50 millió dollárra perelik a sátánisták az új Sabrina tévésorozat alkotóit

A Netflix szerintük önkényesen ellopta Baphomet jogvédett, klasszikus kecskefejű kinézetét.

Elképesztő hírről számolt be az UproxxHollywood Reporter nyomán! Az amerikai Sátán Egyháza 50 millió dolláros kártérítést követel a Netflixtől és a Warnertől, amiért az új Sabrina sorozatban önkényesen ellopták Baphomet jogvédett, tradicionális szobrának kinézetét. Így nézett ki a Sátán szobra a '90-es évekbeli Sabrina, a tiniboszorkány remake-jének jeleneteiben:

Ez pedig a Sátán Egyházának hivatalos Baphomet-szobra, ami több amerikai nagyvárosban is megtalálható. Bár a sorozat speciális effektesei próbáltak az eredeti szoborénál hosszabb fülekkel, nagyobb orral és dülledtebb szemekkel dolgozni, az alak kecskefején, kéztartásán, fejdíszén, valamint az ölében egymásba fonódó kígyókon semmit sem változtattak.

Lucien Greaves, a Sátán Egyházának szóvivője Baphomet szobra előtt áll az egyik közösségi házukban, Salemben (fotó: Josh Reynolds / The Washington Post / Getty Images)

 

A New York-i szövetségi bíróságnak megküldött hivatalos keresetükben a sátánisták többek között amiatt tettek panaszt, hogy ez a Sátán-ábrázolás egy évtizedek óta jogvédett műalkotás engedély nélküli lemásolása volt:

Baphomet egy összetett múlttal rendelkező, történelmi istenség, azóta, hogy a templomos lovagokat ördögimádattal vádolták meg. Baphometet kecskefejű emberként ábrázolják,  ám néha nőként jelenítik meg, mivel összefonódott Lilith alakjával is, a zsidó miszticizmus egyik szereplőjével, akit sokan a sötétség istennőjének tartanak. Baphomet klasszikus kinézete 1856-ból származik, Eliphas Levi, az okkult történész ábrázolta őt először így.

Kíváncsian várjuk a per fejleményeit!