A Barátok közt leszbikus csókja teheti próbára a „pedofiltörvényt”

Az RTL Klub még márciusban, vagyis hónapokkal az új törvény elfogadása előtt forgatott le egy olyan részt, amelyben egy leszbikus pár csókolózik. Akkor még nem tudhatták...

Próbára teheti az ún. "pedofiltörvényt" az RTL Klub hétfői adása, amikor is a szokásos 12-es karikával került adásba egy olyan Barátok közt-epizód, amelyben két női szereplő (a tévésorozat Szekeres Dorka nevű szereplője, valamint a külföldről direkt az ő kedvéért hazatérő barátnője, Hédi) csókolózott.

Forrás: RTL Most

 

Az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott, nagy vihart kavart 2021. évi LXXIX-es törvény (ami a köznyelvbe mint „pedofiltörvény” került be) azonban kimondja: „tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Az RTL Klubtól úgy tudjuk, Dorka és Hédi csókját még márciusban forgatta le a sorozat stábja – akkor azonban még szó sem volt a fenti jogszabályról. Amely alapján akár 18-as karikát kaphatnak az olyan filmek vagy tévésorozatok, amelyekben homoszexuális szereplők is vannak, „tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába, és ezzel a késő esti műsorsávba fognak átkerülni. A csókot mutató részt az RTL Moston is meg lehet tekinteni teljes terjedelmében (ez a lenti jelenet csak egy korábban kirakott RTL Klubos előzetes). Ugyanakkor egyelőre senki sem tudja, hogy a törvényben mit is jelent a homoszexualitás népszerűsítése. Így kérdéses, hogy egy a fenti csók miatt kell-e a 18-as karika, vagy nem. Könnyen lehet, hogy a tegnapi jelenet alapján dől majd el, mi az ami átmegy és mi az ami nem. 

A 2021. évi LXXIX-es törvény miatt kellett egyébként az RTL Klubnak ugyanebből a jogszabályból vett, fekete alapon fehér betűkkel szedett idézettel kitakarnia azt a budapesti (főként a 4-6-os villamos vonalán kirakott) Barátok közt-plakátot, amely az 1998 óta futó, és 23 év után most szombaton véget érő napi szappanopera legemlékezetesebb jeleneteit elevenítette fel. Többek között azt is, amikor Józan László karaktere, Nagy Tóbiás, valamint a sorozatbéli párja, Asztalos Kristóf (akit Hajnal János alakított) egy esküvői jelenetben ha nem is összeházasodtak, de bejegyzett élettársi közösségbe léptek egymással (majd később együtt Párizsba költöztek, és ezzel kikerültek a sorozat történetéből).

 

Mi is dilemmázunk, hogy egy ilyen cikk minek számít, a biztonság kedvéért kitesszük, hogy felnőtt tartalom.