A Netflix dokufilmet forgatott a Bikram jóga atyjának zűrös ügyeiről

Bikram Choudhury a '70-es években Los Angelesben csinálta meg a szerencséjét, de később több tanítványa is zaklatással vádolta meg.

Michael Jackson gyerekmolesztálási ügyeinek bemutatása után egy újabb bálványozott hírességről rántja le a leplet a Netflix: legújabb dokumentumfilmjük, a Bikram: Yogi, Guru, Predator a Bikram jóga névadó atyja, Bikram Choudhury viselt dolgaival foglalkozik. A 40 fokos melegben, nagy páratartalom mellett végzett gyakorlatok mestere a '70-es években vándorolt ki Kalkuttából Los Angelesbe, hogy ott adományokból élő, szerény jógaoktatóból idővel a Beverly Hills-i hírességek dúsgazdag életmódgurujává váljon, aki Rolly-Royce-szal jár, és akinél olyan celebek izzadtak rendszeresen az évek során, mint Madonna, George Clooney, Jennifer Aniston vagy Shirley MacLaine (állítólag ő tanácsolta a gurunak, hogy kérjen pénzt az órákért, mert ami ingyen van, azt nem becsülik meg Los Angelesben).

Bikram Choudhury jógaguru tanítványaival beszélget 2000 februárjában, a kaliforniai Beverly Hillsben lévő, felfűtött jógastúdiójában (fotó: Bob Riha, Jr./Getty Images)

 

Csakhogy a felkapott jógagurut a 2010-es évektől sorra kezdték beperelni egykori mentoráltjai. A tanítványok, akik közül néhányan később maguk is Bikram-jógaoktatók lettek, többen is azt állították, hogy a sajátos módszerekkel dolgozó Bikram Choudhury óráin nemcsak a megfelelő mozdulatokat tanulták meg némi anatómiai ismerettel, hindu filozófiával és életmódvezetési tanácsadással fűszerezve, hanem a mester sokszor megalázta és fogdosta őket, néhány nővel pedig szexuálisan is erőszakoskodott. Ezekről az esetekről készített dokumentumfilmet a Taxi a sötétbenért Oscar-díjjal jutalmazott Eva Orner. A film november 20-án kerül fel a Netflix kínálatába, íme az előzetese:

Az atrocitások egyik elszenvedője így jellemzi a gurut az előzetesben:

Úgy tekintett magára, mint aki félúton van Teréz anya és Howard Stern között.

Annak idején két súlyos eset, Sarah Baughn és Minakshi Jafa-Bodden pere is bejárta a sajtót. Baughn 2013-ban azzal vádolta egykori oktatóját, hogy többször hozzásimult, szexuális jellegű megjegyzéseket tett neki, és arra próbálta utasítani, hogy csókolja meg őt a többi diák előtt. Később egy mexikói szállodában tartott céges tréningen rátámadt egy hotelszobában. Az indiai ügyvédnő, Minakshi Jafa-Bodden Choudhury a lányával együtt a gurunak dolgozott, ám a férfi erőszakosan közeledett a lányhoz, és amikor Jafa-Bodden 2013-ban elkezdett utánajárni Choudhury korábbi zaklatási ügyeinek, a férfi kirúgta a jógastúdióból, majd kiutasíttatással és a megölésével is fenyegette. Ebben az ügyben 2016-ban ítélet is született: a guru 1 millió dolláros kártérítést fizetett az ügyvédnőnek és a lányának. (via Popsugar)