5 vizes tévéműsor, ami elé jó leülni ebben a hőségben

A vizes vb alatt nézzünk úszkáló Alieneket, lehúzós balatoni panziósokat és Baywatch-lányokat!

Hétfő: Zimmer Feri 2

Tímár Péter a '90-es években nagyon jó érzékkel készített nosztalgikus húrokat pengető vígjátékokat a szocializmus visszásságairól – gondoljunk csak az 1997-es Csinibabára, a '98-as 6:3-ra vagy az ugyanekkor mozikba került Zimmer Ferire. Utóbbihoz 2010-ben egy folytatás is készült, amiben ismét a címbéli ügyeskedő, Feri (Reviczky Gábor) és a kompániája (Pogány JuditSzarvas JózsefNövényi Norbert) próbáltak meggazdagodni a balfácán magyar turistákból egyetlen nyári szezon alatt.

Míg az első rész a lehúzós balatoni vendéglátósok nagyon is életszagú világába engedett bepillantást, a folytatásban Feriék fejest ugranak a kastélyhotel bizniszbe. Egy jobb napokat látott, romos főúri kulipintyót szeretnének némi kölcsönből szállodává alakítani, de a projektből nem látnak egy fillér nyereséget sem, mivel a kastély állítólag el van átkozva. Ekkor támad az az ötletük, hogy a rossz hírű helyet igazi kísértetkastélyként adják el – és a trükk működik! Egészen addig, amíg a jó Feri össze nem találkozik egy valódi kísértettel (Molnár Piroska).

Kedd: Alien 4.: Feltámad a halál

Az idén mozikba került Alien: Covenant miatt több tévécsatorna is leadta a Prometheust és az Alien-filmeket. A Digin ezúttal a klasszikus széria negyedik részét, a bénán fordított Feltámad a halált nézhetjük újra, amit divat szidni – holott a franchise egyik legjobb darabja! Persze csak azoknak, akiknek a James Cameron-féle, űrzsoldosos Aliens jobban bejött, mint az eredeti Alien, és akik bármikor szívesen alámerülnek a francia Jean-Pierre Jeunet egyszerre groteszk és szép horrorvilágába, ami már az Elveszett gyerekek városát is igazi geek ínyencfalattá tette.

A meglepően fürgén úszó Alieneket és gyomorforgatóan ocsmány Ripley-klónokat felvonultató film igen nehezen akart megszületni. Rendezőként szóba került többek között Danny Boyle, Peter Jackson, Paul W.S. Anderson és David Cronenberg is, Joss Whedon forgatókönyvében pedig az szerepelt eredetileg, hogy Ripley helyett A bolygó neve: Halálban megmentett kislány, Newt aprítja az Alieneket a Földön! Ebből lett aztán később az Aliens bizarr remake-je, amiben az Auriga kutatóhajó őrült tudósai félig ember, félig szörny Ripley-klónokat hoztak létre, sőt, egy királynőt is, aki a végén egy csufi, emberarcú, szuperszörnyet is megszült! Ezen viszont annyira kiakadtak a rajongók, hogy a Covenantig nem is készült több klasszikus Alien-film az elmúlt 20 évben.

Szerda: Baywatch

A mai 30-as és 40-es korosztálynak aligha kell bemutatni a Baywatch tévésorozatot: a férfi nézők a lassítva futó Pamela Anderson és Erika Eleniak miatt nézték, a nők pedig a kockahasú Jason Momoáért voltak oda. Persze biztosan volt olyan is, akinek a korszak férfiidolja, a szőrös David Hasselhoff jött be.  

Azt már valószínűleg kevesen tudják, hogy az NBC már az első évad után elkaszálta a sorozatot, Hasselhoff azonban annyira bele volt szerelmesedve a vörös úszódresszes életmentők kalandjaiba, hogy saját pénzből egészen 1999-ig egyengette a Baywatch útját, milliókat szögezve ezzel a tévéképernyők elé világszerte. Ezek után nem csoda, hogy a '90-es évek nosztalgiáját előszeretettel meglovagoló, elnöki ambíciókat dédelgető Dwayne Johnson idén mozfilmes remake-et forgatott a Baywatch-ból (bár nem lett sokkal jobb, mint a blőd alapsorozat).

Csütörtök: Szomszédok

Az idén 30 éves magyar teleregény nyáron adásba került fejezeteiben általában kétféleképpen került szóba az üdülés. Vagy arról panaszkodtak a szereplők, hogy idén sincs pénzük nyaralni menni, vagy egész évben azért gürcöltek és rakták élére minden fillérjüket, hogy augusztusban végre eltölthessenek pár napot a Balatonon. Az 1989-ben levetített 59. és 60. fejezetben például Mágenheimék is szeretnének csobbanni egy jót a Magyar Tengerben, Juli azonban hallani sem akar róla, hogy ő még esténként krumplit meg halat sütögessen a szálláson, inkább pihenne – akár azon az áron is, hogy így jóval többet kell fizetnie a lehúzós panziós néninek (akit a Família Kft.-ből ismerős Bod Teréz alakított). A hangoskodó turisták, a lehúzhatatlan vécé, a víz nélkül maradt konyha és a többi kényelmetlenség viszont annyira felidegesítette Mágenheim dokit, hogy inkább hazamentek a Trabanttal Gazdagrétre.

 

1995-ben, a 213. fejezetben Bujtor István is szerepelt. Lényegében saját magát alakította, vagyis egy balatoni vitorlás hajó kapitányát, aki hajókázni vitte Taki bácsit, Almát és Alma „lovagját”, Sanyit, miközben Lenke néni jól betütükézett a parton a régi közértes kollégájával és barátjával, Madarasi Bandival.

Bujtor egyébként a '90-es években rendezőként jegyezett egy rakás Szomszédok-epizódot (erről bővebben itt írtunk).

Péntek: Veszélyes vizeken

Meryl Streep, David Strathairn, Kevin BaconJohn C. Reilly – az ilyen szereplőgárdára szokás azt mondani, hogy „bámulatos sztárparádé”. Az 1994-es Veszélyes vizeken ugyan kicsit hasonlít a kultikus csónakázós thrillerhez, az 1972-es Gyilkos túrához, de mindenképpen érdemes vele tenni egy próbát, mert a Streep–Bacon páros igencsak ütőset alakít benne.

A történet helyszíne egy tajtékzó, sebes sodrású folyó, amin gumicsónakkal csorog le egy vakációzó család és két kalandvágyó, vadvízi evezős. Utóbbiak egyikének (Kevin Bacon) megtetszik a vagány asszony (Merly Streep), aki ezt kihasználva elkezd kacérkodni a férfival. A férj észre is veszi ezt, ami bonyodalmakhoz vezet, ráadásul a két férfi valójában rosszban sántikáló, veszedelmes bűnöző, de ezt a család túl későn fedezi fel...