10 médiatörténeti pillanat a Barátok köztből

Az RTL Klub 1998 óta rendszeresen gondoskodott arról, hogy téma legyen a napi szappanoperája: Magdi anyus halála, Tilda vetkőzése, Hoffer Misi coming outja vagy a Berényi Mikit káromkodva lepuffantó Barta Zsolt is felrobbantotta annak idején az internetet, és másnap erről beszélt a fél ország.

A hír igaz: 22 év után megszűnik a Barátok közt. Az RTL Klubon 1998 óta futó, idén már a tízezredik(!!!) epizódját is túllépő szappanoperát jövő nyáron befejezik. Az ok prózai: bár fénykorában a Barátok köztre esténként 1,2 millió ember volt kíváncsi, ma már a nézettsége nem éri el azt a kívánatos szintet, ami miatt a csatornának érdemes lenne főműsoridőben tartani. Ráadásul a régi, klasszikus szereplőgárdából ma már alig akad olyasvalaki, aki még mindig benne lenne a sorozatban fix karakterként. A Barátok közt érdemeit azonban egyáltalán nem kisebbíti, hogy mostanra elfáradt, hiszen annak idején, 1998 októberében igen bátor húzás volt az RTL-től, hogy az elindulása után alig egy évvel már saját gyártású napi sorozat készítésébe fogott – miközben az MTV-n még javában ment kéthetente csütörtökönként az ország első számú kedvencének számító Szomszédok teleregény!

Forrás. RTL Klub

 

A Barátok közt valahol tényleg a '90-es évek Magyarországának két legkedveltebb sorozatából, a Szomszédokból és a Dallasból lett összegyúrva – a jóval kevésbé népszerű Família Kft. bugyuta színvonalán tálalva. A történet középpontjában egy belső udvaros, elegáns, új építésű társasház áll, amely Budapest kitalált, XXIV. kerületben épült a Mátyás király téren (a valóságban a ház a XIX. kerületi Kós Károly tér 4. alatt található). Lakói a Berényi família és az ő népes rokonságuk, valamint a barátaik és ismerőseik, akiknek egy része a '70-es években az ugyanitt álló, rideg árvaházban élt: vagy gyerekként, mint a társasházat később felhúzó Berényi Építőipari Kft. tagjai, Miklós és András (valamint a feleségeik, Nóra és Zsuzsa), vagy a gyerekeket istápoló alkalmazottként, mint a pletykás Magdi anyus és a jó Vili bácsi. Hangos összeveszésekből, látványos kibékülésekből, izgalmas vagy épp röhejes jelenetekből tehát nem volt hiány az elmúlt 22 év alatt, ezekből szedtük most össze a 10 legemlékezetesebbet.

 

1. „A Kft. én vagyok!”

A dörzsölt nagyvállalkozó, Berényi Miki (Szőke Zoltán) egyértelműen „a szegény ember Jockey-ja” ebben a sorozatban, aki legalább annyira ragaszkodott a Berényi Építőipari Kft. igazgatói székéhez, mint Jockey a Ewing Olajtársasághoz. És természetesen ő is az a fajta gátlástalan üzletember, aki még a jóságos, de teszetosza testvérén, a Bobby-klón Andráson (R. Kárpáti Péter) is bármikor kész átgázolni. Ők ketten is pont ugyanúgy rivalizáltak, mint Jockey és Bobby a Dallasban – kezdetben az összes többi szereplő jellemét az határozta meg a sorozatban, hogyan viszonyultak a fivérekhez (valamint a hírhedt konspirátor Berényi Claudiához, aki az elhunyt berényi-fivér, Zoltán özvegye).

 

2. Kertész Géza belépője

Míg Berényi Miki mindig is a '90-es évek vadkapitalista Magyarországának tipikus fehérgalléros bűnözője volt, Magdi anyus (Fodor Zsóka) és Vili bácsi (Várkonyi András) fia, a börtönviselt, nagyszájú, bőrdzsekis Kertész Géza leginkább azokat a simlis figurákat képviselte, akik a rendszerváltás kisemmizett veszteseinek érezték magukat, és mindenáron valami tuti üzletet hajszoltak, de rendszerint sosem jött nekik össze semmi, mert folyton a zavarosban halásztak, és rajtavesztettek. A karaktert Németh Kristóf alakította, akinek nagyon jól állt ez a szerep, mivel korábban a Szomszédokban 1991 és 1997 között pont ő volt Mágenheim Julcsi erényes lovagja, Kristóf, az örök jófiú.

 

3. A két Tilda

Meglepő váltás volt a sorozatban, amikor az Erdélyi Tímea által alakított Mátyás Tildát (Magdi anyus és Vili bácsi unokáját) 2003-tól már Szabó Erika játszotta. Erdélyi önként távozott a produkcióból, hogy a színházi karrierjére koncentrálhasson, a készítők viszont nem akarták kiírni a karakterét. Fun fact: a két színésznő ma nagyon jó barátságban van egymással.

 

4. Tilda vetkőzése

„A Barátok közt legjobb 9 másodperce” – ilyen harsogó címekkel adta hírül szinte az összes hazai újság 2007-ben azt, hogy a Barátok közt Tildája, aki ekkor ugye  már Szabó Erika volt, ledobta a textilt a 4095. epizódban. Akinek a történet is fontos: Tilda ekkor épp a házban lévő futárcégénél gályázó Szilágyi Palikával (Bruckmann Balázs) járt, és nagyon aggódott, hogy a szerelme túlságosan sokat stresszel a meló miatt (a futárcég a Berényi fivérek gyerekkori barátjáé, Novák Lacié volt, akit a sorozatban Tihanyi-Tóth Csaba alakított), ezért munkaidőben akarta egy kis hancúrral jobb kedvre deríteni. (A vetkőzős jelenetért ide kéretik kattintani!)

 

5. Zsófi és Kinga a jakuzziban

Bár közel sem kapott akkora hírverést a sajtóban, mint Tilda vetkőzése, egészen biztos, hogy férfinézők százezreinek indította be a piszkos fantáziáját a fenti, béna szexfilmekbe illő, klisés jelenet. Berényi Claudia unokahúga, Zsófi (Kiss Ramóna) épp a gazdag nénikéje luxusrezidenciájában, egy kétszemélyes jakuzziban pezsgőzik bikinis barátnőjével, Géza (ex)feleségével, Kingával (Balogh Edina). Csakhogy az egyikük beszorult a fürdőszobába – épp akkor, amikor Bartha Zsolt állít be egy rekesz piával Claudiához...

 

6. Hoffer Misi coming outja

A másság elfogadását már a '90-es években is fontos küldetésnek érezték a hazai tévécsatornák, ezért népnevelési célzattal 1990-ben a Szomszédokba is bekerült egy kimondva-kimondatlanul meleg karakter: Oli úr. Majdnem egy évtizeddel később a Barátok közt egyik főszereplőjéről, a jó tanuló, jószívű Hoffer Misiről (Halász Gábor) is kiderült, hogy homoszexuális. Ezt viszont titkolnia kellett a történet szerint a konzervatív melós apja elől, és mivel el akarta kerülni, hogy a magánélete szóbeszéd tárgyává váljon a pletykás társasházban, még egy kamu párkapcsolatot is bevállalt. A közönség elfogadta az önmarcangoló homoszexuális karaktert, ám Halász Gábornak derékba tört a tévés karrierje: kirúgták sorozatból Konta Barbarával együtt (aki Hoffer Misi testvérét, Esztert alakította). A két színész 2002-ben az Ellenségek közt című könyvben a produkció környéki ádáz hatalmi harcokra és szexuális zaklatásokra utalt, de az ott leírtaknak végül nem lett semmilyen következménye. (Hoffer Misi coming outja ma már nem nézhető vissza sehol sem az interneten.)

 

7. Magdi anyus halála

Szomorú fordulatot vett 2009-ben a Barátok közt történetfolyama: meghalt az egyik legkedveltebb szereplő, Kertész Vilmosné Magdolna, a Mátyás király tér pletykafészke, Magdi anyus. A lépcsőház takarítása közben vette észre, hogy egy eldobott papírgalacsin miatt vissza kellene mennie, de legurult a lépcsőn. Bár még életben volt, amikor a postás rátalált, nem hívtak hozzá mentőt, csak amikor már késő volt. A jelenet természetesen azonnal mémmé vált (a neten  rengeteg paródiavidó kering), akárcsak Magdi anyus későbbi szellemként való visszatérése (ami naná, hogy kapott egy démoni hangokkal turbózott Szellemirtók-változatot is).

 

8. Bartha Zsolt lepuffantja Berényi Mikit

A Mátyás király tér csajozógép fenegyereke, a börtönviselt vagány, Bartha Zsolt (Rékasi Károly) dörzsöltebb ügyeskedő volt Kertész Gézánál, ő vezette ugyanis a társasház aljában álló Rózsa bisztrót (de néhány rész erejéig a pornófilmes bizniszbe is fejest ugrott, az irodájában pedig sorra adták egymásnak a kilincset az alvilági nehézfiúk). Minden idők egyik legemlékezetesebb tévésorozatos jelenete volt, amikor Zsolt egy hangtompítós pisztollyal lepuffantotta a sorozat örökös rosszfiúját, Berényi Mikit. Ez ráadásul mozgóképtörténeti mérföldkő is volt, hiszen főműsoridős napi szappanoperában nemigen kiabáltak sem előtte, sem azóta, hogy „A kurva anyádat, dögölj meg!

 

9. Berényi András halála

 

Számtalan bűntett száradt a sorozat eddigi 22 éve alatt Berényi Miki lelkén, de minden rémtette közül talán a testvére halála az, ami miatt örökké a pokol tüzében fog égni. Miki ugyanis a történet szerint eredetileg a 2009-ben felbukkant féltestvérüket, Berényi Attilát (Domokos László) szerette volna eltenni láb alól, csakhogy az általa felbérelt, pontagyú verőlegények összetévesztették a két testvért, és miután sarokba szorították Andrást egy toronyház tetején, ő megcsúszott és a mélybe zuhant. Bár R. Kárpáti Péter sokáig a közönség első számú kedvence volt, 2012-ben a producerek úgy döntöttek, kiírják a sorozatból, arra hivatkozva, hogy „a karaktere elfáradt”.

 

10. A karácsonyi árvaházas epizód

2004 karácsonyán különleges ajándékkal lepte meg az RTL Klub a Barátok közt rajongóit: adásba került néhány szívmelengető retró epizód, melyek 1973-ban játszódtak, a történet folyamán számtalanszor emlegetett, de soha meg nem mutatott Mátyás király téri árvaházban. A karácsonyi különkiadásban Magdi anyus jóval fiatalabb és sokkal kedvesebb volt, mint amilyennek a sorozatban addig megismertük, a gonosz hárpia szerepét ugyanis itt az árvaház igazgatónőjére (Pécsi Ildikó) testálták át az írók. A Berényi testvéreket és a sorozat többi, jól ismert szereplőjét aranyos gyerekek alakították, akik lelencként mindenféle csínyeket követtek el ott, ahol később felnőttként éltek – és bár az egész produkciónak volt egy „Dickens kicsi, savanyú, magyar Karácsony éneke”-felhangja, szem nem maradt szárazon azon a 16 évvel ezelőtti télen!