A Mátrix-trilógia 7 legjobb jelenete

A Wachowski testvérek az 1999-ben indult Mátrix trilógiát azóta sem tudták felülmúlni. Különösen az első rész ütött nagyot a maga idejében, és szinte egymást érik benne az ikonikussá vált jelenetek. Mindegyik fel se fért a listánkra, de aki szeretné, mindhárom részt újraismételheti a következő napokban a Viasat3-on.

 1. Mi a Mátrix? (Mátrix)

 

Amikor Neo a piros kapszulát választja, Morpheus elmagyarázza neki, hogy amit addig valóságnak hitt, csupán mese habbal, és az emberiséget már rég intelligens gépek használják bioelemként. Ebbe a gyönyörű fordulatba az 1999-es bemutató alatt az is beleborzongott, aki egyébként csak csajozni ment moziba.

2. Bullet time (Mátrix)

 

A Mátrix nagy fejlesztése a közel tökéletesre csiszolt bullet-time technológia volt, amivel gyönyörűen belassították az akciójeleneteket, miközben a kamera 360 fokban körbeforgott az események körül. Ezt a legszebben akkor használták ki, amikor Neo képessé vált arra, hogy elhajoljon a felé suhanó golyók elől.

3. Ő a kiválasztott! (Mátrix)

 

Az első rész végén az ügynökök szitává lövik Neót a mátrixban, de miután Trinity szerelmet vall neki, feltámad, és megvilágosodik. Nemcsak tudja, de látja is, hogy a mátrix csak a mátrix, már nem fárad azzal, hogy elhajoljon az ügynökök golyói elől, csak megállítja őket, és elmerengve nézegeti az egyiket, miközben ellenfelei egyik döbbenetből esnek a másikba.

4. Motoros üldözési jelenet (Mátrix - Újratöltve)

 

Gyönyörű és hatásos akciójelenet, amikor Trinity a forgalommal szemben szlalomozik az autópályán, hogy a kétoldalt rá vadászó ügynököktől megmeneküljön, és biztos helyre szállítsa a Kulcsmásolót.

5. Az orgazmus-torta (Mátrix - Újratöltve)

 

 

Amikor Neóék a Merovingianhez mennek látogatóba, és a kauzalitásról hallhatnak kiselőadást, a francia egy látványos bemutatóval támasztja alá a mondanivalóját: egy szelet tortával orgazmust okoz a nőnek, akinek küldte.

6. A béke (Mátrix - Forradalmak)

 

Mire Neo elér a gépek városába, már csak aranyló fényeket érzékel a világból, de letárgyalja a békét a gépek vezetőjével, Deux Ex Machinával, és az őrszemek felhagynak Zion ostromával.

7. Smith ügynök vége (Mátrix - Forradalmak)

 

Neo a patakzó esőben száll szembe Smith ügynökkel és hatalmasra duzzadt klónhadseregével, de nem elég erős a győzelemhez, és belőle is egy újabb Smith ügynök lesz. Csakhogy a gépek vezetője energiát küld Neónak, ami ahhoz vezet, hogy egy gyönyörű fényrobbanással minden ügynök megsemmisül.