7 ok, amiért akárhányszor meg tudjuk nézni a 40 éves szüzet

A kétezres évek egyik legjobb vígjátékát nézve időről időre újra szórakozhatunk Steve Carell nyomorán, és Seth Rogen és Paul Rudd humorán. Összeszedtük, hogy mit szeretünk legjobban Judd Apatow első saját rendezésű vígjátékában.

1. Steve Carell ebben a filmben vált igazán szerethetővé. Gyakran játszik csodabogár karaktereket, de az Office-ban és A híres Ron Burgundy legendájában inkább ijesztően volt fura. Itt viszont annyira látványosan kellemetlenül érzi magát mindenféle társas és nőkkel kapcsolatos helyzetben, hogy az ember legszívesebben megölelné, miután jól kikuncogta magát.  Nem csoda, hogy ez az első alkalom, hogy valaki megcsókolja filmen. Tökéletesen hozza a kissé szerencsétlen geek srácot, akinek úgy alakult az élete, hogy 40 évesen is szűz maradt, és már épp feladta, hogy nőket hajkurásszon. Nincs is benne semmi, ami mágnesként vonzaná a nőket, akciófigurákat gyűjt, biciklivel jár az autómániás Amerikában, és egy műszaki boltban dolgozik raktárvezetőként. Amikor viszont a munkatársai kiszimatolják, hogy szűz, úgy érzik, kötelességük segíteni az eltévelyedett kollégán.

Forrás: UIP

 

2. Ez volt Judd Apatow első saját rendezésű, egészestés vígjátéka, amivel egy teljesen új stílust teremtett meg. A poénok néha gyerekesek, néha otrombák és 18-as karikások, de többnyire kifejezetten intelligensek. A sok lököttség és őszintén vicces jelenet pedig tökéletes egyveleget alkot a film romantikus és emberi pillanataival, így egy igazán kedves és szerethető történetet kapunk, benne csupa fura, de imádnivaló figurával.

3. A nagyobb mellékszerepeket olyan színészek játsszák, akik komoly komikus tehetségek, ezért képesek voltak zseniálisat alkotni akkor, amikor Apatow hagyta őket improvizálni. Seth Rogennek például ez volt az első nagyobb filmes szerepe 22 évesen, és már itt annyira sziporkázott, hogy Apatow következő filmjében már főszerepet kapott. Azóta nemcsak sikeres színész lett, de sok vígjátékot jegyez forgatókönyvíróként is. Sokat hozzátett a filmhez az imádnivaló Paul Rudd is, de a rendező még a saját kislánya egyik ötletét is beépítette a filmbe. Ő találta ki, hogy amikor Steve Carell és Leslie Mann egy közepesen ígéretes találkozás után együtt indulnak haza egy buliból, akkor Mann részegen elaludjon a volán mögött.

4. Az apróbb szerepekben is zseniális alakításokat láthatunk, Jane Lynch állandóan a frászt hozza az emberre jófejkedő, de túlságosan nyomuló főnökként, akire azt is rá lehet fogni, hogy szexuálisan zaklatja Steve Carellt. Elisabeth Banks pedig itt is páratlanul jól hozza a folyton férfira éhező, gátlástalan nőszemélyt.

Forrás: UIP

 

5. A film komoly szála a Steve Carell és Katherine Keener között szövődő, romantikus kapcsolat, és a színésznő a lehető legtökéletesebb választás volt erre a szerepre. Neki valóban elhisszük, hogy nemcsak emberszámba veszi ezt a fura és kissé töketlen csávót, de bele is tud szeretni, és meg tudja neki adni azt a boldogságot, ami egészen addig elkerülte.

6. Az biztos, hogy ez nem egy családi film, viszont látszik, hogy érett gondolkodású felnőttek csinálták, akik nem akarták olcsó, megúszós poénokkal hülyének nézni a közönséget, hanem teljesen felnőtt emberként kezelték őket.

7. Nem sokkal később ugyanez a csapat csinálta meg a Felkoppintva című vígjátékot, ami a párkeresés után a gyerekvállalás körüli nehézségeket figurázza ki egy kisarkított helyzet alapján.