A karbirkózás nem játék!

Stallone úgy szkanderezik, mint egy isten, pedig csak egy csóró kamionos, de a nyolcvanas években bármi lehetséges volt egy útszéli csehóban. Bizony!

1987-et írunk, gyakorlatilag mindent el lehet adni, amit Sylvester Stallone vagy az akkor még vetélytársának tartott Schwarzenegger csinált. Az izompólók és rém egyszerű történetek kora volt ez, és mikor máskor készülhetett volna a profi szkanderezők világában játszódó film, amelynek főhőse olyan névvel dicsekedhet, hogy Lincoln Hawk. Hawk a legmacsóbb szakmát űzi, kamionsofőr, és elismert karbirkózó, aki most életének legnagyobb tévedését próbálja jóvátenni: 10 éve nem látott fiával szeretné rendbe hozni kapcsolatát. Ehhez az út országúti kocsmákon és szkanderbajnokságokon át vezet!

A filmet az a Menahem Golan rendezte, akit elsősorban a Cannon Films vezetőjeként szokás ismerni, amely a Reagan korszak alatt csak úgy ontotta magából hazafias akciófilmjeit, de Golan ezúttal alkotói babérokra vágyott. Tegyük hozzá, őt üzletembernek teremtette a jóistenke, nem rendezőnek, de Stallone később úgy védekezett, hogy Golan addig nyüstölte egyre magasabb gázsit kínálva neki, míg végül igent mondott, „mert úgysem nézi meg senki majd”. A Túl a csúcson valóban nem Sly legjobb filmje a korszakból, nevezzük inkább amolyan bűnös élvezetnek. Röviden összefoglalva, ez bizony a Rocky szkanderes, vidékies átirata, amit Golan úgy megvágott és átírt, hogy az eredeti forgatókönyvíró állítólag a vetítés közben sírva fakadt.

Meg lehet vele merítkezni a 80-as évek tömény hangulatában, a szégyentelenül mutogatott érzésekben és izmokban, a szirupos rockzenében és a szkanderezés pár másodpernyi akciójában és a korabeli csodás frizurákban, a háttérben pedig felvonultatják nekünk a karbirkózás korabeli sztárjait, akikről mi természetesen sosem hallottunk. És miért nevezik magyarul és csakis magyarul e nemes sportot szkandernek? Az okosok szerint az elnevezés az albán nemzeti hőshöz, Kasztrióta Györgyhöz, avagy Szkander béghez kötődik, aki állítólag ritka erős ember volt, és akinek a kardját rajta kívül senki se tudta megemelni.