A világháború újabb dicső kudarca

A híd túl messze van a II. világháború egyik legfeleslegesebb szövetséges hadműveletét mutatja be korabeli visszaemlékezések alapján, elképesztően látványosan és hitelesen, ráadásul egy rakás sztárral.

Mi a közös a következő eseményekben: a Pearl Harbor elleni támadás, a Barbarossa hadművelet, az arnhemi csata és Market Garden hadművelet vagy a közelmúltból a 2001. szeptember 11-i terrortámadás? Hát a titkosszolgálatok és a felderítés teljes kudarca – pontosabban azok eredményei kiértékelésének abszolút kudarca. Merthogy minden alkalommal voltak olyan jelentések, amelyek segítségével elkerülhető lett volna a katasztrófa, de ezek vagy nem jutottak el az illetékesekhez a hiányosan felépített hivatali lánc miatt, vagy az illetékesek helytelen következtetéseket vontak el. Lássuk, mi történt Hollandiában 1944 szeptemberében!

 

 

A második világháború a végéhez közeledik. A németek már elvesztették Franciaország nagy részét, és a szövetséges csapatok úgy döntenek, ideje végső csapást mérni rájuk. A tervek szerint több ezer amerikai, lengyel és angol ejtőernyőst dobnak le Hollandiába, hogy elfoglaljanak három stratégiai fontosságú hidat, hogy aztán a szövetséges páncélosok akadálytalanul dübörögjenek végig egészen a német határig. A főparancsnokság szerint ezen a területen nincsenek jelentős német egységek, a holland ellenállók azonban életük kockáztatásával lefényképezik azokat az újraszervezés alatt álló, de így is rendkívül ütőképes német páncélos egységeket, amelyek pont ezen a területen állomásoznak. És mi történik: a főhadiszálláson egyszerűen semmibe veszik a figyelmeztetést, az eredeti tervek szerint indul meg a hadművelet, és bár az ejtőernyősök hősiesen harcolnak, és jelentős részsikereket érnek el, az utolsó hidat Arnhemben nem tudják elfoglalni és megtartani, miközben rengeteg embert veszítenek.

Akárcsak A leghosszabb nap című klasszikus, A híd túl messze van (1977) is egy Cornelius Ryan könyv alapján készült, és itt is elképesztő mennyiségű világsztár játssza el a nagy csata legfontosabb szereplőit. Richard Attenborough megőrizte a Ryan-könyv epizodikus elbeszélő szerkezetét, ide-oda váltva a szereplők között, de közben igyekezett az egész ütközetet átláthatóvá tenni a laikus néző számára, nem csak az arnhemi eseményeket, de a teljes hadműveletet követve le. Kisebb szerepekben is

olyan sztárokat láthatunk itt, mint Michael Caine, Sean Connery, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Laurence Olivier vagy Robert Redford, és a csatajelenetek is elképesztően látványosak, különösen a Rajnán való átkelés.

Ráadásul sok mindent eredeti fegyverzettel és felszereléssel vettek fel – persze sok minden máshoz trükközni kellett. Csak annyit mondok, nem minden tank igazi, van, ami egy Volkswagen bogár tetejére szerelt műanyag makett!