A Mokka öt borzalmasan kínos pillanata

Amennyiben a legbizarrabb forgatókönyveket az élet írja, úgy a legfeszengetőbb televíziós pillanatokért az élő adás tehető felelőssé. Kiváltképp, ha a riporterek nincsenek a helyzet magaslatán, vagy éppen igen szerencsétlenül választják meg beszélgetőpartnerüket. Következzék erre öt példa a Mokkából – a teljesség igénye nélkül.

Kárász és a bulvárból megbukott Moldova

Tiszta sor, a Mokka elsődleges funkciója sosem a magaskultúra feltétlen szolgálata volt, ám még ennek tudatában is

egy komplett generáció köpte a reggeli presszókávét a konyhapultra, amikor Kárász Róbert összetévesztette Moldova Györgyöt a Glamour újságíró-gyakornokával.

A beszélgetés egy pontján a Kossuth-díjas író Gyurcsány Ferenc legendás „öregecske feleségecske” szófordulatát idézte, mire Kárász azt találta feltételezni, hogy Moldova az ő aktuális nőügyeire reflektált. Mikor aztán Gyuri bácsi világossá tette, hogy satnya műveltsége nem terjed ki az ennyire meghatározó közéleti témákra, a műsorvezető hasonlóan reagált, mint egy szovjet karácsonyfaizzó: rövidzárlat után lángra kapott, majd porrá égett.

 

Anettka becsicskítja Havast

Mint azt tudjuk, ha Havas Henrik arca esernyő lenne, legalább három Pest környéki megyét sújtana egész éves aszály. Ennél fogva a tanár úr fokozott veszélyt jelent az önérzetes interjúalanyok lelki békéjére. Egy alkalommal viszont rosszul mérte fel az erőviszonyokat,

és egy olyan médiaszemélyiséget hívott ki ego-MMA-re, akit a Budapest TV betelefonálói korábban spártai mentális kiképzésnek vetettek alá.

Miután Havas a Mokkában Fehér Anettként konferálta be ellenfelét, ő a „Büdös Bunkó” és a „Havas Hugó” fedőnevekkel vágott vissza, majd kiviharzott a stúdióból. Hogy a tanár úr az incidens után meddig társalgott a lelkisegélyvonal munkatársával, arról nincs információnk, de mérget veszünk rá: ettől fogva kétszer is meggondolta, kivel húz ujjat.

 

Hujber másodszor is házhoz viszi a lófüttyöt

Bevalljuk töredelmesen, Hujber Ferenc első mokkás szereplése után mi sem tudtuk egyértelműen eldönteni, hogy vajon egy mestertroll fenomenális ámokfutását láttuk-e, vagy a színész valóban egy komplett pszichiátriai konferenciához szolgáltatott-e alapanyagot.

Az állítás ugyanis – miszerint Jézus színész volt, de helyette egy tízéves gyerek halt meg a kereszten – még Pataky Attilától is erős lett volna kerítéslakkozás után.

A Mokka azonban mindkét lehetséges esetben meghajtotta a szopórollert Hujber ismételt meghívásával. Adódik ugyanis a kérdés: ha szimplán trollkodott, akkor a szerkesztők miért hagyták, hogy újfent hülyére vegye őket, ha pedig mentálisan valóban darabokban volt, akkor miért csináltak ismét szenzációt egy ember nyomorúságából? (Bár a második mélyinterjú már vajmi kevés kétséget hagyott afelől, hogy Hujber csupán jól akarta érezni magát, ráadásul a beszélgetés még így is túlszárnyalta a megszokott színvonalat.)

 

Demcsák és a tréfás szarvasbőgés

Demcsák Zsuzsa vonzza az unortodox interjúszituációkat: talán még mindenki emlékszik rá, amikor Tarr Béla-i rohamtempóban faggatta Szanyi Tibort, és közben úgy artikulált, mintha egyenesen fogászati gyökérkezelésről teleportált volna a stúdióba. Ezek után több rosszmájú néző is azt feltételezte, hogy adás előtt összecserélték a két közszereplő bögréjét. Ezúttal azonban fel sem merült ilyesmi,

az iménti beszélgetés alatt sokkal inkább lehetett az az érzésünk, hogy Demcsák a Ladánybene 27 próbaterméből érkezett a Mokkába.

Márpedig jamaicai jellegű légköri viszonyok után az ember még a Táncos a sötétben végén is képes vihorászni, a szarvasok párzási időszakánál pedig viccesebb téma egyenesen nem létezik.

 

Pataky és a chemtrail-pilóta

A chemtrail-elmélet hirdetése konteós körökben legalább olyan alapvető követelmény, mint a férfiúi ecsetfrizura a Balaton Soundon. Addig senki nem hadoválhat hitelesen világuralomra törő latexruhás oposszumokról, amíg nem vallja meggyőződésesen, hogy a kondenzcsík kvázi tömegpusztító fegyverként funkcionál. Pataky Attila chemtrail-értekezése ennek fényében kb. annyira meghökkentő, mint a pusztai naplemente. Akárcsak az, hogy bizonyos témákat (pl. kinek áll mindez érdekében, és egy-egy kiadós permetezés után hogyhogy nem gázolunk térdig az elhullott vetési varjakban) látványosan kerül.

Ugyanakkor Attilánk elárulja, hogy személyesen ismeri azt a pilótát, akivel korábban az Index készített kamuinterjút.

Ezek után pedig nem kis hiányérzet gyötör minket, amiért egy árva szót sem ejt arról az esetről, amikor egy atlantiszi Edda-koncert után a backstage-ben összeverekedett Gombóc Artúrral egy tábla nugátos csokin.