7 érdekesség az Ünneprontók ünnepéről

Az Ünneprontók ünnepe az időtállóbb csacska vígjátékok közé tartozik. Nem egy Nagy Lebowski vagy Annie Hall, de tíz évvel később is újra elő lehet venni. Christopher Walken, Owen Wilson és Vince Vaughn játéka és az oldott hangulat miatt akár harmadjára is bevállalnánk. Összeszedtünk néhány érdekességet a forgatásról.

1. Az Ünneprontók ünnepe két ügyvédről szól, akik a gazdag, kiváltságos és jóképű agglegények pofátlanul gondtalan életét élik. Csak azért járnak esküvőkre, hogy az életük nagy szerelméről ábrándozó szingliket szedjenek fel a legközhelyesebb csajozós szövegekkel. A két rutinos és megnyerő csajozógépet Vince Vaughn és Owen Wilson játsszák, akik ezúttal nagy dobásra készülnek, az amerikai pénzügyminiszter lányának esküvőjére szöknek be hívatlan vendégként. Amikor a templom előtt a meghívottak az örömapát játszó Christopher Walkennek gratulálnak, ott valódi, komoly politikus figurák állnak. Az egyikük nem más, mint John McCain, a híres amerikai konzervatív politikus, aki idén augusztusban hunyt el 81 évesen. Mellette pedig James Carville, a politikai körökben ismert demokrata stratéga áll, aki egy ölelést is kap a Walken egyik lányát játszó Rachel McAdamstől.


 

2. A vígjáték a 2005-ös bemutató idején váratlanul nagy sikert aratott, a 40 millió dolláros költségvetése ellenére majdnem 300 millió dollárt hozott. Ez volt a kor Másnaposokja, ami aztán utat nyitott egy rakás 18-as karikás poénokkal bőven megtolt vígjátéknak. Már a film marketingkampánya is merész volt, olyannyira, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa is felfigyelt rá. A neten elérhetővé tettek egy letölthető érdemrendet afféle csajozási segédletként, de ezt végül a képviselők reklamációja miatt leszedték.

3. Az egyik különösen nyálas csajozós szöveget, amivel Owen Wilson Rachel McAdamst kábítja, a színész találta ki. Ez az, amikor azzal a szöveggel fűzi a miniszter lányát, hogy gyakran mondják, hogy az agyunknak csak tíz százalékát használjuk, de szerinte a szívünknek is csak tíz százalékát.


 

4. Rachel McAdams az érzelmes jeleneteire úgy készítette fel magát, hogy Fleetwood Mac Landslide című számát hallgatta. Owen Wilson azt mesélte, hogy ettől azonnal megeredtek a könnyei: “olyan volt, mintha megnyitottak volna egy csapot.”

 



5. Hogy hitelesen alakítsa a gazdag családból származó, magabiztosan vitorlázó leányzót, a színésznő tényleg megtanult vitorlázni. “A filmezés csak ürügy, hogy képzésekre járhassak” - viccelődött egy későbbi interjúban a színésznő, aki így tanult meg profin varrni is.


 

6. Christopher Walken viszont nem egyedül kezelte a hajót, amit a filmben kormányoz. A vitorlást biztosító cég egy alkalmazottja ott feküdt a színész alatt, és ő kormányzott lentről, miközben Walken a kormányt markolta felülről.

 

7. Vince Vaughn számára is emlékezetes lehetett a forgatás, mert hazavitte a festményt, amit a filmben a miniszter meleg fia fest neki, miután a szerelmével üldözi. Aztán a csalódást követően visszakéri.

 

 

Forrás: IMDb