A világ leghülyébb titkos ügynökétől ments meg, Uram, minket!

Attól viszont ne, hogy a tévében újranézzük Johnny English kalandjait, aki legalább olyan vicces, mint Mr. Bean. Ami persze nem a véletlen műve, hiszen szintén Rowan Atkinson találmányáról van szó.

Anglia végső reménye Johnny English, az utolsó, még életben lévő brit kém. Ő az egyetlen, akinek esélye lehet megvédeni a hazáját, megbosszulni a titkosszolgálat kiirtását és leleplezni a szörnyeteget, aki rá akarja tenni a kezét az egykoron hatalmas birodalom örök jelképeire, a koronaékszerekre.

Johnny English nem tudja, mi a félelem. Nem tudja, mi a veszély.

Ugyanis nem tud semmit.

A kétbalkezes és -lábas titkos ügynök mégis nyomra bukkan. Első számú gyanúsítottja Pascal Sauvage, a titokzatos francia vállalkozó (John Malkovich) és a vonzó Lorna Campbell (Natalie Imbruglia énekesnő első filmszerepe).


Azok számára, akik ismerik Rowan Atkinsonnak a Fekete Viperától a Mr. Bean-franchise-ig terjedő munkásságát, nem kell ajánlólevél, ami a Johnny English című James Bond-paródiát illeti. Maga Atkinson egyébként egyáltalán nem volt megelégedve saját filmjével – a közönségnek viszont annyira tetszett, hogy utóbb két folytatást is megért (a 2011-es Johnny English újratöltvét és a 2018-as Johnny English újra lecsapot).

Pedig a Johnny English a komikus saját gyermekének tekinthető, hiszen soha nem jött volna létre, ha nem lettek volna Atkinson kilencvenes évekbeli Barclaycard hitelkártyareklámjai. A színész ezekben a kisfilmekben olyan fergetegesen parodizálta a 007-est, hogy 2000-ben bejelentették, hogy egy Bond-paródia lesz a következő filmje

– amihez egyszerűen át kellett nevezni a Barclaycard-féle, magát szuperkémnek gondoló, de örökké pórul járó Richard Lathamet Johnny English-re.


Persze ezután még értelemszerűen szükség volt egy jól működő forgatókönyvre is.

Atkinsonék pedig nem aprózták el a dolgot, hanem egyenesen a forráshoz mentek: azaz a két Bond-veteránt, Neal Purvist és Robert Wade-et kérték fel a script megírására.

A két író korábban olyan 007-es mozikhoz adta a nevét, mint A világ nem elég, a Halj meg máskor! (később pedig a Casino Royale, A Quantum csendje, a Skyfall, a Spectre és a Nincs idő meghalni), ezúttal mégis örömmel karikírozták saját munkáikat.

További érdekesség, hogy Rowan Atkinson egyébként nemcsak Bond-paródiában, de egy nem hivatalos 007-es filmben is szerepelt. A Johnny English-filmek előtt ugyanis játszott a Sean Connery-féle, a szuperkémes franchise kánonján kívül készült 1983-as Soha ne mondd, hogy sohában is. Természetesen abban is ugyanolyan botcsinálta kémet formált meg, mint később Johnny English-ként...

 

További érdekességek korábbi cikkünkben

10 tény, amit tuti nem tudtál a Johnny English-ről

Rowan Atkinson a korábbi vicces tévéreklámjai és Mr. Bean előtt is tisztelgett ezzel a 2003-as akciókomédiával, amelyben a címbéli szuperkém Aston Martin DB7-ese valójában a brit komikus saját kocsija volt.

Tovább