A legjobb filmek megint késő este vannak vasárnap

Robin Williams a Vágott verzióval és a Ronda ügy Cameron Diazzal és Christian Slaterrel.

Butaságom története - Duna Tv, május 10. vasárnap, 14.25h

Mérey László és Kabók Kati, a rokonszenves színészházaspár ismert alakja a pesti életnek. A színpadon mindig a férj játssza a fontos szerepeket és sohasem mulasztja el Katival éreztetni, hogy ő viseli a kalapot, ő, az okos, megnyerő férfi, ő, a nagy színész. Kati a háttérben meghúzódva játssza a butácska feleséget, mígnem a család író barátja segítségével alkalma lesz kitörni ebből a szerepkörből.

 

A szerelem hullámhosszán - Story4, május 10. vasárnap, 17.50h

Karácsony este a rádióban egy talk-show műsorvezetője álmokról, vágyakról, kívánságokról kérdezi a hallgatókat. Egy seattle-i kisfiú betelefonál és az édesapjának kér segítséget, aki felesége halála óta magányosan neveli őt. Annie-t (Meg Ryan), a bájos, házasság előtt álló lányt, aki autóvezetés közben a rádió éjszakai műsorát hallgatja, valósággal elvarázsolják a kisfiú és az édesapa (Tom Hanks) megindító szavai. A messzi távolból úgy érzi, épp a nagy ő hangját hallja a rádió hullámhosszán. Elhatározza, hogy kerül, amibe kerül, elindul és megkeresi az ismeretlent, akiben felismerni vélte az "igazit".

 

Coco Chanel - Film Mánia, május 10. vasárnap, 18.05h

Egy közép-franciaországi kislány, aki árvaházba kerül a nővérével, és minden vasárnap hiába várja, hogy érte jöjjön az apukája. Egy kávéházi énekesnő, elhaló hanggal, aki egy csapat részeg katona előtt lép fel. Egy alacsony varrónő, aki egy vidéki szabó hátsó műhelyében szegi fel a ruhákat. Egy kezdő kurtizán, aki túl sovány, és akinek menedéket védelmezője, Etienne Balsan nyújt a könnyűvérű nőcskék és az éjszakai császárok világában. Egy szerelmes asszony, aki azt állítja, hogy sosem lesz senki felesége, különösen nem Boy Capelé, a férfié, aki pedig imádja. Egy lázadó, akit a kora társadalmi elvárásai béklyóba zárnak, és aki a szeretői ingét hordja. Ez Coco Chanel története, aki azelőtt testesítette meg a modern nőt, mielőtt azt kitalálta volna a világ számára.

 

A piszkos tizenkettő - AMC, május 10. vasárnap, 20h

Az amerikai hadsereg sokat tapasztalt katonája, Reisman őrnagy azt a feladatot kapja, hogy veszélyes bűnözőkből képezzen ki egy alakulatot, mely képes lesz végrehajtani minden idők egyik legnehezebb és leglehetetlenebb kommandós akcióját. A megszállt Franciaország területén, egy szigorúan őrzött kastélyban magas rangú náci tisztek pihenik ki a háború fáradalmait. A cél az ő elpusztításuk. Ezért tizenkét halálra ítélt katona szokatlan ajánlatot kap a hadseregtől: ha önként részt vesznek a kommandós akcióban és túlélik a bevetést, kegyelmet kapnak. Mindenki igent mond, s kezdetét veszi Reisman őrnagy és a piszkos tizenkettő küldetése.

 

Ilyen az élet - Cool, május 10. vasárnap, 20.50h

Holly (Katherine Heigl) és Eric (Josh Duhamel) amennyire sikeres az üzletben, annyira sikertelen a szerelemben. A randijuk is katasztrofálisan sikerül. Ki nem állhatják egymást, viszont mindketten odavannak a csöpp keresztlányukért. Amikor a kis Sophie szülei tragikus balesetben életüket vesztik, kiderül, hogy a gyermeküket kettőjükre bízták. Nincs más hátra, félre kell tenniük minden ellenszenvüket és a nézeteltéréseiket. Kénytelenek összeköltözni, és a karrierjüket, illetve más, addig fontosnak dolgaikat háttérbe szorítani. Idővel rájönnek, hogy az együttélés nem is annyira szörnyű, mint ahogy azt gondolták.

 

Bridget Jones naplója - SuperTV2, május 10. vasárnap, 21h

"Hirtelen rádöbbentem, hogy ha azonnal nem változtatok, olyan életem lesz, ahol a legmeghittebb kapcsolat egy üveg borhoz fűz. Egyedül és kövéren halok meg, és mire három hét múlva rám találnak, már félig megettek a farkaskutyák. Vagy Glenn Close-zá változom a Végzetes vonzerőből. Így hát fontos elhatározásra jutottam. Annak érdekében, hogy jövőre ne végezzem ilyen trágya képpel, az Önsajnáló Rádió harmincon túliaknak szóló slágermúzeumát hallgatva, úgy döntöttem, hogy a kezembe veszem az életem. Naplóba kezdek, és elmondom az igazat Bridget Jonesról. A tejes igazságot. Egyes számú elhatározás: magától értetődően leadok tíz kilót. Kettes elhatározás: mindig bedobom az előző napi bugyit a szennyeskosárba. Ugyanilyen fontos, hogy találjak egy kedves, érzékeny barátot, akivel járhatok, és hogy ezentúl az alábbiak közül egyikkel se alakítsak ki romantikus kötődést: alkoholistákkal, munkaholistákkal, viszonyfóbokkal, nagyzolókkal, kukkolókkal, érzelmi fogyatékosokkal vagy perverzekkel. És főleg nem fantáziálok egy konkrét személyről, aki mindezeket megtestesíti. Sajnos ez a személy történetesen a főnököm. És azt gyanítom, hogy különféle, kissé igazságtalan okokból kifolyólag, ő sem fantáziál rólam."

 

Szemfényvesztők - RTL+, május 10. vasárnap, 21h

A világ négy legjobb illuzionistája Merritt (Woody Harrelson) és Atlas (Jesse Eisenberg) vezetésével nyilvános show-műsorban kirabolja az egyik párizsi bankot, méghozzá nem is akárhogyan! A műsorszámuk végeztével a közönség sorai közé szórják a megszerzett pénzt. Az FBI nyomozója, Dylan (Mark Ruffalo) és a mellé rendelt francia nyomozónő, Alma (Mélanie Laurent) értetlenül állnak az agyafúrt attrakció előtt, ezért Thaddeushoz (Morgan Freeman) fordulnak segítségért, aki a bűvészmutatványok leleplezéséből él. Amikor a bűvészek többször is átejtik az FBI-t, majd mecénásukat, a milliárdos Tresslert (Michael Caine) is kifosztják, megkezdődik a hajtóvadászat.

 

Általános iskola - Duna Tv, május 10. vasárnap, 21.20h

A film rendezőjét főiskolás korábban(a nálunk is nagy sikerrel vetített) Olajfalók című vizsgafilmjéért úgynevezett diák Oscar-díjjal tüntették ki. Az Általános iskola volt az első játékfilmje, amelyet egyébként édesapjával (Zdenek Svěrákkal) közösen forgatott. A film óriási érdeklődést keltett otthon és külföldön is. Ezt követően Oscarra jelölték, de nem kapta meg. További 5 évet kellett várnia az arany szobrocskára, végül Kolja című csodás filmjéért méltán elnyerte az Oscar-díjat a "Legjobb külföldi film" kategóriában. A most bemutatásra kerülő film közvetlenül a II. világháborút követően játszódik egy külvárosi fiúiskolában, ahol a gyerekek fantáziáját még a háborús hőstettek kötik le, s tanárukban is ilyen hőst keresnek. Az új tanárnak nincs könnyű dolga, mert a háborúban felnőtt gyerekekkel szinte lehetetlen szót érteni. Jan Svěrák 2017-ben forgatta le az 1991-es Általános iskola előzményét, a német megszállás alatt játszódó Mezítláb a tarlónt. A nyolcéves Eda Souček kénytelen a szüleivel együtt Prágából falura költözni, a rokonokhoz, szigorú nagyapja házába. A városi környezethez szokott Edának be kell illeszkednie a falusi környezetbe és a helyi fiúcsapatba. A Cseh Oroszlán Díjat 2018-ban méltán elnyeri 3 kategóriában. Díjak és jelölések: Oscar-díj (1992) _ Legjobb idegennyelvű film jelölés: Jan Svěrák

 

Dorian Gray - Film Mánia, május 10. vasárnap, 21.40h

Londonba utazik Dorian Gray. A szép és tapasztalatlan ifjú találkozik Lord Henry Wottonnal, aki bevezeti a viktoriánus London pezsgő társadalmi életébe. Amikor Dorian meglátja a róla készült festményt, ráébred önnön szépségére. Minden vágya, hogy örökké így nézzen ki. Ezért mindenre hajlandó, arra is, hogy akár szerződést kössön az ördöggel. A lelkét adja az örök fiatalságért cserébe. A lord hatására az ártatlan, tiszta lelkű Dorian egyre inkább az élvezetek rabja lesz, alámerül a félvilági nők és az ópiumbarlangok világába. Oscar Wilde regényéből.

 

A Föld sója - Duna Tv, május 10. vasárnap, 23h

Az elmúlt negyven év során a fotográfus Sebastiao Salgado a folyton változó emberiség nyomdokain haladva utazta át a kontinenseket. Tanúja volt a közelmúlt fontosabb történelmi eseményeinek, nemzetközi konfliktusokkal, éhínséggel, elvándorlásokkal találkozott. Most érintetlen területek, vadon élő növények és állatok, grandiózus tájak felfedezésére indul: egy olyan hatalmas fotográfiai projektbe vág, amellyel egyben tiszteleg is földbolygó szépsége előtt. Sebastiao Salgado életét és munkásságát az őt utolsó útjain kísérő fia Juliano, Wim Wenders és a fotós maga tárja fel előttünk.

 

Swing - Prime, május 10. vasárnap, 23h

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét, a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele?

 

Vágott verzió - Moziverzum, május 10. vasárnap, 23.25h

A Zoe Chip implantátum az emberi élet minden mozzanatát rögzíti. Alan Hackman a legprofibb vágó, aki a legelvetemültebb emberből is képes szentet faragni. Kezében a halhatatlanság kulcsa, ám amikor egy nagyhatalmú Zoe Tech mérnök felvételeit vágja, Alan felfedez egy képet a saját gyermekkorából, amely végig kísértette az életét. Ez a felfedezés Alant arra kényszeríti, hogy lefejtve az arcára kövült maszkot, az igazság és megváltás keresésére induljon. Eközben kiderül, hogy Alan is rendelkezik Zoe implantátummal, ennek köszönhetően pedig újra nézheti az egész életét végigkísérő emléket, melyről kiderül, hogy valójában nem is úgy történt, ahogy emlékezett rá. Ezzel feloldozást nyer, mielőtt egy Zoe implantátum ellenző fanatikus csoport nem végez vele.

 

Ronda ügy - Paramount Channel, május 10. vasárnap, 23.40h

Egy legénybúcsú egyáltalán nem ronda ügy. Öt barát nekivág Las Vegasnak, hogy még egyszer, utoljára felhőtlenül és gátlástalanul élvezze az életet. Ám a görbe este váratlan tragédiával végződik: és szállodai szobájukban meghal egy prostituált. A barátok megrémülnek, kiutat keresnek _ és egyre jobban belebonyolódnak az újabb tervek és újabb gyilkosságok hálójába. Biztosnak, nyugalmasnak látszó életük hamarosan romokban hever; már nem bíznak senkiben. Szívükben a rémület, kocsijuk csomagtartójában pedig az elásásra váró testrészek gyűlnek egyre jobban. Csak egyvalaki veszi biztosra közülük, hogy mi lesz a vége mindennek: Laura megesküszik, hogy régóta szervezett, tökéletes esküvőjét semmilyen gyilkosság nem ronthatja el _ minden jól fog menni, még ha mindannyian belepusztulnak is.