A túlvilág kapui újra megnyílnak a dán horrorkórházban

Visszatér Lars von Trier több mint 25 éve bemutatott sorozata, A Birodalom. Az új évad 2022-ben érkezik.

A kórházi szappanoperák világát misztikus horrorral ötvöző Riget (A Birodalom) Dániában óriási sikert aratott, és később külföldön is kultikussá vált (Kingdom Hospital - A félelem kórháza címen amerikai változat is készült belőle Stephen King közreműködésével), ennek ellenére csak 2 évadot és 12 részt ért meg. A történet a Birodalom nevű kórház idegsebészetén játszódik, ahol az orvosok és a páciensek természetfeletti jelenségekkel, szellemekkel és démonokkal szembesülnek.

A dán rendező már a 90-as években szerette volna elkészíteni a harmadik évadot, a forgatókönyvet is megírta, de végül meghiúsult a folytatás. Trier ezt később azzal indokolta, hogy az eredeti főszereplők közül a svéd orvost alakító Ernst-Hugo Järegård és Drusse asszony megformálója, Kirsten Rolffes is elhunyt, ráadásul ekkor már inkább a játékfilmek érdekelték a rendezőt.

 

A most bejelentett, The Kingdom Exodus címen futó harmadik évad öt egyórás epizódból fog állni, és a visszatérő, régi karakterek mellett újak is lesznek. A történetet Trier azzal a Niels Vørsellel írja, akivel az első két évadot és a korai filmjeit (A bűn lélektana, Járvány, Európa) is készítette. Hogy pontosan miről fognak szólni az új részek, az egyelőre rejtély, de a 2. évad rengeteg megválaszolatlan kérdést vetett fel. Annyi biztos, hogy a túlvilági jelenségek mellett a svéd és a dán orvosok közti rivalizálás is újra előkerül majd valamiyen formában.

A rendező egy közleményt is mellékelt a hírhez, amiben arról értekezik, hogy

Egyensúlyhiány lépett fel a jó és a gonosz közt! A határt átlépték, legalábbis a Birodalomban… De nem ígérhetem meg, hogy könnyen és vértelenül lehet majd a világ hét asztrálzárját egy időben, orvosvérrel kinyitni.”

A forgatást jövőre kezdik, és ha minden jól megy, 2022-ben lesz a premier a Viaplay nevű észak-európai streamingszolgáltatón, ahová a sorozat első két évada is felkerül majd felújítva.