A sci-fi, amit még a világűrbe is kivittek

A Firefly a sci-fi rajongók Szent Grálja. Joss Whedon hányattatott sorsú sorozatát vetítésekor a csatorna tette tönkre, de mégis sikerült egy egész estés filmben lezárni valahogy a vagány, érző szívű űrcsibészek kalandjait.

A rajongóknak mindig elszorul a torka, ha szóba kerül a Firefly. Joss Whedon zseniális sci-fi sorozata méltatlanul bukott meg, és tűnt el idő előtt a képernyőről. A Fox 2002-ben tűzte műsorra, ám rosszul reklámozták, így a nézők mást kaptak, mint amit vártak, és emiatt a kezdeti kritikák nem voltak valami jók. Közben a Firefly csak megtalálta a közönségét, ám addigra már össze-vissza tologatták a vetítési időpontokat, kihagytak, illetve felcseréltek részeket, ezzel teljesen összekutyulva a történet időrendjét. És mégis kultsorozat lett. Teljesen megérdemelten.

 

A Firefly Whedon második sorozata volt, az első a Buffy, a vámpírok réme összesen hét évadot ért meg, de a Firefly-jal valami elcsúszhatott, mert utána a Dollhouse sem lett hosszú életű, bár az nem is került be a legnagyobbak közé. Arról viszont megbizonyosodhatott az egész világ, hogy Whedon különösen jó érzékkel tud erős női karaktereket írni.

Azon (sajnos) kevés sorozatok közé tartozik a Firefly, amiben mindegyik szereplőnek komplex jelleme van, a hajó legénysége közül senki sincs háttérbe szorítva. Persze az abszolút főszereplő, Malcolm Reynolds kapitány viszi a prímet, akit látványosan Han Soloról mintázott Whedon, de sokkal-sokkal jobb lett, mint a nagy előd. Ehhez persze kellett a nagyon vicces Nathan Fillion is, aki látványosan lubickol a szerepben - bár ő azok közé a színészek közé tartozik, hogy csinálhat bármit, egyszerűen élvezet nézni.

A westernbe oltott sci-fi egyszerre volt poénos, komoly és nagyon sötét - és mi tagadás, a legelején rá kell érezni a hangulatára, de ha sikerül, akkor egy egészen különleges élményben lesz részünk. A sorozat földbe gyalulása után a rajongók segélykérésére és nyomására ügyeskedte ki Whedon, hogy egy egész estés filmben folytathassa, és jobb híján valahogy lezárhassa az űrzsiványok történetét.

A Serenity furcsa egy jószág lett. A sorozatot nem ismerők számára is érthetőnek kellett lennie, hiszen mégis csak egy látványos sci-fi, amibe csomó pénzt beleöltek. Emiatt sajnos több szereplő is elsikkad, több benne az akció, és Whedonnak például le kellett mondani a sorozat különleges hangulatáért felelős egyik legjobb elemről is, miszerint minden űrben játszódó jelenet alatt néma csönd van. A Serenity-ben zúgnak az űrhajók, puttyognak a fegyverek, hangosan robban minden.

Miután kaszálták, megsemmisítették a sorozat minden díszletét, így természetesen a Serenity-ét is. Fillion viszont annyira örült, hogy benne lehet a sorozatban, hogy annak idején mindent alaposan körbefotózott, beleértve a hajó legkisebb részleteit, sőt, még a tervrajzait is. A fényképek alapján építették meg újra az űrhajót.

Időről időre felreppen a hír, hogy folytatják az eredeti sorozatot, de ez már soha nem fog megtörténni. Bár Fillion a Castle végeztével kevésbé van már röghöz kötve, Whedon a Bosszúállókkal afféle geek isten lett, épp a Batgirl mozifilmet készíti elő, a Book lelkészt játszó Ron Glass meghalt, és a többi színész is szétszéledt. Azért ez szomorú, bár fene tudja, így legalább nem érhettük meg, hogy előbb-utóbb csökkenjen a színvonal. Mindig is különlegességként gondolhatunk rá, egy rövidke remekműre, amit 2007-ben a mozifilmmel együtt egy Steven Swanson nevű űrhajós még a Nemzetközi Űrállomásra is felvitt.