A kilencvenes évek egyik emlékezetes pszichológiai thrillere pénteken a tévében

A Csendes terror az úgynevezett home invasion filmek egyik legjobbja.

Kate és Leopold - Paramount Channel, május 22. péntek, 18.50h

Kate (Meg Ryan) színész bátyjával él együtt New Yorkban. Volt barátja, Stuart (Live Schreiber) felettük lakik. Stuart különös időszakadékra lel a város eldugott pontján, ahol lehetséges az időutazás. Próbaként vissza akar menni az 1870-es évekbe, hogy lássa, milyen volt akkor házuk környéke. Fényképezőgépet is visz magával, hogy megörökítse a furcsa utazást. Véletlenül visszahoz magával egy akkori embert. Leopold (Hugh Jackman) igazi úriember. Nemesi származása, öltözéke és modora ugyan néhány New York-i számára feltűnő, de azt hiszik róla, hogy egy életművész színésszel van dolguk. Leopold beleszeret Kate-be, akit teljesen levesz a lábáról finom udvarlója. Leopold a szavak embere, ám a legtöbb mai dologgal nem tud mit kezdeni. Ügyetlensége mindannyiuk számára bonyodalmakat okoz.

 

Equilibrium - Gyilkos nyugalom - Filmcafe, május 22. péntek, 19.10h

Valahol a 21. században, a harmadik világháború után: a megtépázott emberiség élére egy gonosz csoport áll, az Atya vezetésével. Ő és emberei totálisan betiltanak mindennemű művészeti alkotást, sőt az érzelmek átélését is. Az agymosásra egy mindennap adagolt szert, a Proziumot vetik be. John Preston (Christian Bale) az érzelemmentesítést ellenőrző csapat, a Gramaton vezetője. A hű katona még saját felesége kivégzését is szenvtelenül végignézte, majd magára maradt két gyermekével. Egy napi gyógyszeradag kimaradása azonban rést üt emlékezetében és elnyomott érzelmi világában. Mary (Emily Watson), az elfogott lázadó szavai is felkavarják. John megvívja csatáját saját lelkiismeretével és átáll a lázadókhoz. Tudja, hogy egyikükért sem fognak könnyeket ejteni.

 

Sípoló macskakő - M5, május 22. péntek, 20.30h

Gimnazisták, több száz budapesti kamasz érkezik Gecsőpusztára, nyári munkatáborba. Megtörténik a tábor elfoglalása, belső rendszerének megszervezése, vezetők, felelősök választása _ csak a munka hiányzik, közbejött okok miatt. Ezt a felügyelő tanárok elvből nem hozzák a fiúk tudomására, hanem hogy fenntartsák a tábor rendjét, egyfajta tartalom nélküli, mechanikus rendszer felesleges célkitűzéseit erőltetik rájuk. A diákok megneszelik az igazságot, és miután megbizonyosodnak a tétlenségről, megkezdődik a belső rend felbomlása, és dacos szembenállás alakul ki tanárok és diákok között.

 

Minden, amit akarsz - Duna Tv, május 22. péntek, 20.45h

Alessandro huszonkét éves, nyughatatlan fiatalember, aki céltalanul csak a haverokkal lóg. Giorgio nyolcvankét éves elfeledett költő. Róma Trastevere negyedében élnek, egymástól alig pár lépésnyire, de még soha nem találkoztak. Egészen addig, míg Alessandro, vonakodva bár, de elfogadja a megbízást, hogy az elegáns urat kísérgesse délutáni sétáin. A lassan csordogáló időt a költő történetei és verssorai tarkítják, míg elő nem bukkan egy emléke a régmúltból, amely kincsvadászatra és kalandra sarkallja hőseinket. Alessandro a haverjaival és Giorgióval együtt ered az elrejtett vagyon és a szívében szunnyadó kincs nyomába. 

 

Légcsavar - Filmcafe, május 22. péntek, 21h

Kyle Pratt (Jodie Foster) repülőmérnök férje öngyilkos lett. A megrendült asszony a hatéves kislányával, Juliával felszáll a Berlinből New Yorkba tartó repülőjáratra, hogy hazaszállítsák a férj holttestét. A gépen Kyle elalszik és amikor felébred, kétségbeesetten tapasztalja, hogy a kislánya eltűnt. Miután a személyzet egybehangzóan tagadja, hogy látták a gyermeket, a nő már saját épelméjűségében is kételkedni kezd. Amikor azonban felfedezi lánya keze nyomát az ablaküvegen, kétségbeesett lépésre szánja el magát: átveszi az irányítást az általa tervezett repülőgépen.

 

Ragadozók - Mozi+, május 22. péntek, 21h

Egy elit harcosokból álló csapat, élükön egy zsoldossal (Adrien Brody) különös bevetésre indul. Nem ismerik egymást, és nem tudják, hogyan kerültek egy idegen bolygóra, méghozzá szabad prédaként. Egy orvos kivételével az alakulat tagjai mind hidegvérű gyilkos: van köztük kommandós, bérgyilkos, elítélt, Yakuza-tag. Ők a legjobban kiképzett, legveszélyesebb "ragadozók" a Földön, akikre most a Ragadozók egy rendkívül kegyetlen új faja vadászik. Céljuk, hogy végleg kiirtsák a bolygójukra tévedt idegeneket.Felkészülési idő nincs. Kezdődik a hajtóvadászat.

 

Atomcsapda - Film Mánia, május 22. péntek, 21h

A film nem a háborúról szól, hanem arról, hogy micsoda bátorság kell ahhoz, hogy ne legyen háború. A megtörtént eset ihlette film Vostrikov kapitány (Harrison Ford) hősiességét követi nyomon, akit a hidegháború csúcsán a nukleáris rakétát hordozó tengeralattjáró, a K-19 parancsnokává neveznek ki, az eredeti parancsnok Mihail Polenin kapitány (Liam Neeson) helyére. Vostrikov azt a feladatot kapja, hogy villámgyorsan indítsa el első útjára a rosszul előkészített, nem megfelelően felszerelt tengeralattjárót _ s nem számít, hogy milyen áron.

 

Sasszem - Film Now, május 22. péntek, 21.40h

Jerry és Rachel két idegen, akiket összehoz egy rejtélyes telefonhívás. A hívó fél egy nő, akit egyikük sem ismer, és aki az életüket és a családjukat fenyegetve egyre veszélyesebb helyzetekbe hajszolja Jerryt és Rachelt, miközben a hétköznapok technológiáját használva követi minden lépésüket, és úgy tűnik, mindent lát. Ahogy a hajmeresztő történet halad, a két átlagemberből az ország két legveszélyesebb bűnözője lesz, akiknek össze kell fogniuk, hogy kiderítsék, mi is történik, de ami még fontosabb, hogy miért.

 

Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! - SuperTV2, május 22. péntek, 22.20h

Helen Fielding regénye alapján! Amikor utoljára találkoztunk Bridget Jones-szal, éppen megtalálta a boldogságot. Mostani történetünk kezdetén immár hat isteni hete a tökéletes álompasi, Mark Darcy barátnője, és még álmodni sem tudna szebb időszakot az életében. Vagy mégsem így van?! Bridget ugyanis még mindig a régi, tehát kételkedik önmagában, elemzi minden kósza gondolatát, karriert épít és persze veszettül számolja a kalóriákat. És ami a legnagyobb trauma számára: miután megtalálta a tökéletes férfit, most már az a baja, hogy valahogyan meg is kellene tartania...

 

József - Duna Tv, május 22. péntek, 22.35h

József és testvérei bibliai történetének látványos tévéfilmváltozata parádés szereposztásban, melyet Marokkóban és az Atlasz hegységben forgattak. A film méltán nyerte el 1995-ben az Emmy-díjat. József álmot látott és elbeszélte bátyáinak. Ám azok annál inkább gyűlölték és Józsefet kútba vetették. A kút azonban száraz volt. Testvérei Júdára hallgatván kivették a kútból, s húsz ezüstpénzért eladták a kereskedőknek, azok pedig elvitték Egyiptomba, s ott eladták Józsefet egy Potifár nevű embernek, a fáraó főtestőrének. Az Úr azonban Józseffel volt. Látta Potifár, hogy bármit cselekedjék új szolgája, az Úr mindent sikeressé tesz a kezében. Ezért igen megkedvelte Potifár Józsefet, háza felvigyázójává tette, és minden vagyonát rábízta. József és testvérei történetének tévéfilmváltozata rendkívül látványos, a szereposztás parádés, a biblia mesét Marokkóban és az Atlasz hegységben forgatták. A film méltán nyerte el 1995-ben az Emmy-díjat.

 

Csendes terror - Filmbox, május 22. péntek, 22.40h

Patty Palmer és Drake Goodman csak egy hajszálra van attól, hogy legszebb álmuk valóra váljon, amikor vesznek maguknak egy házat San Franciscóban és nekilátnak a rendbehozatalának. Azonban az új tulajdonuk nagyon nagy és a földszinti lakást szívesen kiadnák. A hirdetésre jelentkezik egy férfi, aki első látásra tökéletes bérlőnek tűnik, de akiről hamarosan kiderül, hogy ennek az ellentéte. Carter Hayes ugyanis veszélyes ember, aki pszichológiai hadjáratot indít a fiatal pár ellen. Drake és Patty hamar ráébred, hogy a tét nem kicsi, ha Carter Hayes győz, akkor vége kettejük kapcsolatának, oda a ház és akár az életük is.

 

Ford Fairlane kalandjai - AMC, május 22. péntek, 22.45h

Ford Farlaine annyira menő, hogy kizárólag híres együttesek, pop- és rocksztárok megbízásait vállalja, lévén ugyancsak bennfentes a zenei szakmában. Ford nem egyszerűen magándetektív: ő a rock'n'roll detektív, aki épp egy heavy metal énekes, műfajához méltó, látványos halálának körülményeit vizsgálja. Közben meggyűlik a baja egy elmebeteg gyilkossal, egy üresfejű libával, néhány majom popsztárral, az epekedő titkárnőjével, valamint a rendőrség egyik oszlopos tagjával, aki azt képzeli, hogy popsztár is lehetne.

 

Fehér pokol - Film+, május 22. péntek, 23h

John Ottway (Liam Neeson) egy alaszkai olajmezőn dolgozik vadászként, feladata megvédeni a munkásokat a vadállatoktól. A férfi rossz passzban van, képtelen feldolgozni szeretett felesége elvesztését. Egy napon szabadságra induló munkásokkal utazik a repülőgépen, amely szerencsétlenül jár a vadonban. A gép lezuhan, a katasztrófát csak nyolcan élik túl. A maroknyi túlélőnek nemcsak a könyörtelen időjárással kell megküzdenie, hanem a vérszomjas farkasfalkával is. Ottwayban feléled az életösztön, megpróbálja megtalálni a kiutat a fehér pokolból.

 

Trópusi vihar - Moziverzum, május 22. péntek, 23.20h

Ben Stiller, Jack Black és Robert Downey Jr., olyan filmsztárokat alakítanak ebben az akció-vígjátékban, akik egy szuper-drága háborús filmet forgatnak eredeti helyszíneken. Csakhogy az elszabadult költségvetés miatt a stúdió kihátrál a film mögül, viszont a frusztrált rendező úgy dönt, hogy mégis folytatja a forgatást. Stábját a délkelet-ázsiai dzsungel közepébe vezeti, ahol aztán igazi rosszfiúkkal találják szembe magukat…