Amikor a szamurájokat elsöpörték a föld színéről

A terjeszkedni vágyó középkori Japán első igazi hódító hadjáratát Korea ellen indította, és bár a szárazföldön sikereket arattak, a vesztüket egy tengeri csata okozta: erről szól az Admirális – Aki legyőzte Japánt.

Tudják, miért indultak annak idején a keresztes hadjáratok? Hát nem a szentföld meghódítására, bár az sem volt lényegtelen szempont, hanem azért, mert a különböző belháborúk és maga a feudális rendszer annyi, immár „munkanélküli” lovagot termelt ki, hogy egyszerűen muszáj volt valamit kezdeni velük, különben újraindulnak a fosztogató hadjáratok és vérbosszúk. Ugyanez történt Japánban is, amikor a majd’ 150 éve tartó belső háborúk után Tojotomi Hidejosi régensi uralma alatt beköszöntött a béke, a hatalmas seregeket viszont nem lehetett csak úgy elbocsátani, és akkor jött Korea meghódításának ötlete – Kína ekkor még túlságosan erős volt -, ami megoldásnak tűnt minden problémára. Ekkor játszódik minden idők egyik leglenyűgözőbb tengeri győzelmének krónikája, az Admirális - Aki legyőzte Japánt (2014), amelynek magyar címe rögtön le is lövi a poént.

A japán invázió idején Korea, akkori nevén Csoszon megosztott királyság volt, az udvaron belül egyes csoportok Kínához húztak, voltak, akik Japánt pártolták, volt, aki a teljes önállóság mellett kardoskodott, és ez jelentősen meggyengítette az országot. Hősünk, a ragyogó tehetségű, de kegyvesztett tábornok, I Szunshin (Min-sik Choi, az Oldboyból) azután kerül a csoszoni flotta élére, miután a japánok elpusztították annak legtöbb hajóját, és a maradék 13 csatahajónak az 1597-es mjongjangi csatában egy diadalittasan közeledő 300 fős flottával kell szembenéznie. A túlerő óriási, azonban a zseniális vezető képességei mégis sorsfordítónak bizonyulnak, a csata pedig a különböző ravasz taktikai húzások és a véres öldöklés káprázatos keveréke, Han-min Kim rendező munkája ugyanis lenyűgözően néz ki.

Igaz, a film első felét nem lesz mindenkinek egyszerű követnie, részben azért, mert szükséges, de legalábbis hasznos hozzá a helyi viszonyok legalább vázlatos ismerete, részben azért, mert maga a forgatókönyv is hagy maga után némi kívánnivalót, akad pár lyuk a történet szövetében. A film második fele azonban tömény és hihetetlenül látványos akció, ami jelentős részben valódi díszletek között, tényleg megépített hajókon játszódik. És itt aztán tényleg van minden, ami egy középkori, ráadásul távol-keleti ütközethez kell, tüzérségi párbaj, hajók legázolása, kezdetleges rakéták, mesterlövészek, közelharc a fedélzeten, és mindezt persze teljesen korhű ábrázolásban. És a dolognak van különlegessége is: ez a harcmodor teljesen más, mint az európai tengeri hadviselés. A kor szintjéhez képest a koreaiak elképesztő mennyiségű és minőségű tüzérséggel rendelkeztek, remekül megépített hajóik kisebb erődítményként szolgáltak, ugyanakkor egyáltalán nem voltak lassúak, és mindezt az Admirális nagyon is kézzelfoghatóan mutatja be.