A tévétörténet 15 legjobb gonosza

Összeszedtünk néhány sorozatbeli gonosztevőt, akiket szerettünk gyűlölni, netán rettegtünk tőlük.

Cersei Lannister

A Trónok harcában rengeteg aljas szemétláda volt, de mind közül Cersei volt az egyik legnagyobb intrikus. Ezért is reménykedtünk egy, a tetteihez illő halálhoz, erre rápottyant néhány kő.

 

Gustavo Fring

A Breaking Bad telis-tele fantasztikus, remekül kidolgozott karakterekkel, de úgy általában kevés olyan gonosztevőt láthatunk a tévében, akitől konkrétan rettegünk. Gustavo Fring ilyen volt. Giancarlo Esposito kimért, elegáns játékától lúdbőröztünk, és imádtunk félni tőle.

 

Jockey Ewing

Minden idők legnagyobb tévés szarkeverője. Kétségtelenül ő volt a Dallas legnépszerűbb figurája, és élvezet volt nézni, ahogy két korty whiskey között, teli vigyorral tönkretesz valakit.

 

Arthur Mitchell

Azaz a Trinity Gyilkos a Dexter negyedik évadában. Sorozatgyilkos és sorozatgyilkos között is van különbség, mégpedig John Lithgow pompásan játszotta a hidegvérű, intelligens, rafinált szörnyeteget, aki még sorozatgyilkos kollégáját, Dextert is átverte – mégpedig ugyanolyan gonosz eleganciával, ahogy azt John Doe tette a Hetedikben.

 

A dalekok

Bizonyára sokan felnevetnek, de a Doctor Who óriási sószórói, akiknek fejéből egy vécépumpa áll ki, a maguk módján tudnak félelmetesek is lenni. Ám ha nem is, a sorozat kétségkívül legnépszerűbb gonosztevői, sőt, a kezdeti epizódok szerény nézettsége után a dalekok indították el a világ leghosszabb sorozatának kultuszát.

 

Lydia néni

Ann Dowd zseniális színésznő. A szolgálólány meséjének egyik legjobb karaktere, a kenetteljes, gonosz Lydia néni iránt nem lehet mást érezni, csak zsigeri gyűlöletet. Ő is olyan karakter, akinek élvezettel néznénk jól megérdemelt bukását, de Dowd egyszerűen annyira jó a szerepben, hogy kár lenne, ha nem gyűlölhetnénk tovább.

 

Patti Levin

És ismét Ann Dowd, és ismét fantasztikus. A hátrahagyottakban szereplő, sajátos szabályok szerint élő szekta vezetőjét annyira azért nem lehet utálni, mint Lydia nénit, de Dowd itt is kitett magáért. 

 

Benjamin Linus

A Lost kétségkívül forradalmasította a televíziózást, pontosabban (talán a Twin Peaks óta) nem volt olyan sorozat, ami ennyire megmozgatta volna a nézők fantáziáját. Az internetnek köszönhetően gyűrűzött a hájp, közösen agyaltak a nézők, ahogy próbálták megfejteni, mi a fenét is láttak, és csak ömlöttek a hajmeresztő elméletek. És bárhogyan is végződött a sorozat, bármekkora blöffnek bizonyult az egész, a jelenség vitathatatlan. Azt se feledjük, hogy a tucatnyi főszereplő jó része remek, izgalmas karakter volt, évadokon átívelő komoly jellemfejlődéssel. A jókból rosszak lettek, és fordítva. Benjamin Linus volt az első évadok legnagyobb bajkeverője, egy jéghideg, sunyi szemétláda. Aztán persze neki is kijárt az életből, talán még sajnáltuk is egy kicsit, de előtte bizony bevertük volna néhányszor a képét. Szerencsére ezt mások aztán többször is megtették helyettünk.

 

Alice Morgan

A Luther nem csak azért kiváló sorozat, mert a végtelenül cool Idris Elba játssza a címszerepet, hanem már az első epizódban felbukkanó Alice Morgan miatt is. Rögtön azzal indul az epizód, hogy hidegvérrel meggyilkolják a lány szüleit, és noha hamar kiderül, hogy ő végzett velük, egyszerűen képtelenség rábizonyítani. Morgan félelmetesen éles eszű, hidegvérű gyilkos, intellektusa csak Hannibal Lecteréhez mérhető. És a sorozat alkotói elérték, hogy kedvenc kannibálunkhoz hasonlóan őt is megkedveljük.

 

BOB

Soha senkitől nem féltünk annyira, mint az árnyak mögül előkúszó, állatiasan vicsorgó és üvöltő, farmerkabátos BOBtól, a Twin Peaks rejtélyes, démoni figurájától. David Lynch-nek különleges tehetsége van ahhoz, hogy olyan gonoszokat teremtsen, akiktől komolyan rettegünk – gondoljunk csak a Kék bársony Frank Boothjára, a Lost Highway sápadt arcú, névtelen idegenjére, a Mulholland Drive sikátorban lakozó fekete teremtményére, vagy a Twin Peaks harmadik évadának favágóira. De mind közül BOB az, akitől tévénézők milliói, egész generációk rettegtek – és rettegnek ma is.

 

Joffrey Baratheon

Ezen a listán talán nincs olyan visszataszító figura, mint a Trónok harca leggyűlöltebb szereplője. Visszataszító aljasságát mi sem mutatja jobban, mint az alábbi videó, amiben a nézők nevetnek, tapsolnak és tombolnak, miközben Joffrey kimúlik, akár egy patkány.

 

A Bagós

Az X-aktákban az örökké cigarettázó férfi mozgatott a háttérből mindent, gaztetteit fel sem lehet sorolni, talán még ő maga sem tudná. Később aztán meghalt, de mégse, ami biztos, hogy leesett a fél arca. Meg is érdemli.

 

Nina Myers

A 24 első évadaiban, amikor még jó volt Jack Bauer egész napos rohanása, az elején még pozitívnak bemutatott nőről kiderült, hogy áruló, és valójában kegyetlen gyilkos. Talán nincs is más sorozat, amiben egy jófej főszereplőből egy huszárvágással aljas gonosztevőt csináltak.

 

Hannibal Lecter

Kedvenc kannibálunkat senkinek sem kell bemutatni, és a kezdeti kételyek után kiderült, hogy ugyan  Mads Mikkelsen tökéletes volt a szerepben, és a saját jogán vált Hannibal Lecterré, nem Anthony Hopkins tévés pótlékaként.

 

Walter White

A Braking Bad rákos, kezdetben balfék fizikatanára hosszú utat járt be, míg aljas és manipulatív bűnözőfejedelemmé változott. Egy bukás történetét nézhettük végig, méghozzá úgy, hogy a végére azt kívántuk, vesszen a férgese, mert jócskán rászolgált.