A valaha készült legjobb toborzófilm

Az egyébként angol Tony Scott megcsinálta az egyik leghazafiasabb amerikai filmet, ahol még igazi ellenségre sem volt szükség a nemzeti érzés felkorbácsolására, csak a nagyon dögös Tom Cruise-ra.

Az élet nem igazságos, az élet kegyetlen. Tessék megnézni, hogy néz ki ma Tom Cruise és hogyan néz ki egykori partnere a Top Gunban (1986), Kelly McGillis! Cruise alig öregedett, szegény McGillis viszont az anyukája lehetne, nem is hívták el a hamarosan a mozikba kerülő folytatásba, a Top Gun Maverickbe, Cruise-t bezzeg igen. A kérdés persze nem elsősorban az, melyik színész hogyan öregedett, hanem az, maga a film hogyan állta ki az idő próbáját. Nagyrészt jól, csak kiment mögüle a hidegháború, és megváltozott Amerika.

Merthogy a 80-as évek közepén járunk, amikor még minden amerikainak jó volt amerikainak lenni. A hidegháború vége felé járunk, az USA képviselte a Jót, mindenki más a Rosszat, a férfiak férfiak voltak, napszemüvegben, bőrdzsekiben és motoron, a nők meg nagyon nőies nők. Minden olyan egyszerű volt, főleg a USS Enterprise repülőgép anyahajó fedélzetén. Itt szolgál Mitchell hadnagy (Tom Cruise), becenevén Maverick, aki remek vadászpilóta, de ez neki nem elég: ő a legjobbak között is a legjobb akar lenni. Sikerül is bekerülnie a haditengerészetének elitképzőjébe, a híres Top Gunba, s ettől az élete gyökeresen megváltozik. Ha sikerül lehiggadnia és kerülnie a lélegzetelállító légimutatványok közepette a felesleges hősködést, valóra válthatja minden álmát. Azt is, ami a dermesztően szép Charlotte-tal kapcsolatos (Kelly McGillis), aki matekra oktatja a pilótákat, de civilként beavatja Mavericket a tananyagon túlmenő titkokba is. Csakhogy egy gyakorlaton barátja balesetet szenved és meghal. Pete magát vádolja a szerencsétlenségért, és soha többé nem akar felszállni...

És tegye fel a kezét, aki tudja, hogy kik voltak az ellenségek a filmben! Merthogy azon túl, hogy Maverick és programbeli vetélytársa, Iceman (Val Kilmer) rivalizálnak, van igazi konfliktus, és a vadászrepülők éles bevetésen is részt vesznek. Tony Scott rendező elsősorban a produkciónak mindent megadó haditengerészet kérésére úgy elmaszatolta ezt a kérdést, hogy nem tudjuk meg, kikkel csapnak össze hőseink F-14A Tomcat gépei, és kik repülnek az ellenséges MiG-28-ason. A hazafias tónus, Tom Cruise menősége, a profi akciók, a jó zene és a fantasztikus fényképezés azonban bőven elég volt a sikerhez. A mozikban eleinte botladozó, de a negyedik hétre már szuperprodukcióvá váló Top Gun végül 356 millió dollárral zárt, ami rengeteg a 15 milliós gyártási költséghez képest, és még egy Oscar-díjat is bezsebelt a legjobb betétdal kategóriában, ez volt a Take My Breath Away a Berlintől. És a tengerészet is elégedett lehetett, a jelentkezők száma az ötszörösére emelkedett a film bemutatója után.