6 film a 66 éves Denzel Washingtontól

1954. december 28-án született, azaz hétfőn lett 66 éves az egyik legszimpatikusabb hollywoodi sztár, Denzel Washington. A jeles esemény megünneplésére mi az alábbi filmeket ajánljuk vele a héten streamelésre vagy a tévében.

Az 54. hadtest (1989)

Dúl a polgárháború Észak-Amerikában. A „kékkabátos” Robert Gould Shaw ezredest (Matthew Broderick) megbízzák, hogy szervezze meg az első, feketékből álló egységet. A Massachusetts állambeli önkéntes alakulat, az 54. hadtest katonái szökött rabszolgákból és szabad polgárokból állnak. A fehér nemesi családból származó Shaw elhatározza, hogy az általános vélekedéssel szemben bebizonyítja: a feketékből is lehet jó katonákat faragni. Legfőbb segítőtársa Trip, egy szökött rabszolga (őt játssza Washington, első Oscar-díjas szerepében), valamint John Rawlins (Morgan Freeman), aki sírásóból lett katona. Lelkesedésük átragad a többiekre is – de vajon elég lesz-e ez a diadalhoz?

A film elérhető a Netflixen.

A belső ember (2006)

Ebben a Spike Lee által rendezett bűnfilmben a rejtélyes Dalton (Clive Owen) kiagyalja a tökéletes bankrablás tervét, és merész akciója során több tucat embert ejt túszul az épületben. Frazier, a kőkemény nyomozó (Denzel Washington, ki más?) kapja a feladatot, hogy tárgyaljon a zseniális bűnözővel. Ahogy a veszedelmes macska-egér játék kezd kibontakozni, Frazier gyanút fog, hogy ebben az ügyben talán nem minden az, aminek látszik. Ráadásul felbukkan a színen a felsőbb érdekeket képviselő Madeleine (Jodie Foster), aki kiszámíthatatlanságával még tovább bonyolítja az amúgy is robbanásveszélyes helyzetet…

A film elérhető a Netflixen.

Amerikai gengszter (2007)

Ridley Scott gengszterfilmjének főhőse Frank Lucas (Washington, ritka negatív szerepeinek egyikében), aki Harlem egyik fekete főgengszterének hallgatag sofőréből agyafúrtságának köszönhetően váratlanul a belvárosi drogkereskedelem ura lesz – hamarosan pedig nemcsak az alvilágot uralja, de a legális társasági élet szupersztárjává is válik. Richie Roberts (Russell Crowe), a társai által lenézett becsületes zsaru felfigyel Lucasra, és magányos harcosként veszi fel vele a harcot. Mindkét férfi szigorú erkölcsi kódex szerint él, csak a törvény két ellenkező oldalán – végső összecsapásuk elkerülhetetlen, és csak az egyikük kerülhet ki belőle győztesen.

A film elérhető a Netflixen.

Érvek és életek (2007)

Az Érvek és életek megtörtént eseten alapuló dráma, amely Melvin B. Tolson (Washington), a texasi Wiley Főiskola professzoráról szól, aki színes bőrű diákjaival 1935-ben vitakört alapított. Szenvedélyes odaadásának, inspiráló erejű hozzáállásának és a diákok lelkesedésének köszönhetően a vitakör bejutott az országos bajnokságra, ahol a nagy presztízsű Harvard egyetem diákjaival került szembe. Az alkotás sztárunk kevésbé ismert munkái közé tartozik, nálunk a mozik nem is vetítették, de a PORT olvasói nagyon szeretik – ezt mutatja a 8 pont fölötti értékelés. Az Érvek és életek érdekessége, hogy Denzel Washington nemcsak a főszerepet játssza benne, de ő is rendezte.

A filmet január 2-án vetíti a Filmbox Premium, 3-án és 5-én pedig a Filmbox Extra HD.

Hajsza a föld alatt (2009)

Walter Garber (Washington) teljesen hétköznapi fickó, aki egy megvesztegetési ügy miatt a New York-i metróhálózat egyik forgalomirányító központjába kerül. Sosem gondolta volna, hogy olyan feladattal kell majd megbirkóznia, ami a rutinos FBI-nyomozókat is próbára teszi: fegyveresek térítik el ugyanis az egyik metrószerelvényt. Vezetőjük, az őrült vagy nagyon is okos Ryder (John Travolta) azzal fenyegetőzik, hogy ha egy órán belül nem fizetnek neki tízmillió dollárt, kivégzi a kocsiban túszul ejtett utasokat...

A filmet december 28-án és 29-én leadja a Film Now, majd január 3-án a VIASAT3 is műsorára tűzi.

Kényszerleszállás (2012)

Whip Whitaker (Denzel Washington), a tapasztalt pilóta a csodával határos módon kényszerleszállást hajt végre gépével egy légi katasztrófát követően, s így megmenti csaknem az összes utasa életét. A baleset után Whipet hősként ünneplik, de ahogy egyre több részletre derül fény, egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy igazából kinek vagy minek a hibája volt az, ami a repülőn történt. A férfi vérében ugyanis a balesetet követően alkohol és kokain jelenlétét mutatja ki a vizsgálat, ő azonban ragaszkodik hozzá, hogy ez nem befolyásolta a képességeit.

A film elérhető a Netflixen; január 1-jén a Film Now is sugározza.