Á, csak egy kis házivideó!

Két jóbarát, egy fiú és egy lány úgy dönt, anyagi gondjaikat megoldandó, pornót csinálnak. Ami nem is olyan egyszerű dolog. Mármint technikai és érzelmi síkon. Kevin Smith őrült filmje ma este a tévében.


Kevin Smith Hollywood egyik legfurcsább figurája, aki a valóban zseniálisan vicces Shop-stop (1994) óta gyakorlatilag bármit leforgathat arrafelé. Na jó, sok pénzt nem kap erre, de mindig van ötlete és mindig vannak jó nevű színészek, akik szívesen dolgoznak vele, mert jófej és remek ötletei vannak. Például az, hogy két barát pornófilmet forgat, egymással és persze másokkal is. Ez lett a Zack és Miri pornót forgat (2008), ami – és ezt már nehéz ma elhinni – már a címével is olyan merész volt, hogy nehéz volt hirdetni, mert az újságok már a címtől is megijedtek.

A két régi barát Zack Brown (Seth Rogen) és Miriam "Miri" Linky (Elizabeth Banks), akik már első óta ismerik egymást, és akik éppen lakótársak, csakhogy, bár mindketten dolgoznak, nincs elég pénzük a számlákra, mivel adóssághegyek tornyosulnak föléjük. Amikor kikapcsolják az áramot és még a vizet is elzárják náluk, különös mentőötletük támad a gyors pénzszerzésre: a barátaik segítségére is számítva, pornófilmet forgatnak. Előtte azonban esküt fogadnak, hogy a szex semmiképp sem fogja megrontani a barátságukat. Ám ahogy elkezdődik a forgatás, a két barát közötti üzleti megállapodás és plátói barátság valami sokkal többé változik át. Ami addig nem lenne gond, amíg csak ők ketten vannak a kamera előtt, de vannak más szereplők is, akikkel össze kéne feküdniük. Ami eredetileg jó ötletnek tűnt.

Kevin Smith csak utólag ismerte be, hogy a Zack és Miri pornót forgat tulajdonképpen arról szól, hogyan készült a Shop Stop: barátok összefogásával, őrült improvizációkkal, elvetemült ötletekkel, sok konfliktussal, csak ugyebár a hardcore szex nélkül. És néhány icipicit koppintás érzetű ötlettel Judd Apatow vígjátékaiból: két évvel korábban jött ki a Felkoppintva, és talán nem véletlen, hogy hirtelen Smith is mindenáron Seth Rogennel akart dolgozni, de ezt csak úgy mondom. És Rogen most is vicces annak, aki bírja – aki nem bírja a fejét, annak természetesen nem, de annak maga Kevin Smith sem az -, de szerintem ez Elizabeth Banks filmje, aki egyszerre tud nagyon szórakoztató és nagyon érzékeny lenni: a dolog érzelmi oldalát inkább neki hiszem el, de neki abszolút. Bónuszként pedig ott vannak a rendező kabalaszínészei, Jason Mewes a Jay és Néma Bob párosból és Jeff Anderson a Shop Stop nagypofájú Randalja. Aki pedig a pornó szó miatt kapcsol ide, az nagyot fog csalódni.