7 kísérteties tény, amit talán nem is tudtál a Más világról

Nicole Kidmannek rémálmai voltak a sztoritól, és eleinte nem is akarta elvállalni a főszerepet, mert a Moulin Rouge! után nem akart baljós hangulatú filmet forgatni.

1. A Más világ hozta újra divatba a kísértetházas horrort

Nicole Kidman 2001-es horrorja a vidéki Nagy-Britanniában játszódik. Itt él egy megözvegyült anya két olyan gyermekkel, akiket súlyos napfényallergia sújt, ezért veszélyes az ablakokat szabadon hagyni, nagy, nehéz függönyök takarnak el minden természetes fényforrást a hatalmas kúriában. A történet előrehaladtával azonban az anya és a gyermekei is egyre furcsább dolgokat vesznek észre az otthonukban:

minden jel arra utal, hogy a házban kísértetek járnak – csakhogy nem egészen úgy, ahogy azt a néző elsőre gondolná!

A kísértetházas téma az ezredfordulón már lerágott csontnak számított, ami leginkább a '70-es és a 80-as évek slasher horrorjait feltámasztó, egyúttal azokat kiparodizáló Sikolynak volt köszönhető. Nicole Kidman filmje viszont újra képes volt divatba hozni a szellemjárta ház műfaját, és az olyan ezután elkészült kultfilmeknek köszönhetően, mint az Árvaház, a Rém-rom, A rettegés háza, A fekete ruhás nő vagy a Démonok között franchise, ez a zsáner a mai napig él és virul.

Forrás: Budapest Film

 

2. A Más világ tette fel a nemzetközi térképre a spanyol horrorfilmeket

A Más világról tudni kell, hogy nem Hollywood terméke volt, hanem egy olyan feltörekvő spanyol ajkú rendezőgeneráció világszerte eladható munkája, akik nem követték, hanem pont hogy diktálták a trendeket 2000-es évek elején. A filmet a Nyisd ki a szemed (és annak sztárparádéval újraforgatott remake-je, a Vanília égbolt) révén is ismert Alejandro Amenábar írta és rendezte, de a zeneszerzője is ő volt. A Más világhoz hasonlóan szintén 2001-ben került mozikba egy másik kultikus spanyol horror, az Ördöggerinc is, melynek mexikói rendezője, Guillermo del Toro később A faun labirintusáért és A víz érintéséért számos rangos díjat kapott. De a 2000-es években robbant be a spanyol Juan Antonio Bayona is az Árvaház című horrorjával, aminek a sikere egyenesen a Jurassic World: Bukott birodalom és a Gyűrűk Ura-tévésorozat rendezői székébe repítette. 

 

3. Bár nem irodalmi adaptáció, egy regény nagyon is hatott erre a filmre

Nincs nevesítve a stáblistán, de szinte biztos, hogy Alejandro Amenábar forgatókönyvére nagy hatással volt a híres brit-amerikai regényíró, Henry James gótikus rémtörténete, A csavar fordul egyet, ami eredetileg 1898-ban jelent meg folytatásokban a Collier's Weekly magazinban. Henry James klasszikus regényében egy ódon kúriában egy kisfiú és a húga él együtt a róluk gondoskodó nevelőnővel, mindentől távol. A vidéki Anglia idilli képe azonban gyorsan elillan, amikor rejtélyes dolgok kezdenek el történni a házban...

A gyerekek és a nevelőnő is kísérteties, ismeretlen alakokat látnak kóborolni a kastélyban,

miközben ott lappang a levegőben egy súlyos titok is: vajon mi történhetett a korábbi alkalmazottakkal? A regény szereplői és a kísértetjárta hangulata egyértelműen átkerült Amenábar filmjébe is – a nyilvánvaló kapcsolatot pedig maga az Alinea Kiadó ismerte el a fülszövegben, amikor 2013-ban náluk is megjelent magyarul A ​csavar fordul egyet.

Forrás: Wikipedia / Moly.hu

 

4. Nicole Kidman eleinte nem akarta elvállalni a főszerepet

Alejandro Amenábar kezdettől fogva Nicole Kidmant szerette volna leigazolni főszereplőnek, mert a Majd' megdöglik érte című 1995-os akció-vígjáték óta rajongott a színésznőért (aki itt egy olyan tévés időjárásjelentőt alakított, aki híres kommentátor akart lenni, ám amikor a férje akadályokat gördített elé, felfogadott egy bérgyilkost). Kidman azonban megpróbálta meggyőzni Amenábart, hogy keressen másvalakit a főszerepre, mert a Moulin Rouge! című musical után nem akart olyan filmben szerepelni, ami ennyire baljós és komor. Ekkor került szóba, hogy Emily Watson alakíthatná a nagy házban a gyerekekkel egyedül maradó Grace-t, de később Jodie Foster és Catherine McCormack neve is szóba került. Végül Nicole Kidman mégiscsak elvállalta a főszerepet.

 

5. Nicole Kidmannek rémálmai voltak a filmtől

A színésznő utóbb kicsit megbánta, hogy igent mondott Amenábar felkérésére, mert már az olvasópróbák alatt rémálmokat okozott neki a kísértetjárta ház.

Egy ponton túl pedig már olyan mértékű érzelmi sokkot okozott neki a film forgatása, hogy ki akart szállni a produkcióból.

 

Forrás: Budapest Film

 

6. A rendező a gyerekszínészekre is ráhozta a frászt

A rendező nemcsak Nicole Kidmant rémítette halálra, de a két gyerekszínészt, Alakina Mannt és James Bentleyt is az őrületbe kergette: folyton ijesztő zenét játszott le nekik, amikor szegények nem is számítottak ilyesmire.

 

7. Mit írt a filmről anno a Filmvilág?

Géczi Zoltán már-már ódákat zengett a Más világról a patinás szaklap 2009/10-es számában:

...a spanyol horror új hullámának dicsőséges nyitánya, amely magában hordozza a következő generáció stílusjegyeit. Eleganciája és kifinomultsága a legszebb tündérmeséket idézi (már a főcíme elvarázsolja a nézőt), forgatókönyve a legapróbb részletekig kidolgozott, s bár témaválasztásánál fogva végső soron a hagyományos kísértettörténetekhez köthető, Amenábar szellemei nem a klasszikus Universal-horrorok rémeihez, hanem El Greco vészjósló és méltóságteljes angyalaihoz hasonulnak.