5 Trónok harca-sztár, akit az HBO teljesen átváltoztatott

Daenerys eredetileg barna volt, és az Éjkirály se mindig morcos fapofa! Nézd meg őket a héten a tévében!

Hétfő: Dom Hemingway

Emilia Clarke hét évadon keresztül parókában játszotta el a Sárkányok Anyját, az aranyhajú Daenerys Targaryen hercegnőt – holott az eredeti hajszíne a vörösesbarna, és csak pár napja döntött úgy, hogy szőkére festi.

A Dom Hemingwayben a 30 éves színésznő alakítja Evelynt, a sittről frissen kiengedett, nagymenő betörő, Dom Hemingeay (Jude Law) lányát. Dom a szabadulás után úgy érzi, ideje elkérni a jutalmat a maffia főnökétől azért, hogy a 10 éves büntetése alatt végig tartotta a száját. Sajnos azonban a forrófejűsége miatt csalódik a maffiózó barátaiban, ráadásul a lányával is rendeznie kell a viszonyát.

Kedd: Ray Donovan

Sokan valószínűleg nem is tudják, hogy a Trónok harca sorozat gyűlölt főgonoszát, az Éjkirályt egy walesi születésű amerikai színész, Richard Brake alakította a sorozatban. Egészen a 6. évadig, amikoris lecserélték a szintén jellegzetes fizimiskájú (és kicsit Putyinra hasonlító) kaszkadőrre, Vladimir Furdikra.

Blake-et a karakteres arca miatt gyakran megkeresik Hollywoodban egy-egy marcona zsoldos vagy szláv bűnöző szerepével. A nálunk is sikerrel vetített Ray Donovan című tévésorozatban például több epizódban is ő volt Vlad, az orosz gengszter, aki az alvilágból hozott füleseivel segítette a címszereplő Ray Donovant, a Los Angeles-i problémamegoldót (Liv Schreiber).

Szerda: Boszorkányvadászat

Rory McCann a Trónok harcában Sandor Clegane-t, a loncsos hajú, égett arcú, folyton mogorva Vérebet alakítja. Bár civilben is elég drabális (2 méter magas), inkább egy kopaszodó, joviális, nagyétkű és jó kedélyű skót nagybácsinak tűnik, mintsem morgós halálosztónak. Színészi karrierje viszonylag későn indult be: kirúgták az 1988-as Willow stábjából, mert túl hangosan röhögött a felvétel alatt, így 30 éves koráig festett és zenélt, volt favágó és ács, és csak 1999-től kezdték hívni filmekbe és sorozatokba.

Több kosztümös produkcióban is feltűnt tagbaszakadt harcosként. Oliver Stone Nagy Sándora és a Titánok harca remake-je után Nicolas Cage és Ron Perlman magyarországi helyszíneken forgatott Boszorkányvadászatában alakított középkori lovagot.

Csütörtök: Briliáns elmék

A Trónok harca-rajongók nagy kedvence az eunuch konspirátor, Varys, akit kopaszként szoktunk meg a sorozatban. Így mindig nagyon vicces az őt alakító Conleth Hillt bajusszal vagy hajjal látni  – hiszen ezektől Nagy-Britannia egyik legmenőbb filmes, tévés és színpadi színésze kifejezetten az HBO-sorozat kedvéért szabadult meg.

Hill a Briliáns elmék című, nálunk is népszerű ügyvédes sorozatban is vendégszerepelt néhány epizód erejéig. Ő volt a dörzsölt ügyvéd, Edward Darby, akinek régre visszanyúló munkakapcsolata volt a Hessington Oil nevű brit iparvállalattal, és a széria egyik főszereplőjével, Jessica Pearsonnal (Gina Torres) is.

Péntek: Az admirális

Charles Dance az egyik legismertebb és legkedveltebb veterán brit színész, aki nemcsak a szigetországban, de Hollywoodban is fényes karriert futott be. A 70 éves Dance a Trónok harcában az egyik leggyűlöltebb intrikust, Tywin Lannistert alakította – egészen addig, amíg a sorozatbéli torzszülött fia, Tyrion hasba nem lőtte egy nyílpuskával, szarás közben a vécén!

Dance-t mindig is előszeretettel hívták kosztümös filmekbe és sorozatokba, hiszen arisztokratikus megjelenése és sármos eleganciája miatt bármilyen nemzetiségű királyt, várurat, főbírót vagy vámpírfejedelmet profin el tud játszani. Az admirális című 2015-ös történelmi drámában ő alakította II. Károly angol királyt, akinek az uralkodása idején (1660–1685) Anglia kereskedelmi és tengeri háborúba keveredett Hollandiával, és a híres négynapos csatában súlyos vereséget szenvedett a hollandok nemzeti hősétől, Michiel de Ruyter németalföldi tengernagytól. A film kettejük szembenállását dolgozza fel.