A Netflixen látható a dokumentumfilm Jim Carrey-ről, ahogy átlényegül Andy Kaufmanná

Jim Carrey az Ember a Holdon forgatásán tökélyre vitte a method actinget, és az egész stábot kiborította, beleértve a rendezőt, Milos Formant, aki abban sem volt biztos, hogy lesz-e egyáltalán valami a filmből.

A film egyik producere Spike Jonze, aki rendezőként olyan filmeket tett le az asztalra, mint A John Malkovich menet, vagy az Adaptáció. A rendező Chris Smith volt, a dokut nagyjából 100 órányi felvételből vágta össze, amik az Ember a Holdon (1999) forgatásán készültek. 


A dokumentumfilm, melynek hosszú címe - Jim & Andy: The Great Beyond - Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton - már sejteti, hogy egy korántsem szokványos alkotásról van szó, a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be, és a filmet elkísérte maga Jim Carrey is, akinek bevonulása szintén különlegesre sikeredett.

A forgatáson Jim Carrey átvedlett Andy Kaufmanná, a híres/hírhedt komikussá, és még a forgatási szünetekben sem esett ki a szerepből – a stáb elmondása szerint végig Andy-nek kellett szólítani, és természetesen a szünetekben is hozta a komikus fura, kiállhatatlan jellemét. 

Érdekesség, hogy a színfalak mögött készült felvételeket Kaufman egykori barátnője, Lynne Margulies és írótársa, Bob Zmuda készítették. A rendező a korabeli felvételekhez Jim Carrey jelenidejű kommentárjait is hozzátette – a színész mesél a filmről és egész karrierjéről, arról, milyen sztorik estek meg vele a forgatáson, ahol Andy Kaufmanná és alteregójává Tony Cliftonná lényegült át. Még ő is elismeri, hogy egy kissé pszichotikus volt a forgatás, amelyen a method acting jegyében szinte az egész stábot kiborította. Zseniális.

via rollingstone.com