A film, ami sztárt csinált George Clooney-ból!

Bár a Vészhelyzet Ross dokijaként is szerettük már, filmsztár csak később lett George Clooney-ból, amihez kellett egy remek könyv, egy nagyszerű rendező és a csodaszép Jennifer Lopez is.

George Clooney-t persze már a fél világ megszerette a Vészhelyzet (1994) Ross dokijaként, de egy dolog népszerű sorozatszínésznek lenni, és másik dolog sikeres filmszínésszé válni. Jöttek a szerepek szépen, még mérsékelten népszerű Batman is volt, de igazi filmsztárrá a Mint a kámforban (1998) vált. Ami Steven Soderbergh rendező számára is nagy áttörés volt. Rá a Szex, hazugság, videó (1989) című független produkció kapcsán figyelt rá fel a szakma, amelynek egyben forgatókönyvírója és vágója volt, majd újabb művészfilmek következtek - Kafka (1991) és A hegyek ura (1993) -, de érezte, hogy ennél többet is tud,

közönségfilmet akart készíteni,

és a Universal Pictures is erre kapacitálta. Már csak egy megfilmesítésre váró Elmore Leonard regény kellett, és meg is született a sármos bankrabló fgurája, akinek még egy rendőrnő sem tud ellenállni.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Jack Foley (Clooney) több bankot rabolt fegyver nélkül, mint bárki más – csak határozott fellépésre volt szüksége és széles mosolyra, és persze fontos, hogy a pénztáros nő legyen. Csakhogy legutoljára nem volt szerencséje, menekülés közben lefulladt a kocsija. Három évtizedet kellene letöltenie, nem csoda, hogy mindennap szökéséről, az utolsó nagy balhéról és új életéről álmodozik. A szökés pillanatában egy nyomozónő kerül a férfi és társa, Buddy (Ving Rhames) útjába, ezért túszként magukkal viszik. Karen Sisco (Jennifer Lopez) becsületes nyomozócsaládból való, és

minden alkalmat megragad fogva tartói terveinek meghiúsítására.

Az első menet döntetlent hoz, de mindketten tudják, hogy lesz folytatás. A következő randevún Detroitban viszont már túl sokan akarnak velük lenni, a kiszemelt gyémántokra ugyanis egy kőkemény és könyörtelen bűnözőnek (Don Cheadle) is szemet vetett.  

Forrás: UIP-Duna Film

 

Soderbergh pedig egy elképesztően nézhető és szerethető filmet rakott össze, amiben egyformán

pazarul működött Elmore Leonard könnyed és fordulatos története, Jennifer Lopez bája és főleg Clooney sármja.

Nem véletlen, hogy ezt a karaktert, ha nem is név szerint, de ő és a rendező továbbvitték az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmiben (2001) és annak folytatásaiban. És még valamit vittek tovább: a Michael Keaton játszott nyomozó, Ray Nicolet is egyfajta folytatás: ő fontos karakter Quentin Tarantino Jackie Brownjában (1997), ami szintén egy Elmore Leonard feldolgozás. Karen Sisco szerepét egyébként majdnem Sandra Bullock kapta: a stúdió inkább őt akarta, működött is a kémia közte és Clooney között, de Soderbergh megtorpedózta a dolgot. Szerinte is jó párost alkottak volna, de nem egy ilyen filmben. Clooney és Bullock aztán együtt játszottak a Gravitációban (2013) – és tényleg remek páros voltak.

Forrás: UIP-Duna Film