7 izgalmas infó, amit már most tudni a Westworld 2. évadáról

És 3 kínzó kérdés, amire jó lenne végre választ kapni az új részekben! Vigyázat, spoilerveszély!

Április 22-én, vasárnap startol el a Westworld 2. évada – és szerencsére a hazai rajongóknak sem kell sokáig várni az 1. részre, mivel azt április 23-án, hajnalban már a magyar HBO is vetíteni fogja. A western és a sci-fi zsánereket vegyítő sorozat a 2016-os éve egyik legnagyobb durranása volt, a fő kreátor Jonathan Nolan számára pedig végre igazi szakmai áttörés volt, ami után már nem úgy emlegeti mindenki, mint „Christopher Nolan szintén filmes öccse”.

No de miről is volt olyan népszerű a Westworld? Egyrészt azért, mert Nolan és a felesége, Lisa Joy (no meg persze a jó tévés és filmes dolgoknál mindig ott sündörgő sztárproducer, J. J. Abrams) olyan ügyesen keverték össze az 1973-as Feltámad a vadnyugatot a Jurassic Parkkal, a Mátrix-trilógiával és A hét mesterlövésszel, hogy a végeredményt ugyanúgy imádták az oldszkúl sci-fik hívei, a biomechanikus horrorfilmek szerelmesei és a westernrajongók is.

Másrészt ez a sorozat nem csak annyi volt, mint amikor vasalás vagy legózás közben anno belenéztünk a Dallasba meg a Szomszédokba. A Westworld agyrágógumi helyett igazi intellektuális csemege volt, aminél minden epizódot pattanásig feszült idegekkel kellett követni. Sőt, nem ártott naprakészen ismerni minden rajongói elemzést és konteót, máskülönben egy nagy katyvasznak tűnhetett az egész sorozat.

Most egy kis rendet viszünk a káoszba, és megmutatjuk, mi az a 7 dolog, amit már biztosan tudunk a 2. évadról! Vigyázat, spoilerek!

  1. Az 1. évad fináléjában úgy tűnhetett, Maeve (Thandie Newton) öntudatra ébredt robotkurtizánként nemcsak sikeresen kitört a Westworld világból, de felfedezte azt is, hogy létezik egy szamurájokkal teli „Eastworld” is a szomszédos épületkomplexumban. A 2. évad előzeteseiben viszont nem töri magát, hogy eltűnjön a Delos felnőtt vidámparkjának otthont adó szigetről (esetleg: bolygóról?!?), helyette láthatjuk szamurájok között mászkálni, és visszamegy randalírozni egy csapat robotbika élén a Westworld park karbantartó részlegébe és irányítótermébe.
  2. Evan Rachel Wood ismét főszereplő lesz, hiszen Dolores, a park legrégebbi robotja az 1. évad végén a Delos VIP-buliján megölte a park kitalálóját, Fordot (Anthony Hopkins), miután az öreg tervező a legújabb, brutális indiárobotjaival lemészároltatta a részvényeseket, visszaszerezve ezzel a cégét, amiből kiforgatták. No de mi Dolores valódi terve? A trailerek alapján úgy tűnik, hogy Maeve-től függetlenül akarja kirobbantani az emberek ellen vezetett robotlázadást, és Maeve-vel ellentétben ő nem ki akar törni Westworldből a valódi világban, emberek közt élni, hanem a vadnyugati vidámparkot akarja jobb (embermentes?) hellyé tenni. 
  3. A sorozat húzónevei közül természetesen visszatér a fekete kalapos Ed Harris, valamint Jimmi Simpson is, aki ennek a marcona Westworld-résztulajdonos karakternek a múltbéli, kevésbé vérgőzös és durva alteregója. Ismét itt lesz Bernard (Jeffrey Wright), akiről mostanra kiderült, hogy egy robot, akiben tovább él a park egyik eredeti tervezője, a titokzatos Arnold.
  4. Az sem meglepő, hogy visszatér a Teddy seriffet alakító James Marsden és Luke Hemsworth is, aki a Westworld park vigyori biztonsági emberét, Stubbst alakítja. Itt lesz Simon Quarterman is, aki az újgenerációs műemberek narratíváját író, pökhendi Delos-gurut játssza, valamint , a temperamentumos Delos-főnök és Clifton Collins Jr., aki két idősíkban is mexikói bandita volt. De láthatjuk Talulah Riley-t is, aki az 1. évadban a több idősík elméletet erősítve 30 évvel korábban dekoratív vendégváróként, a jelenben viszont már zakkant lázadóként tűnt fel. A trailerek alapján úgy tűnik, a Rodrigo Santoro-arcú bankrabló is visszatér majd.
  5. Visszatérnek a korábban eltűntnek hitt szereplők is! Többek között Logan (Ben Barnes), aki a fiatal Fekete Kalapost anno bevitte Westworldbe. Őt utoljára pucéran láttuk egy lóra kötözve, nem is derült ki róla azóta sem, hogy 30 évvel később él-e még. Újra láthatjuk Louis Herthumt, aki eredetileg Dolores apját alakította a westerndíszletek közt, de miután megkattant egy Wesworld-karbanartó elvesztett fényképétől, leselejtezték. Viszont később ugye pont az ő fejébe töltöttek fel egy rakás ellopott Delos-adatot, és kicsempészték a parkból.
  6. Egy rakás új szereplővel is kibővült a stáb. Igaz, egyelőre nem tudni, pontosan kit vagy mit alakít majd Katja Herbers, Gustaf Skarsgård, Fares Fares, Jonathan Tucker és Betty Gabriel. Egyedül a Lost sztárjáról, Hiroyuki Sanadáról van előzetes infó: egy Musashi nevű, fontos karaktert fog játszani, aki az Eastworld titokzatos ismerőjeként keveredik bele a vadnyugati világ eseménybe.
  7. Westworld és Eastworld mellett négy további, látogatók előtt zárva tartott tematikus világ is van még a Delos gigavidámparkjában. Erre egy Reddit-felhasználó jött rá, miután megfejtette a trailerben felvillanó bináris kódot, és megtalálta az HBO DelosDestinations.com nevű, kamu weboldalát, rajta a Delos bemutatkozó PR anyagaival. Az is biztos, hogy a négy további világból az egyik lovagos, egy másik pedig római birodalmas tematikájú.

3 kínzó kérdés, amire viszont jó lenne minél hamarabb választ kapni!

  1. Tényleg meghalt az öreg Ford, Anthony Hopkins közönségkedvenc karaktere? Azt ugyanis egyelőre nem tudni még, hogy Anthony Hopkins aláírt-e a második évadra, miután a sztori szerint az Isten-komplexusos Fordot, a park atyját Dolores megölte a részvényesek buliján. Viszont furcsa lenne, hogy ha pont ravasz és őrült Ford maradna ki a folytatásból, hiszen ha Arnold helyére be tudott állítani egy Bernard nevű robotot úgy, hogy a csere senkinek sem tűnt fel a Westworld-dolgozók között, valamint a saját családja robotmásait is észrevétlenül meglátogathatta hétvégenként, akkor miért ne küldhetett volna a Delos bulijába maga helyett egy robothasonmást?
  2. Mi lett Elsie-vel? Shannon Woodward alakította az első évadban Bernard kíváncsi kolléganőjét, aki elkezdett nyomozgatni a park különös esetei után, de a nézők számára úgy tűnhetett, pont Bernard ölte meg, amikor a lány már túl sok titkot derített ki. Az egyik Westworld-rendező, Stephen Williams viszont korábban azt nyilatkozta: ne vegyünk mérget rá, hogy Elsie meghalt!
  3. Hol van pontosan a Westworld park? Még mindig nem derült ki, hogy csak egy virtuális valóságról van-e szó, vagy egy isten háta mögötti helyen ténylegesen körbekerített, mesterségesen ellenőrzött földi környezetről? Vagy esetleg egy terraformált idegen bolygó a helyszín, ahová űrhajón érkeznek a Földről a dúsgazdag vendégek, hogy elmenekülhessenek az ottani Szárnyas fejvadász/Mad Max-szerű, szomorú valóságból? Bő egy hét, és talán kiderül!