A Cartman karakterét inspiráló férfi orvosi kezelésére gyűjtenek pénzt a South Park alkotói

A szomorú apropó ugyanakkor jó alkalom arra, hogy megismerjük a sztorit, honnan ered mindenki kedvenc South Park figurájának a neve.

Mielőtt Eric Cartman Eric Cartman lett volna, azaz az 1997-ben indult animációs sorozat előtt, az annak előzményéül szolgáló kisfilmben, az 1992-es Jesus vs. Frostyban az alkotók még őt nevezték Kennynek, később pedig nemes egyszerűséggel Fat Kid (a Dagadt Kölyök) lett a neve. 1995 januárjában azonban a South Park egyik alkotója, Trey Parker és régi barátja, Jason McHugh (egyúttal a Ki korán kel, kannibált lel! és a Spermafióka producere) részt vettek egy Super Bowl-os partin.

A bulin ott volt egy Matt Karpman nevű férfi is, aki McHugh leírása szerint „egy félig-meddig mindenki által ismert, enyhén túlsúlyos, kicsit későn érő, rendkívül visszataszító, nagydumás fickó”. Miközben nézték a meccset, Karpman mindig felugrált, hogy lepacsizzon a haverjaival, de azok mindig leoltották, hogy „pofa be, Karpman”.

„Trey, aki addig csendben nézte a sarokból ezt a pasifiesztát, hirtelen felkiáltott, hogy »Cartman! Ez lesz a tökéletes név a Dagadt Kölyöknek.« Elég hangosan mondta, szóval mindenki hallotta, és persze emiatt még többet röhögtek Karpmanen” – fejezte be McHugh a sztorit, amelynek tanúsága szerint Cartman figurája ugyan nem magán Karpmanen alapul, de a nevét mindenképpen tőle vették.

Most pedig kiderült, hogy a Cartmant ihlető Matt Karpman egy súlyos és gyógyíthatatlan betegségben, ALS-ben, azaz amiotrófiás laterálszklerózisban szenved. „Azóta Matt megnősült, van két szép gyereke, és most szembe kell néznie ezzel a komoly betegséggel. Köszönjük Trey Parkernek, Matt Stone-nak és mindenki másnak, aki adakozott ezen a GoFundME oldalon keresztül a barátunknak és a családjának” – írja McHugh az adománygyűjtő oldalon.

„Erre a kórra még nincs gyógymód, és azt sem lehet megjósolni, milyen gyorsan romlik majd az állapota, szóval jelenleg csak hálásak vagyunk minden napért. Minden napért, amikor Matt tud járni, beszélni, enni és lélegezni… A segítségetekkel Mattnek legalább mindennek az anyagi vonzatán nem kellene stresszelnie, és arra koncentrálhatna, ami most a legfontosabb: hogy a családjával és a barátaival tölthesse minden értékes idejét” – írja Karpman testvére. A felhívást pedig megosztották a South Park hivatalos Twitter oldalán is.


(via Uproxx)