A május 4-i Star Wars-napon kezdj egész hetes sci-fi maratonba! Mutatunk is 5 jó filmet!

Naná, hogy hétfőn kötelező megnézni a Csillagok háborúját, de később vetíti a tévé a Bosszúállók: Végjátékot és A holnap határát is! Heti a műsorajánló.

Hétfő: Star Wars - Egy új remény

Május 4. a nemzetközi Star Wars Nap, igaz, csak egy vicces félrehallás miatt. A Jedik és a felkelők köszönését (May the Force be with you!, vagyis nálunk leginkább: Az Erő legyen veled!) ugyanis könnyű félrehallani úgy, hogy May the 4th be with you! Azaz: Május negyedike legyen veled! A félrehallásnak két magyarázata forog közszájon. Az első verzióban Margaret Thatcher sajtósai adták ki azt az 1979. május 3-i, történelmi fontosságú választási győzelmi közleményt, amiben kalapot emeltek a britek első női miniszterelnöke előtt: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." A másik verzió szerint egy német varietéműsorban értette félre a szinkrontolmács a May the Force be with you!-t, és úgy fordította le a nézőknek, hogy Május 4-én találkozunk!

1977-ben egy messzi-messzi galaxisban kezdődött a nagy kaland, amikor Leia Organa hercegnő (Carrie Fisher) két fura robottal egy alig értékelhető hologramot küldött az egyetlen Jedi lovagnak, a remeteként élő Ben Kenobinak (Alec Guinness). Az idős jedi Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford) és szőrős vukija, a hatalmas Chewbacca társaságában rögtön útra is kelt, hogy kiszabadítsa a hercegnőt Darth Vader fogságából, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.

Kedd: Terminator - Genisys

Nagyon fontos állomás volt a Terminátor franchise történetében a 2015-ös Terminator - Genisys, mert ebben végre visszatért Arnold Schwarzenegger, mint a jó öreg T-800-as modell. Előtte ugyanis utoljára a 2003-as Terminátor 3.: A gépek lázadása című felvonásban láthattuk Halálosztóként (T4-ben csak egy béna CGI-hasonmása bukkant fel).

John Connor (Jason Clarke), az emberi ellenállás vezetője visszaküldi 1984-be Kyle Reese őrmestert (Jai Courtney), hogy védje meg Sarah Connort (Emilia Clarke) és oltalmazza a jövőt, ám az események váratlan fordulata töredezett idővonalat hoz létre. Reese őrmester a múlt ismeretlen változatában találja magát, ahol különös szövetségesekre talál, köztük egy új T-800-as Terminátorra, a Védelmezőre (Arnold Schwarzenegger). Veszélyes új ellenségekből sincs hiány, és szokatlan a küldetés is: helyre kell állítani a jövőt.

Szerda: A hatodik napon

Ez volt Arnold egyik utolsó nagy blockbustere a 2003-as kormányzósága előtt, és azt még a legfanatikusabb rajongói is elismerik, hogy közel sem lett olyan jó, mint a Terminátor 2, a Menekülő ember vagy Az emlékmás. Persze azért annyira nem rossz a végeredmény, hiszen egy veterán akciófilmes rendező, a 48 óra, és A holnap markában atyja, Roger Spottiswoode vezényelte le.

Valószínűleg ő is és a Sony vezérkara is jó ötletnek gondolta, hogy kasszarobbantó sikerrecept lehet, ha összekeverik Az emlékmást és a Szárnyas fejvadásza '90-es évek slágertémájával, a Dolly nevű klónbáránnyal, és egy helyett két Schwarzeneggert tesznek bele a filmbe. A sztori így nagyjából annyi lett, hogy vasalóállú Arnoldot a tudtán kívül klónozzák, ám egy véletlen folytán ő maga is életben marad, így betöri ugyan az imposztor orrát, de utána már együtt győzik le a hasonmásokból óriási üzletet csináló, gátlástalan iparvállalatot.

Csütörtök: Bosszúállók - Végjáték

Aki még nem látta a világ legtöbbet kaszáló hollywoodi blockbuster mozifilmjét, az sürgősen pótolja: a 2019-es Bosszúállók - Végjáték ugyanis nemcsak 2.8 milliárd dollárt kuporgatott össze pénztárakból, de ezzel zárta le a Marvel és a Disney a 2008-as Vasemberrel elkezdett, szorosan egymásra épülő szuperhősös filmek egyik nagy szakaszát.

Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.

Péntek: A holnap határa

Bill Cage (Tom Cruise) katona, de eddig elkerülte a veszélyt - pedig az emberiség egy űrből érkezett, könyörtelen fajjal vív hosszú, elkeseredett háborút. Amikor váratlanul mégis bevetik, ő rossz felszereléssel, kevés tapasztalattal indul csatába, és nem is bírja sokáig: gyors és kegyetlen hősi halált hal. Azután feltámad, és újra harcba indul. És újra, és újra, és újra.

A földönkívülivel való közvetlen érintkezés ugyanis egy időhurokba sodorta Billt, és ő kénytelen számtalanszor végigélni ugyanazt a pokoli küzdelmet, hogy azután újra alul maradjon. Ám az esélyei egyre jobbak. Amikor pedig felbukkan mellette egy különlegesen kiképzett katona (Emily Blunt), még az is lehetővé válik, hogy ne csak magukat mentsék meg, hanem az egész világot.