Amikor Jackie Chan igazán hazafias - 1911

A címbéli évszám, 1911 a modern Kína történetének vérzivataros kezdeteit mutatja be, amikor elűzték a gyűlölt mandzsukat, és elkezdtek egymás ellen harcolni. Ezt ünnepli Jackie Chan is a szokásosnál jóval komolyabban.

A centenáriumra készült nagyszabású, szélesvásznú film a kétezer éves Csing-dinasztia összeomlását, Dowager császárnő lemondásához vezető eseményeket, és a Kínai Köztársaság megalapítását mutatja be. Amit persze egy nem kínainak meglehetősen nehéz követnie. 1911-re Kína népe mindenhol a Csing-dinasztia lemondását követeli, sorra törnek ki a véres és rendszerint gyorsan eltiport felkelések, lassan annyi, hogy az elnyomó mandzsu uralkodóház képtelen mindegyik ellen erélyesen fellépni. Hamarosan nem csak az idealista forradalmárok vonulnak a barikádra, hanem az opportunista számítók is, az egyre véresebb forradalomnak számos irányzata alakul ki, miközben a külföldi hatalmak is igyekeznek befolyásolni az egyre gyorsuló eseményeket.

1911

Filmünk hőse Huang Xing, aki vidéki forradalmárból lesz a felkelők parancsnoka, illetve kedvese, Xu Zonghan, aki ápolónőként önt lelket belé és a csapatokba, de felvonul a náluk jóval ismertebb Szun Jat-szen, aki a filmben a tengerentúli kínaiak anyagi támogatását igyekszik elnyerni és egy sor olyan történelmi figura, akik neve még ennyire sem lesz ismerős a drága magyar nézőnek. De nem is baj! Mert ránk is gondoltak, a történelmi ki kicsodán és az elkerülhetetlen birodalmi propagandán túl ugyanis egy nagyon is nézhető, izgalmas és látványos kalandfilmről van szó, ahol adott esetben jobb is kikapcsolni agyunk logikáért és rendszerezésért felelős, a tényekbe kapaszkodó énjét, és csak nézni az akciót, a kosztümöket, a tömény történelmi egzotikumot. És Jackie Chant!

1911

Az akciókomédia koronázatlan királya itt ugyanis egészen mást mutat meg magából, mint előző 590 filmjében. Ő itt egy hazafi, egy politikus, aki a katonák élére áll és a kezdeti kudarcot – amelyek során néhány ujját is elveszíti – csak megacélozódott. És Chan már csak azért is játszik olyan átszellemülten, azon túl, hogy igazi hazafi, mert ő volt a produkció társrendezője, bár a munka oroszlánrészét nyilván az ebben a műfajban sokkal gyakorlottabb Li Zhang végezte. És aki szereti és érti a kínai filmeket, az olyan szupersztárokat fedezhet fel, mint Winston Chao vagy Bingbing Li, egy kisebb szerepben pedig feltűnik Jackie fiacskája, Jaycee Chan is.

1911