A Jóbarátok írója szerint borzalmas volt együtt dolgozni a színészekkel

Patty Lin memoárjából többek közt kiderül, hogy a színészekkel nem igazán lehetett szót érteni, és direkt elrontották azokat a poénokat, amik nem tetszettek nekik.

Patty Lin egykori tévés író a Jóbarátok hatodik szezonjában, 2000-ben csatlakozott a sikersorozathoz, ami akkor már hatalmas népszerűségnek örvendett. Lin most megjelent End Credits című memoárjában emlékszik vissza erre az időszakra.

Az írónő korábban a Különcök és stréberek című sorozatban dolgozott, mielőtt a Jóbarátokhoz került, amit úgy képzelnénk, hatalmas előrelépés volt, ám ő nem így élte meg. Miként a visszaemlékezésben írja, a „újdonság varázsa”, hogy együtt dolgozhat a sorozat színészeivel (Jennifer Aniston, Courteney Cox, David Schwimmer, Matthew Perry, Lisa Kudrow és Matt LeBlanc) „hamar elszállt”. Állítása szerint ennek az volt az oka, hogy

a színészek boldogtalannak tűntek, hogy egy ilyen, régóta futó sorozathoz láncolják magukat, ahelyett, hogy jobban kiteljesednének

„Úgy éreztem, hogy állandóan azon gondolkodtak, hogy a forgatókönyvek hogyan szolgálhatnák az ő személyes érdekeiket.” – írja.

Forrás: HBO Max

 

Lin arról is beszámol, hogy a színészek mindig hangot adtak a nemtetszésüknek, ha egy párbeszéd nem jött be nekik, és „ritkán volt pozitív hozzászólásuk, és amikor problémákat vetettek fel, akkor sem javasoltak megoldásokat rá.” Az írónő el is meséli, miként álltak a színészek azokhoz a poénokhoz, amiket nem kedveltek:

„tudták, hogyan kell megnevettetni a nézőket, de ha nem tetszett nekik egy poén, akkor úgy tűnt, szándékosan rontják el a felvételkor, mert tudták, hogy úgyis átírjuk. Több tucat jó poént dobtunk ki csak azért, mert mondjuk az egyikük csak elmotyogta.”

még több jóbarátok

10 dolog, amit nem tudtál a Jóbarátok szinkronhangjairól

Még csak most fedeztük fel, hogy a PodPad berkeiben szeptember–október folyamán készült egy podcastsorozat kedvenc sitcomunk magyar hangjaival, szóval nemcsak bepótoltuk a meghallgatást, de ki is válogattuk az adásokból a legizgalmasabb érdekességeket.

Tovább

 

Lin szerint a színészek a karaktereik őrzőjének tekintették magukat, és „gyakran érveltek azzal, hogy ők soha nem tennének vagy mondanának ilyen meg olyan dolgokat. Ez időnként hasznos volt, de összességében ezeknek a megbeszéléseknek volt egy komor, agresszív hangulata, amelyből hiányzott minden könnyedség, amit egy sitcom készítésénél elvárnánk.”

még több Jóbarátok

Így káromkodtak a Jóbarátok sztárjai, amikor elrontottak valamit

Két vicces videó is felbukkant nemrégiben: azt láthatjuk rajtuk, milyen jó hangulatban telhettek a Jóbarátok-forgatások, hiszen a színészek mindig elröhögték a jeleneteiket. Az egyik kisfilm azt mutatja be, hogy ilyenkor gyakran elkáromkodták magukat, a másikon pedig Lisa Kudrow Jennifer Coolidge miatt nem tudja abbahagyni a nevetést.

Tovább

 

Az írónő arról is beszámol, hogy a rendező, Judd Apatow előre figyelmeztette, hogy a Jóbarátoknál eltöltött ideje nehéz lesz, mivel az már egy „jól működő gépezet” volt. Lin később olyan sorozatokon dolgozott, mint a Született feleségek és a Breaking Bad, de sitcommal soha többé nem akart foglalkozni. Ráadásul ettől imposztor-szindrómája is kialakult:

„sok írószobában az egyetlen ázsiai íróként nagyon egyedül voltam, és azt éreztem, hogy az egész népemet kell képviseljem, és be kell bizonyítsam, hogy megérdemlem a helyet az asztalnál, vagy a színpadon”

– írja.

(via Independent)