A Mátrixon túli élet

Keanu Reeves a Mátrix révén lett szupersztár, hogy a két folytatás majdnem kinyírja a karrierjét, de több mint három évtized alatt minden műfajban kipróbálja magát, ahogy azt a hétvégén is láthatjuk öt filmjében is.

John Wick (2014)

Ez volt Keanu Reeves nagy-nagy visszatérése, és most hagyjuk, hogy nemrég bemutatták a teljesen feleslegesen és minden eleganciát nélkülöző  folytatást. Mert John Wick, a visszavonult bérgyilkos iszonyat menő, és mi tudjuk, hogy a filmekben nincs olyan, hogy visszavonult bérgyilkos. Wick nemrég veszítette el a feleségét, akitől búcsúajándékként egy kölyökkutyát kapott, és a luxusvilláján kívül nincs is neki más, csak a blöki és kedvenc sportkocsija. Aztán jön egy arrogáns orosz gengszter, aki megöli a kutyát és elveszi az autót, és ilyet ugyebár nem lehet, még akkor sem, ha az illető apja véletlenül Wick régi üzlettársa. Meg is indul a háború az oroszok és Wick között, akinek a fejére jókora vérdíjat tűznek ki. A kaszkadőrből lett rendező, Chad Stahelski nagyon pofás és baromi izgalmas világot kreált a tökéletesen megkoreografált és nonstop akció mellé, Keanu pedig tényleg remek.

Mátrix (1999)

Mit lehet még elmondani a Wachowski-fivérek, akarom mondani azóta nővérek örökbecsű munkájáról? Hát például azt, hogy a Mátrixot az eredeti Páncélba zárt szellem ihlette, a testvérek annak jeleneteivel házaltak a stúdióknál, hogy na ilyet szeretnének, csak élő szereplőkkel, és konkrét jeleneteket vettek át abból a filmből, de ezzel persze nincs semmi baj. De hozzátehetjük azt is, hogy Neo, Trinity és Morpheus kalandjaira eleinte a kutya sem volt kíváncsi, én például a bemutató után pár nappal tök üres moziban néztem meg, de aztán szép lassan elterjedt, hogy mekkora kúlságról van szó. Mert itt tényleg minden cool, tessék nézni a ruhákat, a napszemüveget és persze az összeillő Keanut és Carrie-Anne Mosst, a mindentudó Laurence Fishburne a letölthető kung-fu programjával és a megállíthatatlan Smith ügynököt. Nem is tudom, ki csinált azóta ennyire menő dolgot – Wachowskiék biztosan nem.

 

Mátrix - Újratöltve (2003)

Be kell vallanom, a Mátrix két folytatása nekem teljesen összemosódik, ahogy azt is, hogy talán pont ezért alig emlékszem belőlük valamire Monica Belluccin, az albino raszta ikreken és a végítélet órájában is lelkesen bulizó zioni polgárokon kívül. Lehet, hogy pont ezért kéne újranézi őket, és ezért kell felidézni, miről is szólnak. A második részben például Neo visszatér a Mátrixba, és az Orákulum jóslata szerint el kell hoznia a Kulcskészítő nevű személyt egy bizonyos Merovingi házából, mert csak ő képes eljutni a Forráshoz, ami a Mátrix központja. Elég sürgős a dolog, mert a gépek minden idők legnagyobb hadseregét indították a föld alatt lévő Zion ellen, ami az utolsó emberi város a kibertéren kívül. A küzdelmes út után a Forráshoz érve Neo találkozik az Építésszel, aki az egész Mátrixot irányítja, és aki egy életbevágó dilemma elé állítja. 

Mátrix - Forradalmak (2003)

Wachowslék jókorát hazardíroztak, amikor ugyanabban az évben hozták ki mind a két folytatást, amire aligha volt és lesz példa a filmtörténetben. Nem is jött be teljes mértékben a számításuk, bár a második rész nagyon sokat hozott a konyhára és a harmadikból sem lett bukás. Ez volna a nagy, mindent eldöntő összecsapás az emberek és a gépek között, csakhogy valaki bekavar. Nem más, mint az első film legizgalmasabb szereplője, Smith ügynök, az immár öntudatra ébredt program, amely kikerült a gépek ellenőrzése alól, és az a célja, hogy elpusztítsa a gépek birodalmát a való világgal és a Mátrix-szal együtt – és miután megszerzi az Orákulum képességeit, erre jó esélye is van. Hogy mindezt megakadályozza, Neo a gépek városának szívébe indul Trinityvel az oldalán, hogy alkut kínáljon fel a gépek legfőbb vezérének.

Szívrablók (Henry bűne) (2010)

Az amerikai jogrend egyik furcsasága az ún. kettős kockázat, amely szerint ugyanazért a bűnért – pontosabban ugyanazzal a váddal - nem lehet valakit másodjára is perbe fogni. Henryt például összekeverik egy bankrablóval, és nyilván nem volt jó ügyvédje, mert nyomban rásóznak három évet, amelyet a nagy bankrabló Max társaságában tölt le. Henry szabadulása után úgy dönt, most már csak azért is megcsinálja azt a bankos balhét, amiért ártatlanul leültették, és, hogy ezt megvalósíthassa, a bankkal szembeni és alagúttal összekötött színház társulatához csatlakozik, és a frissiben szabadult Max-szel elkezdik kidolgozni a nagy tervet. Csakhogy hősünk megismerkedik a próbák során egy csinos színésznővel, aminek nem szokott jó vége lenni. Reeves partnere itt veterán James Caan és a bájos Vera Farmiga, de nagyon feszes krimire azért ne számítsunk, mert a filmnek egy szerelmi szálat is ki kell szolgálnia!