8 dolog, amit a South Park előre megjósolt

A Pokémon Go sikere és Oszama bin Laden likvidálása után a jövőbe látó South Park-stáb márciusban egy Oltásügyi különkiadással jelentkezik, hadat üzenve a vírusszkeptikusoknak és a QAnon-konteósoknak.

Bár többnyire a Simpson család alkotóinak szokás jóstehetséget tulajdonítani, hiszen Homérék már jó előre megmutatták többek között a Disney–Fox-fúziót és Donald Trump elnöki győzelmét is, azért a South Park alkotói is jó Nostradamus-tanítványnak bizonyultak a jövendőmondást illetően. Az Independent össze is szedett 8 olyan hírértékű világeseményt, amelyet boszorkányos ügyességgel jósoltak meg előre Cartmanék.

 

1. Oszama bin Laden likvidálása

Nyolc hónappal azelőtt, hogy Oszama Bin Ladent 2011-ben likvidálta volna a Navy SEAL, a South Parkban már megölték a keresett terroristavezért: az It's a Jersey Thing című epizódban az amerikai Különleges Erők egyik kommandósa lőtte le az al-Kaida vezérét.

 

2. A politikailag korrekt beszéd és a cancel culture

A 19. évadban a South Park behozott egy új karaktert, Píszí igazgatót, akinek az volt a feladata, hogy a rakoncátlan South Park-i iskolában nyilvános megszégyenítések keretében ordítsa le a haját minden kisklambónak, akik politikailag inkorrekt módon retardáltnak hívták a fogyatékos osztálytársukat, vagy szekálták a túlsúlyosokat és a kisebbségekhez tartozókat. Ami 2015-ben még egy furcsa vicc volt, az úgy tűnik, ma már néha maga a valóság.

 

3. A konföderációs zászló betiltása

A 4. évad Chef Goes Nanners című epizódjában a South Park lakói azon vitatkoztak össze, megváltoztassák-e szeretett városuk zászlaját, ami Séf bácsi szerint rasszista, hiszen fehér alakok akasztanak fel rajta egy fekete figurát. Az epizód lényegében előre megjósolta azokat a vitákat, amelyeket az amerikaiak a konföderációs lobogó betiltásáról folytattak le – ennek az eredménye lett többek között az, hogy a NASCAR futamain már nem lehet az amerikai polgárháború idején a déli ültetvényes államok által használt amerikai zászlót lengetni.

 

4. A sportklubok rasszista neveinek lecserélése

A 4. évad Chef Goes Nanners című epizódjában a vadász Jimbo kérdezett rá arra, hogy ha a South Park-i városvezetés úgy dönt, megváltoztatja a zászlót, akkor mi lesz a Cleveland Indians nevű baseball csapattal. Nekik is meg kellene változtatniuk a nevüket, mert az ma már rasszista? Néhány évvel később, 2019-ben a csapat a rajongók és az amerikai őslakos csoportok tiltakozása nyomán lecserélte a jelképét, Wahoo törzsfőnököt egy C betűre, tavaly pedig bejelentették, hogy (a Washington Redskins nevű amerikaifutball-csapathoz hasonlóan) hivatalosan is meg fogják változtatni a klub nevét.

 

5. A Pokémon Go

1999-ben a 3. évad Chinpokomon című epizódjában a South Park-i gyerekek a Chinpokomon nevű japán játék megszállottjai lettek, és a divathóbortnak behódolva megvették a játékhoz kapcsolódó összes kapcsolt árucikket. Kiderül azonban az epizódból az is, hogy a Chinpokomon készülékek ténylegesen lekövették az egyes játékosok helyét, és visszaküldték ezeket az információkat a játék fejlesztőinek – pont úgy, ahogy a 2016-ban piacra dobott, kiterjesztett valóságban játszódó Pokémon Go, ami figyelte, hogy hol vagyunk, és ha egy virtuális Bulbasaurt rakott le nekünk az óbudai Galagonya utcába, azonnal rohantunk is le a szerkesztőségből, hogy felvegyük (laptársunk, a Dívány 2016-ban pompás cikkekben foglalkozott a Pokémon Go-őrülettel).

 

6. Afrikán kívülre is átterjed az Ebola-járvány

2014-ben a South Parkban levetítésre került Gluten Free Ebola című epizód, amelyben a város lakói gluténnel kapcsolatos haláleseteket tapasztalnak. Nem sokkal később jött a hír, hogy  ebolavírussal fertőződött meg egy spanyol ápolónő egy madridi kórházban. Ő lett az első, aki Afrikán kívül kapta el a járványt, amely addigra már több ezer áldozatot követelt Guineában, Sierra Leonéban és Libériában.

 

7. A Túl a barátságon című film sikere

Már a South Park 1998-as második évadában, a Chef’s Salty Chocolate Balls című epizódban volt egy utalás a három Oscar-díjjal jutalmazott, 2005-ös Brokeback Mountainra. A kis lurkók ugyanis egy olyan filmet néztek meg a South Park-i moziban, amiben meleg cowboyok szereznek egymásnak örömöt a prérin.

 

8. Kakaszag a Cruise kirándulóhajón

Három évvel a 2013-as Carnival Triumph luxusóceánjáró hírhedt katasztrófája előtt, a South Park 14. évadának 14. epizódjában (Creme Fraiche) Randy és Sharon épp a tévét nézte, amikor a híradóban bemondták: a Carnival hajótársaság luxus óceánjárója az utasok szerint bűzlött az emberi ürülék szagától. 2013-ban aztán valóban ez történt a Carnival Corp egyik hajójával: tűz ütött ki a Triumph óceánjárón, ami megbénította a motort és az áramellátást, így a hajó 3200 utasa napokig nomád körülmények között, pisitől csatakos szőnyegeken és falakról csöpögő szennyvízben tengődött hagymán és kenyéren, míg partra nem vonatták az óceánjáró monstrumot.

Ahogy az a fentiekből is látszik, a South Park alkotói számos esetben a jövőbe láttak – ám mégis inkább az a jellemző a sorozatra, hogy a védjegyévé vált groteszk, polgárpukkasztó és szatirikus hangvétellel reagál a nagyvilág eseményeire, és meséli azokat újra egy Isten háta mögötti amerikai kisváros örökös negyedikeseivel. A tavalyi Járványügyi különkiadás tökéletes lenyomata volt 2020-nak: a világméretű pandémia mellett a társadalmi feszültségek és az amerikai elnökválasztás is górcső alá került benne.

Forrás: Comedy Central

 

Fél évvel később az alkotók újfent görbe tükröt állítanak társadalmunk számára. A március 15-i South ParQ – Oltásügyi különkiadás a korábbi egyórás speciális részek méltó folytatásának ígérkezik. A címben található Q betűvel az alkotók azt jelzik, hogy ezúttal a járványtagadást, az oltásszkepticizmust, és a QAnon mozgalom összeesküvés-elméleteit állítják pellengérre. A South ParQ – Oltásügyi különkiadás március 15-én, eredeti nyelven, felirattal lesz látható a magyar Comedy Centralon. Néhány héten belül pedig már jön a szinkronos változat is. Idén még további egész estés különkiadásokra is számíthatunk a South Park alkotóitól, de ezeket egyelőre homály övezi. Egy dolog biztos: Cartman provokatív szövegeit egyetlen orvosi maszk sem lesz képes visszafogni!