A másik taxisofőr - Collateral - A halál záloga

Íme, Tom Cruise talán legjobb filmje, amiért mégis Jamie Foxx kapott Oscar-jelölést. Michael Mann briliáns filmje egy majdnem tökéletes gyilkosságsorozatról.

Egy kis színes érdekesség: mielőtt Michael Mann filmezésre adta fejét, taxizásból élt, akárcsak az édesapja, sőt, apai nagyapjának saját taxis cége volt, szóval a téma és a környezet egyáltalán nem áll távol tőle. Merthogy hősünk is egy taxisofőr, bár nem olyan, mint Robert De Niro volt Martin Scorsese klasszikusában. Max egyszerű, feltűnésmentes életet él, és idestova 12 éve hajtja az ipart, vagyis elég sok mindent látott már, de olyat még nem, amire Vincent készül. Vincent bérgyilkos, és amikor egy drogkartell hírét veszi, hogy a szövetségi bíróság vádat emel ellenük, nekilátnak a tanúk azonosításához és eltüntetéséhez, és ez az akció most érkezett az utolsó fázisához. Vincent Los Angelesbe érkezik, és az a dolga, hogy öt hullát hagyjon maga után.

A bérgyilkos módszere egyszerű, és már számtalanszor bevált, beszáll egy taxiba, és együttműködésre kényszeríti a sofőrt, hogy a piszkos munka egy részét is elvégezze, majd a legvégén a szerencsétlennel is végez. Maxban ugyan nincs semmi különleges, ám a szerencsének és saját józan eszének köszönhetően Vincent méltó ellenfelévé – és egyben cinkosává válik, sőt, a két férfi furcsa módon egész közel kerül egymáshoz, hiszen teljesen a másikra vannak utalva, hogy túléljék az éjszakát. Persze nem élik túl mind a ketten. És ha valaki igazán ért az intelligens akciófilmhez, a feszültség folyamatos fokozásához és nem utolsósorban a méltó ellenfelek egymás iránti tiszteletének bemutatásához, az Michael Mann, aki ezúttal is tökéletes munkát végzett.

Mann ráadásul az akkor – 2004-ben járunk– még újdonságnak számító digitális technológiával filmezett, és talán ő volt az első, aki a digitális képminőséget nem igazi analóg filmnek álcázva akarta eladni, hanem valóban felfedezte az ebben rejlő lehetőségeket, amiben nyilván hatalmas szerepet játszott, hogy a teljes történet éjszaka játszódik. És persze nem beszéltünk még Tom Cruise–ról, aki őszre festett hajával tökéletesen beleolvadt a szerepbe, amit egy sztár karizmájával, de minden sztárallűr nélkül játszott el. Egy hideg, kalkuláló szemétládát játszik, akinek mégis van valami lenyűgöző profizmusában és önuralmában. Hogy felkészüljön az alakításra, Mann rávette a mindenki által ismert színészt, hogy néhány napon át FedEx küldeményeket kézbesítsen egy zsúfolt Los Angeles-i piacon úgy, hogy senki se ismerjen rá. Ehhez képest furcsa módon a nála sokkal kevésbé izgalmas Jamie Foxx alakítását ismerték el sokkal jobban, aki még egy Oscar és egy Golden Globe jelölésig is eljutott.