7 ok, amiért szeretjük A sebezhetetlent Shyamalantól

Az utóbbi évtizedben annyira beindult a szekér, hogy egymást érik a szuperhősös filmek, és ezeken máig tetten érhető A sebezhetetlen hatása, pedig 17 éve mutatták be. Shyamalan teljesen új dimenzót adott a filmes szuperhősöknek, ezért utólag még érdekesebb újranézni a rendező egyik legjobb filmjét.

 

1. Night Shyamalan a Hatodik érzékkel robbant be a köztudatba, azóta viszont sorozatban rendezte a rossz filmeket. A sebezhetetlen az egyik utolsó jó dobása, mielőtt valami eltört, és A jelek után elkezdett hibát hibára halmozni.

 

2. Ma már egymást érik a szuperhősös filmek, de 2000-ben még a langyos Batman és Superman-mozik mellett egyedinek számított ez a téma. Ráadásul Shyamalan valóban egészen eredeti módon nyúlt hozzá, és gyönyörű emberi drámát tudott csiholni a szuperhősök addig filmen többnyire kétdimenziós világából. 

3. Ha most forgatná le ezt a történetet, talán még érdekesebb volna a 21. század képregényfilmes dömpingje után, és a kritikusok állva tapsolnának, hogy végre valaki máshogy fogta meg a témát. 

4. Bár nem egy szokványos szuperhősös történet, vizuálisan gyönyörűen épít a képregények stílusára. Szépen használja a színeket, tükröződéseket és érdekes képkivágásokat.

5. Bruce Willis az akciódús filmekben való hősködés után itt most egy egészen másfajta hőst játszik el, akinek válságban az élete, és megküzd azzal, hogy felvállalja a képességével járó felelősséget.

 

6. A film és talán Shyamalan egész eddigi életművének legizgalmasabb karaktere Elijah Price, a képregénygyűjtő, aki egy létező és nagyon ijesztő betegségben szenved, mégis rettenetesen erős figura. Samuel L. Jackson annyira jól alakítja Mr. Glass-t, hogy átérezzük bonyolult személyisége minden árnyalatát.

 

7. Mikor már épp kezdtük volna végleg leírni Shyamalant, 16 évvel később egy olyan filmmel tért vissza, ami A sebezhetetlen univerzumában játszódik, és már tervben van a trilógia harmadik része is. Az idén év elején bemutatott Széttörve című thrillerben James MyAvoy saját magával és a benne rejtőző különböző személyiségekkel küzd meg, és ezt végre újra imádták a kritikusok.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu