Akiktől Rocky Balboa padlót fogott

Következzenek a Rocky-sorozat főellenfelei az általunk felállított népszerűtlenségi sorrendben!

5. Apollo Creed

Az afroamerikai bokszolókkal kapcsolatban az egyik leggyakoribb filmes sztereotípia, hogy egy olajoshordóban fogantak Bronxban, már csecsemőként priuszuk volt, majd szó szerint kiverekedték magukat a gettóból. A született sztáralkat Apollo Creedről azonban sokkal inkább feltételeznénk, hogy partvisnyéllel ebrudalták ki a Jackson 5-ból, miután beleesett egy kád szteroidba. Rocky-franchise showmanjének ripacskodási hajlama egyenesen arányul kozmikus méterű egójához, ami indokolatlannak tűnhet annak fényében, hogy arcát négy epizódból háromban verték pampuskára a ringben. (Pláne, hogy Ivan Drago a IV. részben halállal honorálja az önbizalom-túltengést.) A Rocky III. azonban végérvényesen rehabilitálja őt, ezáltal Creed lett a sorozat legszerethetőbb ellenfele. Csillagos-sávos boksznadrágja és önálló entitásként funkcionáló bajsza a Rocky-világörökség része.

 

4. Mason „The Line” Dixon

A helyi közért törzsvásárlóinak bizonyára nem kell bemutatni a csibészeltethető vérnyugdíjasokat, akik a „nem igaz, hogy nem halad a sor” mantra ismételgetésével próbálnak kiharcolni egy kétéves felfüggesztettet az előttük álló egyednek. Mason Dixon azonban anélkül emel kezet egy nyugállományú bokszolóra, hogy Rocky akár a bevásárlókocsit a sarkára tolta volna. Mentségére szóljon, hogy az öreg Balboa szó szerint házhoz megy a pofonért, bizonyítandó, hogy ő még 60-on túl is fiatal ahhoz, hogy előfizessen a Színes RTV-re. És bár a Rocky Balboában is csupán erkölcsi győzelmet arat Dixonnal szemben, eléri, hogy a veretlen bajnok visszavegyen némileg anyahajó méretű arcából. Ám The Line a kvázi hatodik részben ezzel együtt is fel-felvillantja emberi oldalát, melynek köszönhetően csak a „mérsékelten gyökér” jelzőt harcolhatta ki rangsorunkban.

 

3. Tommy Gunn

A filmtörténetben volt már példa rá, hogy egy padawan mestere ellen fordult, ugyanakkor Darth Vader nem hordott olyan frizurát, melynek láttán a Schalke 04 alanyi jogon leigazolta volna. Holott a Tommy Gunnt alakító Tommy „The Duke” Morrison korántsem focista, hanem profi bokszoló volt. (Pechjére pont a franchise ötödik részében kapott szerepet, melyet maga Stallone is nullára értékelt.) A Rocky V-ben pedig szemtanúi lehetünk, miként válik a kezdetben szerény tanítvány pénzéhes, rossz ízlésű hiénává, aki szigorúan igazodik a Strici Divatmagazin 1990-es dzsogingtrendjeihez. És mintha ez nem lenne elég, Tommy Gunn nevéhez fűződik a sorozat legröhejesebb összecsapása: egy utcai verekedést provokáló, susogó mackós taplót legfeljebb egy Diószeghy utcai hörpintőben tudnának tolerálni, de egy Rocky-epizódban semmiképpen.

 

2. Clubber Lang

Vannak színészek, akiket egész karrierjük során egyetlen rendezői instrukcióval látnak el:

ha akár egyetlen arcizmod is megmozdul, ki vagy rúgva.

Mr. T. esetében vélhetőleg nem volt szükség hasonló fenyegetésekre, lévén, fel sem merült annak esélye, hogy egy árva grimaszt is megereszt. Már csak ezért is ideálisnak bizonyult Clubber Lang szerepére. A Rocky III. főellenfelének két karakterisztikus vonása van: kemény, mint a pizzás csiga a sarki boltban, és akkor nevetett utoljára, amikor a szülésznő sztetoszkópja megcsiklandozta őt. Ezt leszámítva Stallone nemigen tartogatott számára ún. emberi vonásokat, de még csak így is listánk második helyén dekkolhat.

 

1. Ivan Drago

Az első helyezett nem lehet más, mint a Nu Págágyi rajzfilm farkasánál is nagyobb formátumú és sátánibb karakter, aki a negyedik részben komolyabb sérüléseket okoz Creednek, mint egy expresszvonat és Adam Sandler teljes életműve együttvéve. Ugyanakkor Drago eléri, hogy Szolzsenyicin mellett az ökölvívás szabálykönyve is tiltólistára kerüljön a Szovjetunióban. Rocky ugyanis hiába fog padlót egy meneten belül háromszor a végső összecsapásban, senkinek nem jut eszébe, hogy akár ki is lehetne hirdetni a mérkőzés győztesét. Az orosz bádogember elsőszámú védjegye nem más, mint makulátlan frizurája: egy rénszarvasos szvetteres, könyvtár szakos hobbiprogramozó személyiségképletében képtelenség fellelni olyan tökéletes 90 fokokat, melyeket a moszkvai szalon rinnyentett Ivan fejére. Sajnos a vízmértékkel megalkotott hajköltemény a végső összecsapásban az enyészeté lesz, miután Rocky egy szürreális ütközetben kiüti az oroszt, majd kirobbantja a peresztrojkát. Drago mellesleg jó 30 évvel később, a Creed II-ben újra szembefordul Rockyval, ám imidzsének a legkevésbé sem használ a visszatérés: egyrészt kiderül, hogy élete vakvágányra futott, másrészt háromnál több összetett mondatot is kiejt a száján, ami végképp idegen karakterétől.