A Trónok harca szerzője nem foglalkozik a rajongók háborgásával

A sorozatnak ugyan már vége, de George R.R. Martin, ugye, még két könyvvel tartozik.

És hogy ez a két dolog hogy jön egymáshoz? Köztudott, hogy a május végén zárult széria befejezésével finoman szólva nem voltak elégedettek a nézők. S mivel a Trónok harca eredetijéül szolgáló regények írója meglehetősen el van maradva a könyvekkel, elvileg lenne lehetősége figyelembe venni a rajongói elvárásokat a regények befejezésekor.

George R.R. Martin. Forrás: Rich Polk / Getty Images for IMDb

 

Hát egy frászt! – így Martin, aki jelenleg is dolgozik a The Winds of Winter és az A Dream of Spring című köteteken. „Az internet soha korábban nem tapasztalt mértékben befolyásolja ezt a dolgot. Vegyük például Havas Jon származását! A korábbi könyvekben több nyomot is elhintettem ezzel kapcsolatban, és míg régen, ha százból egy olvasó rájött a titokra, akkor az úgy is maradt. Ezzel szemben ma, az internet korában, ha százból egy olvasó rájön, akkor az kiposztolja, és bingó, máris mindenki tudja! A csavar, amit olyan gondosan építgettél, kiderült” – kezdi az író (egy kicsit messziről) a magyarázatát egy friss interjúban.

„És ott van persze a kísértés, hogy a közelgő könyveknél megváltoztassam az eredeti terveimet. »Ó, istenem, hát ennek annyi, akkor előjövök valami teljesen mással!« De ez alapvetően helytelen hozzáállás.

Ha egy bizonyos lezárásra már régóta készülsz, nem váltasz irányt hirtelen, csak mert egyesek számára kiderült a fordulat, mások pedig elégedetlenek vele – különben borulna az egész struktúra.

Szóval nem, nem olvasok rajongói oldalakat. Én csak meg akarom írni a könyvet, amit mindig is meg akartam írni, mégpedig úgy, ahogy eddig is meg akartam írni. És amikor megjelenik, akkor majd eldönthetik, hogy szeretik-e vagy sem” – mondta meg a tutit George R.R. Martin.

George R.R. Martin a Trónok harca alkotóival, David Benioff-fal és D.B. Weissszal a sorozat utolsó évadának premiervetítésén. Forrás: Jeff Kravitz / FilmMagic for HBO / Getty Images

 

A szerző már a sorozat lezárultakor elárult egyébként részleteket arra vonatkozóan, mennyiben egyezik majd meg az ő verziója és a tévében látott befejezés, hiszen annak ellenére, hogy az utolsó pár évad már nem lehetett szabályos adaptáció (hiszen Martin könyvei nem készültek el), azért folyamatosan tartotta a kapcsolatot a széria alkotóival, és mondott nekik dolgokat. „Igen, mondtam nekik néhány éve egy sor infót. És néhányat úgy csináltak. De ugyanannyit meg máshogy. Nekem nagyon pontos elképzelések élnek a fejemben arról, miközben írom a The Winds of Wintert, merre is haladjanak a dolgok.

Szóval ez egy kicsit olyan, mintha két alternatív valóság létezne párhuzamosan. Én pedig természetesen a saját verziómat írom”

– erősítette meg akkori szavait az író, akinek a két utolsó könyvére már hosszú évek óta várnak a rajongók. Martinnak persze ehhez is volt hozzáfűznivalója. „Írom a könyvet. Akkor lesz kész, amikor kész lesz” – így az író, aki most már nem is tűzött ki megjelenési dátumot a műveknek.


(via IndieWire)