7 fergeteges jelenet Gálvölgyi János tévés szerepléseiből

Senki sem parodizálta nála viccesebben a Szomszédokat, Rózsa Györgyöt, Vágó Istvánt és Latinovitsot!

1948. május 26-án született Gálvölgyi János színművész, akiről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ő Hofi után a legnépszerűbb nagy nevettetőnk – noha a színházban rendre kiderül, hogy a drámai szerepek is legalább ugyanolyan jól állnak neki, mint a humor. A hetvenedik születésnapját ünneplő, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt persze a legtöbben a tévés paródiáiból és a méltán népszerű Gálvölgyi Show-ból ismerik, hiszen ő már akkor profi stand upos volt, amikor idehaza még senki sem tudta, hogy ez mit is jelent. A kerek születésnap alkalmából össze is szedtük Gálvölgyi János 7 legviccesebb, a tévében többször is leadott jelenetét!

1. Színészparódiák

Gálvölgyi mindössze 20 évesen, az 1968-as Ki mit tud?-ban tűnt fel először, és azonnal belopta magát a tévénézők szívébe: fergetegesen utánozta ugyanis a korszak ünnepelt színészlegendáit. Többek között Márkus Lászlót, Latinovits Zoltánt, Feleki Kamillt, és persze a Ki mit tud? házigazdáját, Abody Bélát. Íme:

2. Szomszédok-paródia

A Gálvölgyi Show 1978-ban indult el az M1-en, de 1997-ben átkerült az RTL Klubra, és itt ment egészen 2015-ig. A Szomszédokat 1987 és 1999 között sugározta a köztévé, így Gálvölgyinek pont a két műsor fénykorában, 1992-ben volt lehetősége parodizálni Gazdagrét szegény lakóit. A végeredmény még mai szemmel is zseniális, bizonyára mindenki könnyesre röhögi magát, aki kicsit is ismerte és szerette a Szomszédok-szereplők soha véget nem érő panaszáradatát!

3. Rózsa György-paródia

Gálvölgyi 1973-ban sikeresen elvégezte a Színművészeti Főiskolát, és beindult a színészi karrierje is a Thália Színházban (innen ment át '93-ban a Madách Színházba, azóta is a társulat tagja). A Magyar Televízióba a '70-es években jobbára csak szinkronszerepekre hívták (hallhattuk a hangját többek között a Pampaliniben, a Mézga családban és a Varjúdombi mesékbe), a Gálvölgyi Show csak 1978-ban indult el. Eközben pályatársa, Rózsa György, aki 1971-ben kezdett a tévénél, már olyan ismert műsorokat vezetett, mint a Kapcsoltam, a Leg...leg...leg..., a Legyen szerencsénk! és a Bűvös hatos. Gálvölgyi 1988-ban mutatta be fergeteges Kapcsoltam-paródiáját, amin ma is nagyon jókat lehet nevetni, annyira profin utánozza Rózsa Györgyöt:

4. Zenebutik-paródia

Juhász Elődöt aligha kell bemutatni bárkinek is: ő volt az, aki a '80-as évek legendás könnyűzenei műsorában, a Zenebutikban mindig nagyon vicces angolsággal olvasta fel a külföldi együttesek nevét, a számaik címét pedig lefordította. És persze aki gyerekként vagy fiatal felnőttként mindig megnézte a zenetörténészből lett tévés felkonfjait a kedvenc videoklipjei előtt, az egyből érteni fogja, mitől olyan zseniális Gálvölgyi 1988-as Zenebutik-paródiája!

5. Van benne valami-paródia

A Gálvölgyi Show közel 40 éves léte alatt nagy nevettetőnk rengeteg kiváló paródiát készített. Ezek közül a legviccesebbek egyértelműen azok voltak, amelyekben a saját tévés kollégáit utánozza. Nekem a személyes kedvencem az alábbi videó, amikor Gálvölgyi a kvízmester Vágó Istvánt és a kultikus '80-as évekbeli műveltségi vetélkedőt, a Van benne valamit parodizálja.

6. Gyúrúnk, vaze?

Már az RTL-en ment a Gálvölgyi Show, amikor a nagy nevettetőnk Gesztesi Károllyal együtt mackófelsőbe bújva, a teniszezők és fitness-amazonok jellegzetes csuklószorítóival és fejpántjaival, no meg persze súlyos aranyláncokkal a nyakában kezdte el rendszeresen parodizálni az ezredforduló tipikus újgazdag vállalkozóit. A kedvenc jelenetem, amiben Gálvölgyi megvette a Dávid-szobrot, de ráadott egy suhogós melegítőt, mégse legyen már pucér, nagyon is életszagú sztori: a '90-es évek egyik legdörzsöltebb vállalkozója, Stadler József is azzal bukott meg, hogy 205 millió forintnyi áfát igényelt vissza az adóhivataltól festményvásárlások után, csakhogy a tételek közé beírta Leonardo Utolsó vacsoráját is. A testépítők viszont egyáltalán nem haragudtak meg ezekért a poénokért Gálvölgyire, sőt, örömmel vették át a két karakter szavajárását. Én legalábbis a saját fülemmel hallottam párszor az edzőtermeben, ahogy a súlyokat lengető muszklimiskák röhögve kiabálják egymásnak a „– Gyúrunk, vazze? – Gyúrjunk, vazze!”-párbeszédet.

7. A lottószámok beolvasása a Csinibabában

Tímár Péter 1997-ben mozikba került filmszatírájában, a Csinibabában Gálvölgyi János alakította a jó öreg Simon bát, a vonalas tömbbizalmit, aki igazi házmester-lelkületű kiszolgálója volt a '60-as évek Kádár-rendszerének, miközben a filmbéli fiatalok már arról álmodoztak, hogy a Ki mit tud? megnyerésével kijuthatnak Nyugatra – vagy legalábbis Helsinkibe, a Világifjúsági Találkozóra. A film egyik legtöbbször felemlegetett jelenetében Simon bá nem meri beolvasni a rádióban, hogy a lottó nyerőszámai között az 56-os is ott van. Gálvölgyi egyébként mindig is zseniálisan játszotta el az ilyen teszetosza kisembereket, a morgolódó csinovnyikokat és a bajszuk alatt hőbörgő melósokat, 70. születésnapja alkalmából még legalább 63 pompás kabaréjelenetet és filmrészletet össze lehetne szedni!