5+1 világsztár, aki Friderikusz vendége volt a '90-es években

Bud Spencerrel, Van Damme-mal, Robin Williamsszel és Belmondóval is beszélgetett a tarka zakós showman! Rendhagyó heti tévéajánló.

„A televíziózás ott van, ahol én vagyok!” – mondta Friderikusz Sándor 2012-ben az Origónak, azokban az időkben, amikor még Friderikusz és az Origo neve is jelentett valamit. Az biztos, hogy a '90-es évek legelején, a nyakunkba szakadt vadkapitalizmus hajnalán Friderikusz tényleg abszolút profin csinálta meg a a maga esti talkshow-ját a Late Night with David Letterman és társai mintájára. És ez akkor is így van, ha ma már csak nevetünk a műsorban hordott, lehetetlen színű, tiritarka zakóin! Éveken át gazi nemzetközi sztárok adták egymásnak a kilincset kéthetente csütörtökön: járt nála többek között Alain Delon, Belmondo, Sophia Loren, Bud Spencer, Van Damme és Robin Williams is – ezeket az adásokat gyűjtöttük most össze heti tévéajánlónkban, a retró jegyében!

Hétfő: Fekete tulipán

Alain Delon és Jean-Paul Belmondo 1997. szeptember 25-én jártak Friderikusznál, alighanem milliós nézettséget hozva a köztévének. Jó volt őket együtt látni, mert legalább kiderült, hogy nem is utálják egymást – örökös vetélkedésük inkább csak a médiának szólt, ahogy anno Schwarzenegger és Stallone vetélkedése is

Alain Delon még 30 éves sem volt, amikor megtalálta őt az egyik leghíresebb kardozós-kosztümös szerep az 1964-es Fekete tulipánban. Illetve rögtön kettő, hiszen a filmben ő alakította a kettős életet élő Guillaume grófot, aki titokban kalandorkodis és rabol, ám amikor megsebesül, idealista testvérét, Julient küldi el maga helyett kardozni és csilláron lengedezni. 

Kedd: Ők sem voltak szentek

Sophia Loren a '90-es évek végén vendégszerepelt a Friderikusz Show-ban. Sajnos az adás nem maradt meg az utókornak a neten, de azt több helyen is lehet olvasni, hogy az olasz díva állítólag 130 ezer dollárt kapott az MTV-től ezért a kis kiruccanásért, ami a 20 évvel ezelőtt igen csinos kis summa volt!

Sophia Loren 2004-es filmje, az Ők sem voltak szentek egy Vittorio nevű fiú életköveti végig, kezdve a gyerekkorától, amikor a kissé szabados életet élő anyja életét veszti. A kis Vittorio a tragédia után teljesen elhidegül a családjától, egyedül nő fel, kitörölve emlékezetéből a múltat. Ám amikor az apja gyilkos szándéktól vezérelve megpróbálja megtalálni Vittorio húgát, a fiú úgy dönt, visszatér rég elfeledett családjához és felfedi azokat az évtizedes titkokat, amelyek anno szétszakították őket.

Szerda: Őrangyalok

Carlo Pedersoli, vagy ahogy mindenki ismeri, Bud Spencer 1995-ben volt Friderikusz vendége, miután a showman csapata 3 éven át győzködte, hogy jöjjön el Budapestre a magyar rajongói kedvéért. Mindenki kedvenc Piedonéje magyarul köszönt, és kedélyesen mesélt a régi, magyarok elleni vízilabdameccseiről. És bár Friderikusz provokatív kérdései ma már simán kimerítik a bodyshaming fogalmát, a jó Bud Spencer nagyon érdekes interjút adott. És nagyon helyesen kihangsúlyozta, hogy az ő akciófilmjeiben sosem folyt vér, az elvert banditák mindig felkeltek, úgyhogy gyerekek is megnézhetik.

A '90-es években Bud Spencer már nem Terence Hill-lel forgatott filmeket és tévésorozatokat, hanem a Miami Vice levitézlett sztárjával,  Philip Michael Thomaszal üldözte a bűnt az Extralarge-ban és az Őrangyalokban. Utóbbiban hőseink egy latin-amerikai ország szigorúan őrzött börtönének lakói. Sok sikertelen szökés után rájuk mosolyog a szerencse: egy nap szerzetesi csuhát öltve sikerül megpattanniuk – ekkor veszi kezdetét mulatságos kalandjaik sora!

Csütörtök: Tökéletes védelem

Valami egészen elképesztően kúl volt az az adás, amiben Friderikusz sztárvendége a '90-es évek akciófilmes ikonja, Jean-Claude Van Damme volt! És nemcsak azért, mert a spárgázó kungfukirály egy bizarr lövöldözős jelenet után elfoglalta Friderikusz műsorvezetői székét, miután lepuffantott, mindenkit- Hanem inkább amiatt, mert láthattuk a showman stábját munka közben, és megtudhattuk, mekkora meló leigazolni egy nyugati sztárt egy 15-20 perces, főműsoridős haknira! A felvétel egyébként 1997 tavaszán készülhetett, mivel Van Damme megállt pózolni a saját '96-os filmje, a nálunk '97 februárjától vetített Mindhalálig plakátja előtt – viszont már senkin sincs télikabát az utcán!

A Tökéletes védelem Van Damme kései korszakából, 2007-ből való. Philip Sauvage-et, a különleges erők veteránját alakítja benne, akit egy bokszbajnokból lett tehetős vállalkozó szerződtet testőrnek. A bunyós kenyéradója annak idején rács mögé juttatott egy nagyhatalmú rapzenészt, aki a börtönből szabadulva bosszút esküszik ellene és a családja ellen. Van Damme exkatonákból álló kommandót szervez a bokszoló védelmére.

Péntek: Eredeti Jonathan

Robin Williams szenzációs stand up comedy showt nyomott le Friderikusznál. Azt persze nem tudom, hogy a nézőtéren ülő gyerekek mennyit értettek a bohókás sztár Marlon Brando- és Jack Nicholson-paródiáiból, vagy amikor kamu orosz dumát nyomott a hahotázó Fridi legnagyobb örömére. Viszont amikor majomként beugrált a kölykök közé, akkor már biztosan dőlt a röhögéstől az egész stúdió. Williams 1998-ban Magyarországon forgatta a Hazudós Jakabot, de ez a videó '97-es: a sztár ugyanis pont azzal viccelődik a show-ban, hogy Jack Nicholson elnézte neki a Nicholson-paródiát, mivel neki már két Oscarja van, Williamsnek pedig egy sincs. Viszont '98-ban Robin Williams is megkapta az Oscart a Good Will Huntingért (Nicholson pedig behúzta a harmadikat a Lesz ez még így se! főszerepéért).  

Az eredeti Jonathan című vígjátékban Jonathan Winters, a neves művész és komikus saját műveiből tervez kiállítást. Csakhogy az alkotás meglehetősen döcögősen megy neki. Szerencsére nevesebbnél nevesebb komikusok adják egymás kezébe a kilincset nála, hogy újra felélesszék benne az alkotói vágyat. A különleges komédiában olyan sztárok tűnnek fel, mint Sarah Silverman, Jimmy Kimmel és persze Robin Williams.