A legjobb tévés cliffhangerek

Azaz azok a pillanatok, amelyek után tövig rágjuk a körmünket, mert annyira izgalmasak, hogy azonnal néznénk tovább, csakhogy - jó szokás szerint - ezek az évadzárók utolsó pillanatai, így várhatunk a folytatásra. Íme néhány sokkoló cliffhanger –értelemszerűen kőkemény spoilerek következnek!

Maffiózók

Kezdjük is egy sorozatzáró jelenettel – méghozzá az egyik legvitatottabb, rajongókat leginkább felpaprikázó befejezéssel. A Soprano család tagjai egy étteremben gyűlnek össze, közben időnként egy fickót mutatnak, aki gyanúsan üldögél a bárpultnál – legalábbis a filmekben bevett szokás, hogy így mutatják a gyanús alakokat mondjuk azelőtt, hogy felállna és hirtelen agyonlőne valakit, majd elszelelne. Aztán a jelenetben elmegy a vécére, ami persze még gyanúsabb. Közben Tony lánya, Meadow kínlódik a parkolással, majd miután sikerül neki, a vendéglőben Tony felpillant – és feketeség, ennyi, vége a sorozatnak. A Maffiózók 2007-ben ért véget – azaz azóta megy a tanakodás, hogy mi a csuda történhetett Tony Sopranóval. Agyonlőtték? Telezabálta magát hagymakarikával? David Chase, a sorozat alkotója, ugyan nem ebben a jeleneteben, de kezdetben meg akarta mutatni, hogy megölik Tonyt, ám végül ezt a kétértelmű lezárást választotta. Mindenki döntse el maga, mi történhetett a neurotikus maffiózóval.

 

Breaking Bad

Hank, Walter White kábítószerellenes ügynök sógora elmegy a vécére Walter házában, és egy Walt Whitman kötetet olvasgatva megakad a szeme a beleírt ajánláson - és rögvest összeáll neki a kép, ki is a titokzatos alvilági figura, aki után már jó ideje nyomoz. Ez a záróévad közepén történt, amikor egy kis időre pihenőre ment a sorozat, mi pedig a tévé (monitor) előtt üvöltöttünk, hogy ez nem igaz, mióta vártunk erre a pillanatra, aztán tessék, még várhatunk a következményekre. 

 

Dexter

A negyedik évad talán a sorozat legjobbja, John Lithgow hatalmasat alakít a hármas gyilkosságokat elkövető, kegyetlen "Trinity killer"  szerepében. És a legjobb sorozatgyilkosos történetekben a gonosz mindig aprólékosan megtervezi a tetteit, az orránál fogva vezeti a főszereplőt. Itt saját kollégájából csinál áldozatot, és épp, amikor Dexter végre megtanulna szeretni, és boldog családról ábrándozik, az évadzáró végén Rita ott fekszik a fürdőkádban, kivéreztetve, a padlón vértócsában csecsemő fia, csakúgy, mint ahogy vele is megtörtént kiskorában... Nagyon erős, fájdalmas pillanat, a nézőt is sokkolja, nem csak a címszereplőt.

 

Lost

A bullshitbe torkolló, ám sokáig iszonyatosan izgalmas sorozat temérdek cliffhangerrel borzolta a kedélyeket - lásd az első évad végén a föld alatt talált ajtót. Az egyik legnagyobb WTF mégis a harmadik évad végén volt, amikor a korábbi flashbackek helyett kiderült, hogy flashforwardot, azaz későbbi eseményeket látunk a szigeten történtekkel párhuzamosan, és a szakállas, megtört Jack könnyek között mondja Kate-nek, hogy vissza kell menniük a szigetre.

 

Star Trek – Az új nemzedék

A harmadik szezon utolsó epizódjának végén Picardot asszimilálta a Borg, és Riker mint az Enterprise rangidős kapitánya parancsot ad, hogy nyissanak tüzet a Borg kockára – fedélzetén egykori felettesével. Persze a jó Jean-Luc-öt a 24. század orvostudományának köszönhetően sikerül visszaoperálni emberré, de akkor is erős pillanat volt, és az akkori néző talán nem vehette biztosra, hogy Patrick Stewart a későbbiekben is a kapitányi székben marad.

 

Stranger Things

Spoiler!!! Friss élmény, hiszen alig néhány hete izgulhattuk végig a Hawkins-beli srácok új kalandját. Az évad végén Hopper sheriff meghal, amikor a gonosz oroszok által bütykölt, a Tótágasra nyíló kaput bezárják, ám a stáblista alatti jelenetben az oroszok, egy kamcsatkai bázison egy amerikai foglyot emlegetnek. Talán kedvenc tróger sheriffünk az? Reméljük, a Duffer tesók csak nem ölték meg a sorozat egyik legjobb karakterét.

 

Dark

A Netflix új slágere a német misztikus-időutazós sorozat, ami komoly agymunkát igényel a sok szálon futó, kacifántos történet és a népes szereplőgárda (és a karakterek különböző életkorú változatai) miatt. Az első évad végén is emberes cliffhangerrel hagytak minket magunkra, de a második végén egyszerűen leesett az állunk. És a harmadik, befejező szezon gyaníthatóan az eddigieknél is eszelősebb fordulatokkal bombázza majd az agyunkat.

 

Twin Peaks

BOB megszállta Dale Coopert. Tipikus horrorfilmes befejezés, de tekintve, hogy az FBI ügynök mennyire rokonszenves fickó volt, finoman szólva is tragikusan élhettük meg az eredeti sorozat befejezését. No de mindez smafu volt ahhoz képest, amit David Lynch az arcunkba nyomott a két évvel ezelőtti folytatás végén. Nem elég, hogy eltörölte(?) a Laura Palmer-gyilkosság eseményeit, hanem az utolsó, borzalmasan nyomasztó epizód végére egy olyan jelenetet rittyentett, ami berágja magát az emberbe, nem ereszti, és napokig garantáltan pocsékul érzi magát tőle. "Milyen évet írunk?" - borsódzik a hátunk Cooper másik világbeli alteregójának kérdésétől, Laura Palmer ottani változatának sikolya pedig sokáig visszhangzik a fejünkben. Azóta is megy az agyalás, rajongói elméletek születnek, hogy mi a csudát is láthattunk. Ami azonban bizonyos: a jócskán kitágított Twin Peaks-univerzumnak az utolsó percekben egy nagyságrendekkel nagyobb részét ismerhettük volna meg, ha Lynch hagyja. Mégis, lehet, hogy ez a tökéletes befejezés, hiszen még évekig lehet róla beszélni.