8 világhírű zenész, akiket talán észre sem vettél a Trónok harcában!

Ed Sheraan mellett a Coldplay és a Mastodon tagjai is óriási George R.R. Martin-rajongók, mind nagyon örültek, hogy szerepelhettek a sorozatban.

Nyakunkon a Trónok harca 8. évadának várva várt, április 14-i premiere (ami a magyar HBO-n április 15-re, hajnali 3 órára tolódott), nem csoda, hogy gombamód elszaporodtak a világ legnépszerűbb fantasy sorozatával kapcsolatos hírek és érdekességek. A brit Independent magazin például összeszedte a korábbi évek összes olyan vendégszereplését és camóját, ahol világhírű zenészek és énekesek öltöztek páncélba vagy a Vadak rongyaiba. Íme:

1. Ed Sheeran

A Grammy-díjas brit popsztár a 7. évad nyitóepizódjában bukkant fel vörösköpönyeges Lannister-katonaként: a tábortűznél üldögélve elénekelte a zsoldostársainak és az arra lovagló Aryának a Hands of Gold című nótát. Az esemény már az évadnyitót megelőzően is óriási hírverést kapott, sokan kifejezetten csak az énekes cameója miatt nézték meg a Trónok harcát, beállítva ezzel az akkor rekordnak számító 16,1 milliós nézettséget. Sajnos azonban Sheeran rengeteg negatív kritikát kapott a vendégszereplése miatt: egyes rajongók szerint olyan szörnyű volt a hangja, hogy már azt várták, mikor fogja lángba borítani Daenerys egyik sárkánya, vagy átharapni a torkát Arya elveszett rémfarkasa.

2. Will Champion

A Coldplay nevű brit rockzenekar dobosát a 3. évadban, a The Rains of Castamere című epizódban láthattuk. Ő is a zenészek között volt az emlékezetes Vörös Nászon (naná, hogy dobosként), ahol kíméletlenül felkoncolták többek között az északi seregvezért, Robb Starkot és az anyját, Catelyn Starkot.

3. A Bastille tagjai

A 2010-ben alakult brit poprock csapat, a Bastille tagjai is nagy Trónok harca-rajongók, ezért örömmel vállalták, hogy ők is a Falat ostromló, toprongyos Vadak lesznek a 7. évadban. A csapat derekasan meg is csinált minden tömegjelenetet a belfasti forgatáson, ám a végső változatból sok jelenetüket kivágták, így csak a gitáros Kyle Simmonst és a turnémenedzser Dick Meredith-et szúrták ki a tévében az éles szemű rajongók.

4. Az Of Monsters and Men tagjai

A 2010-ben alapított izlandi folkzenekar tagjai a 6. évadban szerepeltek, mint a többször is visszatérő csepűrágó társulat zenészei (a színpad feletti, címeres zászlókkal feldíszített erkélyeken álltak).

5. Gary Lightbody

A 3. évad 3. epizódjában (Walk of Punishment) az északír énekes-gitáros Gary Lightbody, a Snow Patrol nevű ír-skót rockbanda frontembere vendégszerepelt: ő volt Roose Bolton dalos kedvű katonáinak egyike, aki a Harrenhal felé vezető úton a széria legismertebb nótáját, A medve és a szűz című dalt énekelte.

6. A Sigur Rós tagjai

Az izlandi rockegyüttes tagjait Joffrey Baratheon és Margaery Tyrell esküvőjén láthattuk, a 4. évad 2. részében (The Lion and the Rose). A castamere-i esők című westerosi balladát adták elő, de az ifjú királynak egyáltalán nem tetszett, és érmékkel kezdte dobálni a társaságot (a dobos Ágúst Ævar Gunnarsson meg is sérült ebben a jelenetben az arcán).

7. Wilko Johnson

A Dr. Feelgood nevű banda 71 éves énekes-gitárosa igen emlékezetes szerepben tűnt fel a sorozatban: négy epizódban is ő alakította Ser Ilyn Payne-t, a kivágott nyelvű királyi ítéletvégrehajtót, Ned Stark hóhérát! 2013-ban azonban hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, ami miatt kórházi kezelésekre kellett járnia (2014-ben meg is operálták), ezért a harmadik évadtól már nem vállalt szerepet a sorozatban. Ser Ilyn sorsa egyébként nagy kérdőjel a regényben és a tévés változatban is: a karakter Varjak lakomájában szerepelt utoljára, a sorozatban viszont már nem ő, hanem Bronn tanítja meg ballal vívni a csonkolt kezű Jaime Lannistert. Így Ser Ilyn szinte biztos, hogy nem lesz fontos szereplő George R.R. Martin nagy végjátékában.

8. A Mastodon tagjai

Mivel a Mastodon bevallottan a Trónok harca egyik showrunnerének, D. B. Weissnek a kedvenc zenekara, a metálbanda tagjai többször vendégszerepeltek a sorozatban. Először az 5. évad 8. epizódjában láthattuk őket, amikor az Éjkirály megölte majd támasztotta fel őket. Később a 7. évad utolsó részében, a The Dragon and the Wolf seregszemléjében is ott feszítettek az első sorban zombiként, úgyhogy valószínűleg a 8. évadban is viszontlátjuk majd őket.