A Stranger Things alkotói megúszták per nélkül

A népszerű sorozat ötletgazdáit lopással vádoló függetlenfilmes mindössze napokkal a kitűzött tárgyalási nap előtt vonta vissza a keresetet.

Ahogy arról korábban már írtunk, Matt és Ross Dufferről egy Charlie Kessler nevű kisfilmes alkotó állította, hogy a népszerű kölyök sci-fi széria alkotói tőle lopták a Stranger Things koncepcióját. A Netflix sorozata ugyanis kísértetiesen hasonlít a rövidfilmesként és produkciós asszisztensként tevékenykedő férfi 2011-es rövidfilmjéhez, a Montaukhoz, illetve az ez alapján saját maga által írt nagyjátékfilmes forgatókönyvhöz – amit a filmes állítása szerint meg is mutatott Dufferéknek a 2014-es Tribeca filmfesztiválon.

Az ügyben május 7-re tűzték ki az első tárgyalási napot, de Kessler mindössze két nappal korábban, most vasárnap visszavonta a keresetet. Okait egy közleményben hozta nyilvánosságra. „Miután a héten meghallgattam a tanúvallomását az általam felkért jogi szakértőnek, világossá vált számomra, hogy

mindegy, mit hittem a múltban, az én munkámnak nincs köze a Stranger Things létrejöttéhez.

2010 és 2013 között született dokumentumok bizonyítják, hogy Dufferék tőlem függetlenül alkották meg a műsort. Ennek eredményeként visszavonom a vádakat, és nem nyilatkozom többet a témában” – írta a filmes.

Forrás: Netflix

 

„Örömmel fogadtuk, hogy magunk mögött hagyhatjuk ezt a minden alapot nélkülöző keresetet. Ahogy mindvégig állítottuk, a Stranger Things a Duffer fivérek átütő, eredeti alkotása. Büszkék vagyunk erre a műsorra és barátainkra, Mattre és Rossra, akiknek a művészi víziója életre keltette a sorozatot, és akiknek a szenvedélye, a fantáziája és fáradhatatlan munkája (a tehetséges stábtagok együttműködése mellett) hihetetlenül sikeres, díjnyertes, közszeretetnek örvendő jelenséggé tette az egész világon” – szól a Netflix szerény válasza.

Charlie Kessler vádaskodása egyébként nem volt teljesen alaptalan, hiszen a The Montauk Project címet viselő nagyfilmes terve a Long Island-környéki Montauk légibázishoz kapcsolódó összeesküvés-elméleteken (szupertitkos kormányprojekt, elrabolt gyerekeken zajló kísérlet, paranormális jelenségek) alapult, ami elég ismerős lehet a Stranger Things nézőinek. Ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy Matt és Ross Duffert plágiummal vádolták: 2015-ös nagyjátékfilmjükkel, a Hidden című horrorral kapcsolatban felmerült, hogy annak ötletét egy régi szobatársuktól lopták.


(via Uproxx)