Amikor Mark Wahlberg és Will Ferrell egymásba szerettek

Természetesen nem egy meleg komédiáról van szó, az nem is férne bele Marky Mark imidzsébe, de az akciósztár itt érezhette először, hogy jó dolog egy kis önfeledt marhulás.

Will Ferrell és Mark Wahlberg nagyon, de nagyon különböznek egymástól. Az akciósztár Wahlberg mindig szuperférfias, kőkemény alfahím volt, mind a vásznon, mind magánéletében, míg Ferrell ha akarná sem tudná komolyan venni magát, mert ő olyan alkat. És igen, mondják azt, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de ez csak ritkán igaz – a borzalmas magyar című Pancser Police (2010) az a kivételes eset, amikor ez a közhely valóban igaz.

Nem tudom, kinek jutott eszébe Wahlberg és Ferrell összepárosítása, de jól gondolkodott az illető. A furcsa páros formula persze lassan egyidős a filmgyártással, de ők tényleg nagyon furcsák így együtt. Akik ráadásul zsaruk, ahogy azt a magyar cím is elárulja, és nem a legjobbak a szakmában – lásd újra a címet -, akik utálják egymást, mégis együtt kell dolgozniuk, akiknek megadatik a nagy esély a bizonyításra, amikor az őrs legjobb és legnagyobb pofájú nyomozói - Dwayne Johnson és Samuel L. Jackson vicces mellékszerepben - kidőlnek a sorból. Ferrell a gyilkossági osztály könyvelője, Wahlberg pedig egy lefokozott nyomozó, aki rühelli pipogya társát, ám lassan feltárul az ő gyenge oldala is - meg a másik mélyen elnyomott sötét oldala. És ha a nagymenők kikerültek a képből, ők akciózhatnak, de persze csak a saját stílusukban, a saját korlátaikkal.

Ferrell rendszerint más, vele egy húron pendülő komikusokkal játszik, például a hozzá sokban hasonlító John C. Reilly-val, így némi kockázatot vállalt a vicces oldaláról kevésbé ismert, főleg akciósztárnak tartott Wahlberggel – még két évvel a Seth MacFarlane rendezte Ted előtt járunk ekkor -, de a dolog bejött, a „párosítás” működött, és némi társadalomkritikát is sikerült az amúgy nem túl erős történetbe csempészni, hiszen ekkoriban mentették ki közpénzből a világgazdaságot válságba sodró bankokat Amerikában. Bár Wahlberg nyilván úgy hatszor annyit kapott a szerepért, mint Ferrell, nem kérdéses, hogy ez kinek a filmje és ki az igazi komikus és ki az, aki becsületesen próbálkozik. Wahlberg egyébként nyilván élvezte a dolgot, látszik is rajta, hogy végre elengedte magát, és a közönségnek is bejött, mert újra együtt dolgoztak a Megjött Apuciban (2015), ami szerény véleményem szerint valamivel jobban sikerült az enyhén túlbonyolított Pancser Police-nál, és lett belőle folytatás is.

A legjobb duma a filmből: „11 évesen könyvvizsgáltam a szüleimet. Elhiheted, hogy jó pár szabálytalanságra bukkantam, és végül szobafogság lett belőle.”