636 Simpson-epizód alatt csak egy karakter volt, aki semmit sem változott

A sztereotip indiai boltos, Apu körül kirobbant vita nem érdekli Matt Groening kreátort.

A hétvége óta már A Simspon család a legrégebben futó, főműsoridős tévésorozat: a 636. résszel megdöntötte az 1955 és 1975 között futó, Gunsmoke című western széria korábbi csúcsát. A Vice magazin azonban most nem erről írt cikket, hanem hogy az 1989-s indulás óta lényegében csak egyetlen olyan főszereplő van, aki az elmúlt közel 30 évben semmit sem változott: Apu Nahasapeemapetilon.

Ő az a sztereotipikusan ábrázolt indiai bevándorló, aki bolti eladóként dolgozik a Kwik-E-Martban, de hiába él három évtizede Springfieldben, még mindig durva akcentussal beszéli az angolt. Az indiai felmenőkkel rendelkező, népszerű amerikai stand upos Hari Kondabolu tavaly készített is egy dokumentumfilmet a karakterről The Problem with Apu címmel. Ezzel próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy Apu a lehető legrosszabb módon mutatja be az Amerikába emigráló, vagy már generációk óta ott élő indiaiakat és a többi ázsiai népcsoportot.

Az Apu-dokuban többek között az is szóba kerül, hogy a karakter eredeti hangját nem egy indiai színész adja, hanem Hank Azaria. Az ő túljátszott akcentusa pedig bosszantja az indiai gyökerű hollywoodi színészeket, hiszen egyikük sem így beszél. Azaria kölcsönzi egyébként legalább egy tucat másik karakternek is a hangját, többek között a kocsmáros Moe-ét és Wiggum rendőrfőnökét is. Bár a színész évek óta haknizik azzal, hogy Apu viccesnek szánt, bénácska akcentusát utánozza díjátadókon és tévéműsorokban, az Apu-doku óta visszavett egy kicsit.

Stephen Colbert The Late Show-jában, április végén pedig már egyenesen arról beszélt, hogy valóban érdemes lenne megtudni, tetszik-e az indiai gyökerű amerikaiaknak ez a karakter. Amit ha kell, ő akár át is adna egy indiai szinkronhangnak. 

Az elmúlt hetekben szinte mindenki elmondta már a véleményét az Apu-vitával kapcsolatban, kivéve a Simpson család fő kreátorát, Matt Groeninget. Az USA Today a rekorder 636. epizód kapcsán meginterjúvolta a producert, a riporter rá is kérdezett az indiai boltos körül kirobbant vitára. Groening azonban elsumákolta a konkrét választ:

Büszke vagyok mindarra, amit ebben a sorozatban eddig csináltunk. Viszont azt hiszem, olyan időket élünk, ahol a mi kultúránkban az emberek szeretnek arról panaszkodni, hogy valaki valamivel megsértette őket. Jó lenne, ha most inkább magáról a tévésorozatról beszélgetnénk.