közlegényt – a Trónok harcában megszokott vörös haj helyett szőkén.

Péntek: Az internetes zaklató

A fentebb felsorolt sztárokkal ellentétben a 20 éves Maisie Williams abszolút kezdő brit gyerekszínészként került be a Trónok harca csapatába. 2011 óta viszont az ő karaktere ment át a leglátványosabb változáson: a kedves kis Aryából mára Essos és Westeros legdurvább arcváltó orgyilkosa lett, aki lelkiismeret-furdalás nélkül elmetszi bármelyik másik szereplő torkát – legutóbb például pont a közönségkedvenc Kisujjét.

A sorozat 2011-es indulása óta Maisie Williamset is sokszor hívják más produkciókba, mivel az arcával és a nevével szinte bármilyen filmet el lehet adni. Az internetes zaklató például egy 2015-ös krimi, amiben a színésznő egy olyan tinit alakít, akinek egy hacker behatol a számítógépébe, és azzal kezdi zsarolni, hogy a privát képeit felteszi a netre. A történetet valós események ihlették: egy felmérés szerint az angol fiatalok 69 százaléka tapasztalt már valamilyen formában internetes zaklatást.